Ακριβαίνει επικίνδυνα το χρήμα στην Ευρώπη

Αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ τον Ιούλιο προεξοφλούν με σχετική βεβαιότητα οι αγορές των ομολόγων, καθώς το σχετικό αίτημα τίθεται πλέον και από τους πλέον μετριοπαθείς κεντρικούς τραπεζίτες.

Πιο συγκεκριμένα, τουλάχιστον τρεις αυξήσεις των επιτοκίων έως το τέλος του έτους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προτείνει ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά.

Όπως αναφέρει ο ίδιος, τα επιτόκια αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ τα οποία σήμερα είναι αρνητικά θα πρέπει έως το τέλος του έτους να κινούνται σε θετικό έδαφος.

Δυσκολεύει όλο και περισσότερο η θέση της ΕΚΤ, η οποία ουσιαστικά με «βαριά καρδιά» είναι αναγκασμένη να αλλάξει άρδην νομισματική πολιτική
Δυσκολεύει όλο και περισσότερο η θέση της ΕΚΤ, η οποία ουσιαστικά με «βαριά καρδιά» είναι αναγκασμένη να αλλάξει άρδην νομισματική πολιτική

Σύμφωνα δε με το πρακτορείο Reuters ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης προτίθεται να στηρίξει με την ψήφο του στο δ.σ της ΕΚΤ την πολιτική αυτή.

Άμεση δράση ζητά ο Νάγκελ

Ο επικεφαλής της Bundesbank, Γιοαχίμ Νάγκελ, αν και πιο μετριοπαθής από τον προκάτοχο του, απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση για την ανάγκη ταχείας ανάληψης δράσης από την ΕΚΤ προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πιεστικό πρόβλημα της εκτίναξης του πληθωρισμού.

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη εκτοξεύτηκε στο 7,5%, ήτοι περίπου τέσσερις φορές πάνω από το όριο ασφαλείας που θέτει η ΕΚΤ

«Το παράθυρο της ευκαιρίας που άνοιξε για τις πρώτες νομισματικές δράσεις σταδιακά κλείνει και πρέπει να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε μέσα στη χρονιά» προειδοποίησε ο κ. Νάγκελ, μιλώντας σε συνέδριο της γερμανικής εφημερίδας FAZ. Επεσήμανε δε, πως δεν πείθεται από το επιχείρημα πως η νομισματική πολιτική θα πρέπει να δείξει εγκράτεια, απλά και μόνο επειδή η γενική οικονομική κατάσταση είναι δύσκολη.

Κατά τον πρόεδρο της Buba «τα στοιχεία (του πληθωρισμού) μιλούν από μόνα τους», επομένως με το να περιμένει παραπάνω το συμβούλιο για να αντιδράσει, ρισκάρει την περαιτέρω συσσώρευση των πληθωριστικών προοπτικών, κάτι που θα απαιτήσει πολύ πιο επιθετική αντίδραση αργότερα.

Πάντως, ο ίδιος απέφυγε να προχωρήσει σε προβλέψεις για τα επόμενα βήματα του συμβουλίου και το χρονοδιάγραμμα της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής. «Δεν βλέπω το λόγο να διαφωνούμε για το θέμα. Θα αποφασίσουμε με βάση τα στοιχεία που θα είναι διαθέσιμα τον Ιούνιο» εξήγησε, σχολιάζοντας πως οι αγορές έχουν πάρει το μήνυμα πως η εποχή των αρνητικών επιτοκίων έχει παρέλθει.

Όσον αφορά την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, παραδέχτηκε τις δυσκολίες που υπάρχουν και που θα οδηγήσουν σε πολύ χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, όμως ξεκαθάρισε πως δεν βλέπει υποχώρηση σε επίπεδα ύφεσης.

Υπέρ της αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ τάχθηκε σήμερα και ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Φιλανδίας Όλι Ρεν, ο οποίος πρότεινε μία αύξηση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ κατά 0,25% τον Ιούλιο, ώστε το φθινόπωρο να έχουμε φθάσει το 0%.

Στην εγχώρια αγορά ομολόγων και πιο συγκεκριμένα στο ΗΔΑΤ, καταγράφηκαν συναλλαγές 218 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 31 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς.

Υπενθυμίζεται σήμερα ότι το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,52%
Υπενθυμίζεται σήμερα ότι το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,52%

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 3,51% από 3,40% χθες, έναντι 1,12% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,39% από 2,33% χθες.

Στην αγορά συναλλάγματος πτωτικά κινείται ελαφρώς το ευρώ έναντι του δολαρίου μετά τα στοιχεία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ που ανακοινώθηκαν σήμερα. Έτσι νωρίς το απόγευμα κυμαίνονταν στα 1,0563δολ. από το επίπεδο των 1,0557 δολ που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολ. που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 1,0570 δολ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.