FEATUREDΔυτική ΕλλάδαΕιδήσεις

Ανοίγει η πλατφόρμα αποζημίωσης των πυρόπληκτων

Αίτηση αποζημίωσης μπορούν να υποβάλλουν από το απόγευμα της Τετάρτης 18 Αυγούστου φυσικά πρόσωπα, επιχειρηματίες, γεωργοί και κτηνοτρόφοι που έχουν υποστεί τις συνέπειες των καταστροφικών πυρκαγιών, οι οποίες εκδηλώθηκαν από τις 27 Ιουλίου. Η πλατφόρμα arogi.gov.gr, εκτός απροόπτου, αναμένεται να ανοίξει το απόγευμα έτσι ώστε οι δικαιούχοι να υποβάλουν αίτηση με τους κωδικούς του Τaxisnet, για να αποζημιωθούν.

Σύμφωνα με τα έως σήμερα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το υπουργείο Οικονομικών, υπολογίζεται ότι περίπου 1.500 σπίτια υπέστησαν μικρές ή μεγαλύτερες ζημιές ή και ολοσχερή καταστροφή από τις πυρκαγιές που εξελίχθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα. Οι προηγούμενες εκτιμήσεις του μιλούσαν για 1.300 κατοικίες.

Το κόστος υπολογίζεται ότι δεν θα υπερβεί φέτος τα 500 εκατ. ευρώ, όσο είναι το ύψος του συμπληρωματικού προϋπολογισμού που εγκρίθηκε για Αττική και για Εύβοια. Αν και είναι πρόωρο να εκτιμηθεί, στο υπουργείο Οικονομικών υπολογίζουν ότι ούτε το τελικό ποσό, μέρος του οποίου θα δαπανηθεί και το 2022, ως εξόφληση των αποζημιώσεων, θα ξεπεράσει κατά πολύ τα 500 εκατ. ευρώ.

  • Η προκαταβολή για τη Στεγαστική Συνδρομή δεν δύναται να υπερβαίνει το 80% της αξίας του ακινήτου, όπως υπολογίζεται για τον ΕΝΦΙΑ.
  • Ο σχεδιασμός προβλέπει τα πρώτα ποσά να εκταμιευτούν άμεσα, μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

Τι ισχύει για τις κατοικίες

Στην πλατφόρμα arogi.gov.gr οι πληγέντες θα πραγματοποιήσουν την υποβολή αιτήσεων προκειμένου να λάβουν την προκαταβολή, με βάση τις δηλώσεις που οι ίδιοι θα κάνουν. Εκείνοι που θα δηλώσουν ολοσχερή καταστροφή της κατοικίας τους («κόκκινες»), με βάση και τη δήλωση του Ε9, θα λάβουν άμεσα 20.000 ευρώ, αν έχουν μεγάλες ζημιές, που καθιστούν τις κατοικίες προσωρινά μη κατοικήσιμες («πορτοκαλί»), θα λάβουν 12.000 ευρώ, ενώ για μικρότερες ζημιές και κατοικήσιμες κατοικίες («πράσινες») προβλέπονται 5.000 ευρώ.

Τι ισχύει για τις επιχειρήσεις

Για τα ακίνητα των επιχειρήσεων προβλέπεται προκαταβολή 14.000 ευρώ εάν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, 8.000 ευρώ για όσα έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές που τα καθιστούν προσωρινά μη λειτουργικά και 3.000 ευρώ για όσα έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, αλλά είναι λειτουργικά.

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, προβλέπεται μία αρωγή ανάλογη με τη ζημιά που έχουν υποστεί, πέραν των κτιριακών εγκαταστάσεών τους, για μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, μέσα παραγωγής και κατεστραμμένα οχήματα. Αυτή η αρωγή θα φτάνει τις 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις με ολική καταστροφή, 4.000 για όσες έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και 2.000 για τις υπόλοιπες, που είναι λειτουργικές. Έτσι, συνολικά η προκαταβολή της αποζημίωσης για τις επιχειρήσεις που έχουν υποστεί ολική καταστροφή θα φτάσει τις 22.000 ευρώ.

Τι ισχύει για τους αγρότες

Για τους αγρότες χωρίς εγκαταστάσεις ή με εγκαταστάσεις που δεν έχουν υποστεί ζημιές προβλέπονται 4.000 ευρώ εφόσον έχουν πληγεί εκτάσεις άνω των 50 στρεμμάτων. Εάν οι εκτάσεις γης που έχουν πληγεί είναι μεταξύ 10 και 50 στρεμμάτων θα λάβουν 2.000 ευρώ ενώ για μικρότερες εκτάσεις θα λάβουν το ποσό των 1.000 ευρώ.

Η ελάχιστη έκταση πρέπει να είναι 4 στρέμματα.

Μετά τη χορήγηση των προκαταβολών, επιτροπές θα ελέγξουν τις δηλώσεις και θα αξιολογήσουν το πραγματικό ύψος της ζημιάς, προκειμένου να γίνει η εξόφληση του υπόλοιπου ποσού. Ανώτατο όριο αποζημίωσης για τα κτίσματα είναι οι 150.000 ευρώ, με το 80% να είναι δωρεάν κρατική επιχορήγηση και το 20% δάνειο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *