FEATUREDΓενικάΕιδήσεις

Δίωξη για το θεαθήναι

Είναι ο πρώτος πρώην Αμερικανός πρόεδρος που διώκεται για ποινικό αδίκημα. Ο Ρίτσαρντ Νίξον πρόλαβε και παραιτήθηκε, ενώ ο Μπιλ Κλίντον αθωώθηκε από τη Γερουσία.

Ο Ντόναλντ Τραμπ αντιμετωπίζει την κατηγορία περί απόκρυψης στοιχείων από την εφορία, στην υπόθεση προσωπικού διακανονισμού μετά πληρωμής 130.000 δολαρίων σε πρώην πορνοστάρ, τη Στόρμι Ντάνιελς, κατά κόσμον Στέφανι Κλίφορντ.

Από τα έγγραφα αποδεικνύεται πως ο τότε έμπιστος συνεργάτης του Τραμπ, ο Michael Cohen, πλήρωσε εν την παλάμη, δηλαδή σε ρευστό, όλο το ποσό που στη συνέχεια δικαιολογήθηκε ως «νομικά έξοδα». Πρόκειται, δηλαδή, για ψευδή δικαιολόγηση δαπανών. Αυτό είναι το ποινικό αδίκημα.

Η πρώην πορνοστάρ ήταν τότε 27 ετών και ο Τραμπ μόλις είχε συμπληρώσει τα 60. Το «ειδύλλιο» ενός δισεκατομμυριούχου και μίας ακριβοπληρωμένης πορνοστάρ έλαβε χώρα το 2009, αλλά η γυναίκα αποφάσισε να το δημοσιοποιήσει το 2016, εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας, οπότε και έλαβε, με αντάλλαγμα τη σιωπή της, το ποσό των 130.000 δολαρίων.

Ο Michael Cohen έχει ήδη παραδεχτεί τα πάντα και έχει δικαστεί. Κάποτε ήταν ένας εκ των στενών συνεργατών του πρώην προέδρου. Είναι πλέον ένας από τους ορκισμένους εχθρούς του. Είχε, μάλιστα, «διευθετήσει» άλλη μία παρόμοια υπόθεση του Ντόναλντ Τραμπ με ένα γνωστό «λαγουδάκι» του Playboy. Φαίνεται πως ο πρώην πρόεδρος είχε μία τάση να συνευρίσκεται με εκδιδόμενες ερωτικούς συντρόφους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται ως προς τις σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

Νομικά η υπόθεση θα εξελιχθεί ως εξής: Ο Ντόναλτ Τραμπ θα παρουσιαστεί στο δικαστήριο την επόμενη Τρίτη, 4 Απριλίου. Οικειοθελώς, χωρίς δηλαδή να υπάρξει show με χειροπέδες, όπως στην υπόθεση Στρος-Καν. Θα καταβάλει μία εγγύηση και θα αφεθεί ελεύθερος αφού πρώτα του πάρουν δακτυλικά αποτυπώματα και τις καθιερωμένες φωτογραφίες από τη Σήμανση.

Ο ίδιος θα προτιμούσε να υπάρξει ένα show με χειροπέδες και άνδρες του FBI να την «πέφτουν» στην εξοχική του κατοικία στο De Mayo, στη Φλόριντα, στις πέντε το πρωί. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν πρόκειται να συμβεί.

Στη συνέχεια θα καθοριστεί δικάσιμος. Η όλη διαδικασία θα κρατήσει χρόνια. Πρόκειται για πλημμέλημα με μία πιθανότητα να αναβαθμιστεί σε κακούργημα. Η πιθανότητα είναι πολύ μικρή.

Στην πρώτη περίπτωση μιλάμε για την επιβολή ενός προστίμου. Στη δεύτερη μιλάμε για προβλεπόμενη ανώτατη ποινή 4 χρόνια και κάτι μήνες.

Προσοχή. Τίποτε δεν προβλέπεται από τους νόμους που ισχύουν στις ΗΠΑ που θα μπορούσε να εμποδίσει τον Ντόναλντ Τραμπ να συνεχίσει απερίσπαστος την προεκλογική του εκστρατεία για τις εκλογές του 2024. Στις ΗΠΑ, ένας πολίτης μπορεί να εκλεγεί πρόεδρος και να ασκεί τα καθήκοντα του ακόμη και από τη φυλακή.

Με λίγα λόγια το όλο θέμα έχει αποκλειστικά επικοινωνιακό ενδιαφέρον. Αυτό ακριβώς το στοιχείο επιδιώκει να εκμεταλλευτεί ο Ντόναλτ Τραμπ και το επιτελείο του προκειμένου να συσπειρώσει το ρεπουμπλικανικό κοινό και να ενισχύσει την επιθετική πτέρυγα των Αμερικανών συντηρητικών.

Ο Ντόναλτ Τραμπ επιχειρεί να κερδίσει εκ νέου το χρίσμα του ρεπουμπλικανικού κόμματος για τις προεδρικές του 2024. Η μάχη αυτή δεν έχει κριθεί. Το αντίθετο. Υπάρχει έντονη αμφισβήτηση του πρώην προέδρου στο εσωτερικό του κόμματος και η εσωκομματική ενότητα είναι μόνον επιφανειακή.

Η φανατική ακροδεξιά (far right) πτέρυγα των Ρεπουμπλικάνων που υποστηρίζει δυναμικά τον Ντόναλντ Τραμπ έχει ήδη ξεσπαθώσει κατά των Δημοκρατικών και Φιλελευθέρων γενικότερα. Από τα τηλεοπτικά πάνελ του δικτύου FOX καλούνται οι οπαδοί του πρώην προέδρου να συσπειρωθούν. Δεν λείπουν και οι φωνές που καλούν τους πολίτες «να μην αποχωριστούν τα τουφέκια τους», όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε στην τηλεοπτική εκπομπή του Tuker Carlson στο FOX NEWS, από πολύ γνωστό ακροδεξιό ακτιβιστή.

Ποιος είναι ο εισαγγελέας που απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος του Τραμπ

Είναι ο πρώτος Αφροαμερικανός δικαστικός που τέθηκε επικεφαλής της εισαγγελίας του Μανχάταν: ο Άλβιν Μπραγκ θα μείνει στην Ιστορία απαγγέλλοντας κατηγορίες σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά σε πρώην πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αυτός ο 49χρονος δημοκρατικός, ο οποίος εξελέγη τον Νοέμβριο του 2021 -όπως και όλοι οι δικαστές και δικαστικοί στις ΗΠΑ- εισαγγελέας της πολιτείας της Νέας Υόρκης για την περιφέρεια του Μανχάταν, απήγγειλε επισήμως κατηγορίες σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ.

Εισαγγελέας του Μανχάταν από την 1η Ιανουαρίου 2022, ο Μπραγκ, ο οποίος γεννήθηκε στο Χάρλεμ, στο βόρειο Μανχάταν, έγινε αμέσως γνωστός για τις προοδευτικές θέσεις του σε ό,τι αφορά την ποινική και κατασταλτική πολιτική.

Δέχθηκε τα πυρά των συντηρητικών ρεπουμπλικάνων όταν εξέφρασε τη βούλησή του να αναζητήσει εναλλακτικές επιλογές έναντι της φυλάκισης για ήσσονα αδικήματα και να ασκήσει αντιθέτως πίεση εναντίον των λεγόμενων εγκλημάτων «του λευκού κολάρου», καθώς και των οικονομικών εγκλημάτων.

Έχοντας μεγαλώσει στη συνοικία του Χάρλεμ στα χρόνια του 1980 και του 1990, είχε αφηγηθεί το 2021 πως τον είχε «στιγματίσει βαθιά η ποινική αλυσίδα, καθώς είχε παρευρεθεί σε τρεις αντισυνταγματικές συλλήψεις, με το όπλο στο χέρι, από την NYPD», την αστυνομία της Νέας Υόρκης, η συμπεριφορά της οποίας έναντι των μαύρων και των ισπανόφωνων μειονοτήτων είχε επανειλημμένα επικριθεί.

«Χωρίς εμπιστοσύνη, δεν υπάρχει ασφάλεια»

«Χωρίς εμπιστοσύνη, δεν μπορεί να υπάρξει πλήρης δημόσια ασφάλεια», είχε δηλώσει στον Τύπο ο νομικός αυτός που έχει σπουδάσει στο Χάρβαρντ και εργάστηκε για τον γενικό εισαγγελέα της πολιτείας της Νέας Υόρκης (σ.σ.: αξίωμα αντίστοιχο με αυτό ενός τοπικού υπουργού Δικαιοσύνης) και για την ομοσπονδιακή εισαγγελία που εδρεύει επίσης στο δικαστικό μέγαρο του Μανχάταν.

Το δικαιοδοτικό σύστημα στις Ηνωμένες Πολιτείες περιλαμβάνει ομοσπονδιακούς εισαγγελείς και ομοσπονδιακούς δικαστές, που είναι παρόντες σε κάθε πολιτεία και συνδέονται με το υπουργείο Δικαιοσύνης στην Ουάσινγκτον, και μια τοπική δικαιοδοσία εισαγγελέων και δικαστών σε κάθε ομόσπονδη πολιτεία.

Διαδεχόμενος τον Ιανουάριο 2022 τον εισαγγελέα Σάιρους Βανς, ο Άλβιν Μπραγκ ανακοίνωσε αμέσως πως δεν θα ασκεί πλέον διώξεις για παραβάσεις που θεωρούνται ήσσονος σημασίας, όπως η άρνηση συμμόρφωσης ή η αντίσταση στη σύλληψη.

Στη Νέα Υόρκη, μια μεγαλούπολη 8,5 εκατομμυρίων κατοίκων φημισμένη για τις τεράστιες κοινωνικοοικονομικές ανισότητες και την κατά διαστήματα βίαιη ιστορία της, ο Μπραγκ δεσμεύθηκε επίσης να ζητάει ήπιες ποινές για ορισμένες κλοπές.

Η φυλάκιση πρέπει επίσης να θεωρείται ύστατη προσφυγή, σύμφωνα μ’ αυτόν τον δικαστικό που ταξινομείται στην αριστερά.

Οπισθοχώρηση

Ο Άλβιν Μπραγκ αναγκάστηκε όμως να οπισθοχωρήσει έπειτα από επικρίσεις του δημάρχου της Νέας Υόρκης, του πρώην αστυνομικού Έρικ Άνταμς. Αυτός ο Αφροαμερικανός δήμαρχος εξελέγη στα τέλη του 2021, διεξάγοντας εκστρατεία με θέμα τη μάχη εναντίον της εγκληματικότητας με πυροβόλα όπλα.

Στην υπόθεση Τραμπ – Στόρμι Ντάνιελς, ο Άλβιν Μπραγκ είχε κατηγορηθεί το 2022 από τους New York Times ότι χρονοτριβεί με την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του πρώην προέδρου. Δύο αναπληρωτές εισαγγελείς είχαν έτσι παραιτηθεί τον Φεβρουάριο του 2022, καταγγέλλοντας τις «αμφιβολίες» που φέρεται να είχε εκφράσει την εποχή εκείνη ο Μπραγκ αναφορικά με την έρευνα με στόχο τον Ντόναλντ Τραμπ.

Αντίθετα «ο Μπραγκ φάνηκε επιδέξιος και ρεαλιστής», είχε πει γι’ αυτόν στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πρώην εισαγγελέας Μπέντε Γκέρσμαν, χαιρετίζοντας μια «επιθετική έρευνα» εναντίον του 45ου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών (2017-2021).

Ο εισαγγελέας Μπραγκ κατάφερε τον Ιανουάριο να καταδικαστεί η οικογενειακή επιχείρηση Trump Organization σε πρόστιμο 1,6 εκατ. δολαρίων για οικονομικές και φορολογικές απάτες. Ήταν η πρώτη ποινική καταδίκη του εν λόγω ομίλου, ο οποίος αναμένει φέτος μια μεγάλη δίκη στα αστικά δικαστήρια.

Ο πρώην οικονομικός διευθυντής του ομίλου, ο Άλεν Βάισελμπεργκ, συνεργάστηκε με τη νεοϋορκέζικη δικαιοσύνη και καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε μηνών και σε καταβολή δύο εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν ήταν κατηγορούμενος σ’ αυτή την υπόθεση, όμως χαρακτήρισε επανειλημμένα τον Μπραγκ «ρατσιστή» και «αριστεριστή».

Στην υπόθεση της Στόρμι Ντάνιελς, ο πρώην πρόεδρος κατηγόρησε το Σάββατο τον εισαγγελέα ότι είναι «διεφθαρμένος και πολύ πολιτικοποιημένος».

Αυτές οι «απόπειρες εκφοβισμού των υπηρεσιών μας και απειλών εναντίον του κράτους δικαίου στη Νέα Υόρκη δεν θα γίνουν ανεκτές», προειδοποίησε η εισαγγελία του Μανχάταν.

ΠΗΓΗ:Zougla.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *