FEATUREDΕιδήσεις

Εξάρθρωση σπείρας Γεωργιανών που αποτελούσε παρακλάδι της «VOR V ZAKONE»

Είχαν αυστηρή δομή και ιεραρχία – Μιλούσαν με κωδικούς και δεν άφηναν ίχνη

Iδιαίτερη εντύπωση έχει προκαλέσει στους αστυνομικούς η δομή της εγκληματικής ομάδας Γεωργιανών που έκανε διαρρήξεις, αρπαγές, εκβιασμούς και τοκογλυφίες, τόσο στην Αττική όσο και στην επαρχία, αλλά και ο ρόλος του «εγκεφάλου» της σπείρας.

Σύμφωνα με την αστυνομία, τα μέλη της σπείρας έδειχναν σεβασμό, φόβο στον αρχηγό και ανησυχούσαν στην περίπτωση που οι πράξεις τους προκαλούσαν τη δυσαρέσκειά του.
Τον Οκτώβριο του 2022, το αρχηγικό με ακόμα ένα μέλος της ομάδας, φέρονται πως άσκησαν ψυχολογική πίεση σε ένα μέλος της ομάδας τους, με αποτέλεσμα να βάλει τέλος στην ζωή του.
Σύμφωνα με την αστυνομία η δράση τους επεκτείνονταν σε εκβιασμούς, στην παροχή προστασίας, στην τοκογλυφία ακόμα και σε απαγωγές ατόμων που δεν ξεπλήρωναν τα χρέη τους.
Φαίνεται πως είχαν ιδιαίτερη τεχνογνωσία για τους διάφορους τύπους κλειδαριών, δεν άφηναν κανένα ίχνος παραβίασης και μιλούσαν με κωδικούς.
Από τον Οκτώβριο του 2022 «χτυπούσαν» σπίτια στην Αττική και την επαρχία. Συνελήφθησαν επτά αλλοδαποί με καταγωγή από την Γεωργία. Οι έξι ως μέλη της εγκληματικής ομάδας και ένας για συμμετοχή.
Έχουν εξιχνιαστεί 35 διαρρήξεις σε σπίτια και αποθήκες, μία περίπτωση αρπαγής και δύο περιπτώσεις εκβιασμών, με το παράνομο όφελος τους να ξεπερνά τις 200.000 ευρώ.


VOR V ZAKONE: Η οργάνωση και πως ενεργούσε
Η οργάνωση ήταν δομημένη στο πλαίσιο των Διεθνικών Εγκληματικών Ομάδων και Οργανώσεων του Ευρασιατικού Οργανωμένου Εγκλήματος (κατά τη διεθνή ορολογία «VOR V ZAKONE »).

Οι χρισμένοι με τον συγκεκριμένο τίτλο «VOR V ZAKONE (Thief in Law)» είναι οι καθοδηγητές των οργανώσεων, εμπνέουν τον σεβασμό σε όλα τα μέλη της ομάδας και στις αντίστοιχες εγκληματικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται σε κάθε χώρα και ακολουθούν συγκεκριμένους κανόνες συμπεριφοράς. Υπακούουν στους «νόμους» της εγκληματικής ζωής και έχουν οργανώσει όλες τις δραστηριότητες και επαφές τους γύρω από αυτό. Κύριο χαρακτηριστικό της οργάνωσης είναι η πίστη και η αφοσίωση στην «Ομάδα», η οποία διασφαλίζεται από το γεγονός ότι τα μέλη της έχουν κοινή εθνική βάση.
Στην ιεραρχία εξέχουσα θέση κατέχει ο Αρχηγός, ο οποίος έχει «στεφθεί» VOR , δηλαδή έχει λάβει τίτλο που τον κάνει τον αδιαμφισβήτητο ηγέτη και συντονιστή της ομάδας. Σε αυτόν υποτάσσονται όλα τα μέλη της ομάδας δίνοντάς του πλήρη αναφορά για τις εγκληματικές τους δραστηριότητες και δείχνοντας συνεχώς την αφοσίωση τους.

Την θέση του αρχηγού “VOR” κατείχε συλληφθείς, ο οποίος λάμβανε ενημέρωση σχετικά με την δραστηριότητα της ομάδας τόσο σε επίπεδο εγκληματικής δραστηριότητας, όσο και στο επίπεδο της μετέπειτα διαδικασίας διοχέτευσης των κλοπιμαίων στην αγορά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Μάλιστα, τα μέλη της ομάδας είχαν τέτοιο επίπεδο σεβασμού αλλά και φόβου προς το πρόσωπό του, που διακατέχονταν από ιδιαίτερη ανησυχία σε περίπτωση που οι πράξεις τους προκαλούσαν τη δυσαρέσκειά του. Η δράση του αρχηγού ωστόσο δεν σταματούσε στις κλοπές, αλλά εκτείνονταν και σε εκβιασμούς σε τρίτους καθώς και στην παροχή προστασίας στα μέλη της ομάδας του.

Στην ιεραρχία ακολουθούσε έτερος συλληφθείς, ο οποίος αν και κατά καιρούς ήταν έγκλειστος σε καταστήματα κράτησης, συνέχιζε τη δράση του παρέχοντας πληροφορίες στα επιχειρησιακά μέλη της ομάδας σχετικά με τους στόχους που θα επέλεγαν. Ο ίδιος είχε συμμετοχή σε τουλάχιστον 18 περιπτώσεις διαρρήξεων, ενώ κατά τον χρόνο παραμονής του στη φυλακή έδινε οδηγίες σε μέλος της οργάνωσης (επίσης συλληφθέντα) για τον τρόπο που θα εισήγαγε ναρκωτικά στο κατάστημα κράτησης, χωρίς να γίνει αντιληπτός.

Τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης αποτελούσαν τον επιχειρησιακό βραχίωνα αυτής, αποτελώντας ουσιαστικά κακοποιούς επιπέδου δρόμου (streetlevelcriminals), δρώντας καθημερινά για να πετύχουν τον σκοπό τους.

Σημαντικό ρόλο στη λειτουργία της οργάνωσης είχε και το δίκτυο τοκογλύφων, που δραστηριοποιούνταν στην απόκτηση παράνομων ωφελημάτων. Τον ρόλο αυτό είχε αναλάβει ο έβδομος συλληφθείς, έχοντας συστήσει «γραφείο» δανεισμού χρημάτων, ενώ δεχόταν και κλοπιμαία.

Με τον τρόπο αυτό, η οργάνωση πολλαπλασίαζε τα κέρδη της, διακινώντας πολλά και μικρά χρηματικά ποσά και καταφέρνοντας τη σταδιακή εισροή των παράνομων εσόδων στη νόμιμη οικονομία («ξέπλυμα»).

Ως προς τον τρόπο δράσης στην τέλεση των διαρρήξεων, προέκυψε ότι:

μετέβαιναν αρχικά στη γειτονιά την οποία είχαν επιλέξει, χρησιμοποιώντας τα επιχειρησιακά τους αυτοκίνητα, όπου πραγματοποιούσαν κατοπτεύσεις των οικιών – στόχων και παρακολουθούσαν τις κινήσεις των περιοίκων –ενοίκων,
στάθμευαν τα επιχειρησιακά οχήματα σε κοντινά σημεία και αφού έλεγχαν εάν απουσίαζαν οι ένοικοί από τα διαμερίσματα, προχωρούσαν στη διάρρηξη αυτών,
βρίσκονταν σε συνεχή επικοινωνία και μιλούσαν κωδικοποιημένα για την περιοχή στην οποία ήθελαν να δράσουν αλλά και για τα διαμερίσματα, ενώ
τουλάχιστον ένα μέλος επιτηρούσε εξωτερικά (τσιλιαδόροι).
Χαρακτηριστικό του επαγγελματισμού τους, ήταν η ιδιαίτερη τεχνογνωσία και εξειδίκευση σχετικά με τους διάφορους τύπους κλειδαριών καθώς κατά τη διάρρηξη δεν άφηναν κανένα εμφανές ίχνος παραβίασης. Παράλληλα, για να μην κινήσουν υποψίες, είχαν αποκτήσει τέσσερα «επιχειρησιακά» οχήματα, τα οποία ήταν καταχωρισμένα σε στοιχεία άλλων προσώπων.

Επίσης, ενδεικτικό της σκληρότητάς τους και της ενασχόλησής τους με παράλληλες εγκληματικές πράξεις ήταν ότι τον Οκτώβριο του 2022, το αρχηγικόμε ακόμα ένα μέλος της οργάνωσης, άσκησαν ιδιαίτερη ψυχολογική πίεση σε ένα τότε μέλος της ομάδας, με αποτέλεσμα αυτό να οδηγηθεί σε αυτοχειρία με τη χρήση υποπολυβόλου, ενώ τα μέλη της ομάδας, δεν δίσταζαν να προβαίνουν σε απειλές, εκβιασμούς, ακόμη και απαγωγές, προκειμένου «να συμμορφώνουν» τρίτα άτομα που δεν συνεργάζονταν μαζί τους και κυρίως, που δεν αποπλήρωναν τα χρέη τους προς αυτούς.

Στο πλαίσιο των ερευνών που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

2.451 ευρώ,
4 οχήματα,
πιστόλι, περίστροφο και πιστόλι φωτοβολίδων,
σπρέι πιπεριού,
67,9 γραμμάρια ναρκωτικής ουσίας,
πλήθος φυσιγγίων,
πλήθος αλκοολούχων ποτών,
φορητοί υπολογιστές,
πλήθος καμερών, κινητών, καρτών sim,
υποδήματα, γυναικείες τσάντες και ρουχισμός,
πλήθος διαρρηκτικών εργαλείων και κλειδαριών,
μαχαίρια, σουγιάδες και πλήθος ξιφιδίων,
πίνακες ζωγραφικής,
κουτί με εγχάρακτο το αστέρι «VOR V ZAKONE»,
πλήθος ρολογιών,
πλήθος σκευών,
χαρτονομίσματα διαφόρων χωρών,
πλήθος αποδείξεων μεταφοράς χρημάτων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *