Γεωργία vs Coca-Cola

Στις 17 Ιανουαρίου 2022 η εταιρεία Coca-Cola 3E εξέδωσε μια ανακοίνωση διά της οποίας αρνείται κάθε σχέση με πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση της Γεωργίας Μπίκα. Τα πρόσωπα αυτά είναι οι δύο υιοί Λεβέντη, ο Βασίλης και ο Ευαγόρας. Η ανακοίνωση της εταιρείας ήταν η εξής: «Σχετικά με πρόσφατες αναφορές σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα αντίστοιχα δημοσιεύματα, θέλουμε να διευκρινίσουμε ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως ιδιοκτησιακή, μετοχική ή διοικητική σχέση της εταιρείας μας με τα πρόσωπα που φέρονται να έχουν αναμειχθεί στην υπόθεση. Όλοι εμείς, στην Coca-Cola 3E, καταδικάζουμε απερίφραστα κάθε μορφή βίας».

Ανταποκρίνεται, όμως, στην αλήθεια η ανακοίνωση της γνωστής εταιρείας; Μήπως έχει γίνει κάποιο λάθος από τους συντάκτες της ανακοίνωσης; Ερευνώντας το μετοχολόγιο και αναζητώντας τις συνθέσεις των Διοικητικών Συμβουλίων της Coca-Cola, εντός και εκτός Ελλάδος, ανακαλύπτουμε τα εξής: Στο Διοικητικό Συμβούλιο της Coca-Cola HBC AG η οποία εδρεύει στη Ζυρίχη συμμετέχουν εκπρόσωποι των οικογενειών Λεβέντη και Δαυίδ. Παρακάτω, δε, στην απεικόνιση του μετοχολογίου, η οικογένεια Λεβέντη συνολικά φαίνεται να διαθέτει το 23,3% του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου της μητρικής εταιρείας. Για να υπάρχει μέτρο σύγκρισης, η αμερικανική (πρεσβύτερη μητρική) εταιρεία, η Coca-Cola Company, διαθέτει και αυτή το 23,3% του μετοχικού κεφαλαίου. Οι υπόλοιπες μετοχές είναι υπό ελεύθερη διαπραγμάτευση στη χρηματαγορά. Γιατί, λοιπόν, η εταιρεία εξέδωσε ανακοίνωση μέσω του «ελληνικού υποκαταστήματος» και όχι από τα κεντρικά της Ζυρίχης; Μήπως διότι τα ονόματα των οικογενειών Λεβέντη και Δαυίδ φιγουράρουν σε όλο τους το μεγαλείο στη μητρική της Ζυρίχης, αφού εκεί εδρεύει το διεθνές εταιρικό σχήμα, που έχει και τα περισσότερα οφέλη και τα περισσότερα προνόμια; Παίζουν με τους τίτλους, τα εταιρικά σχήματα και την εντοπιότητα ή μη των επιχειρήσεων, που ανήκουν ωστόσο στους ίδιους ανθρώπους και στις ίδιες οικογένειες; Ή μήπως τελικά παίζουν, προσβάλλοντας τη νοημοσύνη μας;

Δεν είμαστε από εκείνους που θεωρούν πως οι προκλητικές, παραβατικές και παράνομες ενέργειες μελών μιας επιχειρηματικής οικογένειας πρέπει να «φορτώνονται» αυτόματα στις εταιρείες όπου αυτές οι οικογένειες συμμετέχουν.

Αρκεί αυτές οι εταιρείες να ξεκαθαρίζουν αμέσως και δημοσίως ποιος είναι ποιος και ποια είναι τα μέλη των οικογενειών που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα στη λειτουργία τους. Οφείλουν οι εταιρείες να ξεκαθαρίζουν πάραυτα αν και κατά πόσον οι υπεύθυνοι για μια παράνομη και ειδεχθή ενέργεια ανήκουν ή όχι στο εταιρικό δυναμικό τους. Απλά πράγματα.

Δεν συνέβη, όμως, κάτι ανάλογο με την ανακοίνωση στην Αθήνα της Coca-Cola 3E. Δεν ξεκαθαρίζεται ποιος εκ των μελών της οικογενείας Λεβέντη είναι υπεύθυνος και ποιος δεν φέρει καμία απολύτως εταιρική ευθύνη. Διότι, αν κάποιος ρίξει μια ματιά στο μετοχολόγιο της Coca-Cola, θα αντιληφθεί αμέσως πως το 23,3% ανήκει στην «ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΛΕΒΕΝΤΗ». Δηλαδή στην ευρύτερη οικογένεια. Οι πολίτες, η κοινωνία, δεν γνωρίζουν τι μπορεί να σημαίνει «οικογένεια Λεβέντη και «ποιους καλύπτει ή δεν καλύπτει».

Και κάτι ακόμη που είναι εξίσου σοβαρό. Πέρασαν πολλά εικοσιτετράωρα από τότε που η Σταρ Ελλάς Ραφαέλα Πλαστήρα αποκάλυψε στον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο πως της ζητήθηκε να κοιμηθεί με τον ιδιοκτήτη της Coca-Cola προκειμένου να της δώσουν sponsoring. Η καταγγελία έγινε δημόσια. Δεν θα έπρεπε η εταιρεία Coca-Cola να εκδώσει κάποια ανακοίνωση; Ένας τέτοιος κολοσσός με ανάλογη εταιρική ευθύνη θα μπορούσε να προσπεράσει χωρίς σχόλιο ή τοποθέτηση μια τόσο σοβαρή κατηγορία; Τι μπορεί να σημαίνει αυτή η περίεργη και δυσεξήγητη «σιγή ασυρμάτου»;

Αλλά ας μη μείνουμε μόνον στις λέξεις. Ας προχωρήσουμε λίγο παρακάτω. Διερωτώμεθα αν η ανακοίνωση της Coca-Cola, η οποία έτυχε μαζικής αναπαραγωγής από τα «φίλια» προς την οικογένεια Λεβέντη ΜΜΕ, είδε το φως της δημοσιότητας μόνον και μόνον για να ρίξει στάχτη στα μάτια της ελληνικής κοινωνίας. Διότι, όπως προκύπτει από τα έγγραφα και τις εκθέσεις, τα μετοχολόγια και τις αναλύσεις, η Coca-Cola, είτε ως 3Ε είτε ως HBC AG, είναι το ίδιο και το αυτό. Τίθεται λοιπόν το ερώτημα: Υπάρχει σχέση των εταιρειών αυτών με το όνομα και την οικογένεια Λεβέντη; Αν ναι, ας μας το δηλώσουν. Αν όχι, ας μας ενημερώσουν αρμοδίως. Όμως, τα χαρτιά και οι αναφορές επιμένουν. Αν ανατρέξει κανείς και στις επικαιροποιημένες εκθέσεις για τα δρώμενα και τα στοιχεία που αφορούν την Coca-Cola, διαπιστώνει την ουσιαστική και όχι μόνον τη συμβολική ή τυπική παρουσία της οικογένειας Λεβέντη στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι του διεθνούς αυτού κολοσσού.

Πηγη:zougla.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.