Επιχείρηση διάσωσης φάλαινας στον Άλιμο

Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης φάλαινας 6 μέτρων βρίσκεται σε εξέλιξη από νωρίς το πρωί, λίγα μέτρα από την παραλία Εδέμ, στην περιοχή του Αλίμου. Η φάλαινα είχε εμφανιστεί και την Πέμπτη στα Λιμανάκια της Βουλιαγμένης, όμως στελέχη του Λιμενικού Σώματος την προώθησαν στα ανοιχτά. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Αμυρά, είναι φάλαινα «ζιφιός» και όχι φυσητήρας, όπως αρχικά ανέφεραν οι πληροφορίες.

Η φάλαινα «ζιφιός» είναι μια ραμφοφάλαινα που ζει συνήθως σε βυθούς από 1 έως 3 χιλιόμετρα και το γεγονός ότι έχει βρεθεί σε τόσο ρηχά νερά δείχνει ότι, προφανώς, αντιμετωπίζει κάποιο σοβαρό πρόβλημα, τόνισε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος. «Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή υποφέρει» δήλωσε ο κ. Αμυράς και πρόσθεσε: «Η πρόγνωση δεν είναι καλή».

Για την επιχείρηση επιστρατεύτηκαν η καθηγήτρια του ΑΠΘ Νατάσα Κομνηνού και εξειδικευμένος κτηνίατρος, ο οποίος πήρε ήδη αίμα από το κήτος, ενώ τράβηξε φωτογραφίες και βίντεο προκειμένου να εξεταστεί τι ακριβώς συμβαίνει με τη φάλαινα. Τα δείγματα έχουν σταλεί στα εργαστήρια προκειμένου να εντοπιστεί άμεσα η αιτία του προβλήματος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Θαλάσσιας Βιολογίας δρ Κουτσούμπας είπε ότι αυτά τα κοιτώδη ζώα προσκρούουν πάνω σε προπέλες πλοίων. Σημείωσε πως φαίνεται να έχει τραυματιστεί σοβαρά και συνήθως αυτές οι περιπτώσεις δεν έχουν καλή κατάληξη. Πρόσθεσε ότι το ζώο δεν είναι καθόλου επικίνδυνο και είναι ένα από τα προστατευόμενα είδη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.