Covid-19FEATUREDΓενικά

Η «μάχη» των Covid-free νησιών στη Μεσόγειο

Ασυναγώνιστο πλεονέκτημα φαίνεται πως έχουν τα ελληνικά νησιά εν όψει της φετινής τουριστικής σεζόν, η οποία αναμένεται ιδιαιτέρως απαιτητική αλλά και κρίσιμη για τις χώρες του νότου στην Ευρώπη.

Όπως όλα δείχνουν, η Ελλάδα υπερτερεί σημαντικά στην ευγενή τουριστική άμιλλα των ευρωπαϊκών προορισμών, ιδίως έναντι της Ιταλίας και της Ισπανίας, καθώς σύμφωνα με μελέτες, προσφέρει στους τουρίστες αρκετά υψηλό βαθμό ικανοποίησης.

Με τους εμβολιασμούς να προχωρούν σε γοργούς ρυθμούς, αλλά και με το επίσημο άνοιγμα του τουρισμού στις 15 Μαΐου, η χώρα μας μπαίνει δυναμικά στον στίβο του ανταγωνισμού. Σημειώνεται πως η Ιταλία έχει ανακοινώσει επίσημο άνοιγμα του τουρισμού από τις 2 Ιουνίου αλλά με αργή ανάκαμψη, την ώρα που η Ισπανία δεν έχει ακόμη προβεί σε επίσημες ανακοινώσεις.

Αρχικά, το προβάδισμα των ελληνικών νησιών ενισχύει το γεγονός πως ήδη τα μικρότερα νησιά έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του ενήλικου πληθυσμού, με αποτέλεσμα να μπορούν να φιγουράρουν στη λίστα των ελκυστικών προορισμών ως Covid-free. Παράλληλα, από τα μέσα Απριλίου ξεκίνησε ο οριζόντιος εμβολιασμός σε όλα τα νησιά της Ελλάδας.

Στο μεταξύ, Σάμος, Νάξος, Ρόδος, Σκόπελος, Κως και Κέρκυρα συνεχίζουν με γρήγορους ρυθμούς τους εμβολιασμούς, με στόχο να είναι Covid-free έως τα μέσα Μαΐου.

Διθυραμβικά τα αφιερώματα του διεθνούς Τύπου για την Ελλάδα

Την ίδια ώρα, ο διεθνής Τύπος εξυμνεί τα ελληνικά νησιά μέσα από εκτενή ρεπορτάζ, προτείνοντας μεταξύ άλλων, την Αστυπάλαια, τους Λειψούς και την Πάτμο ως τους πιο ασφαλείς προορισμούς για το φετινό καλοκαίρι, την ίδια ώρα που το Καστελόριζο αναμένεται να βρίσκεται σε αξιοζήλευτη θέση παγκοσμίως.

Στο ίδιο μοτίβο και η Ελαφόνησος, με το ποσοστό των εμβολιασμένων να αγγίζει πάνω από το 70% του συνολικού πληθυσμού του νησιού, με τη δημοσιογραφική ομάδα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων να αναφέρεται στις απαράμιλλες ομορφιές της και να προβάλλεται σε όλα τα μεγάλα δίκτυα του κόσμου.

Ήδη ξένα ΜΜΕ, μεταξύ των οποίων ο βρετανικός Guardian, η ιταλική Corriere della Sera, αλλά και το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, έχουν κάνει μεγάλα αφιερώματα για τα ελληνικά νησιά, με τίτλους όπως «Ήλιος, θάλασσα και χωρίς Covid», ενώ προ ημερών η Deutsche Welle, σε δημοσίευμά της έκανε λόγο για «μάχη» μεταξύ Κρήτης και Μαγιόρκας, θέτοντας την Κω εναντίον του Κάπρι, τονίζοντας πως για τους περισσότερους τουρίστες το καλοκαίρι έχει ήδη ξεκινήσει…

Η διαφορά στρατηγικής Ελλάδας και Ιταλίας

Στην Ιταλία, σε αντίθεση με την Ελλάδα, τα μικρά νησάκια εμφανίζονται ως ιδιαίτερα θελκτικοί προορισμοί σε ένα ακόμη Covid καλοκαίρι. Ωστόσο, η γειτονική χώρα δεν μπόρεσε να προχωρήσει με το πρόγραμμα εμβολιασμού όπως η Ελλάδα, εμβολιάζοντας δηλαδή πλήρως τους κατοίκους των νησιών της.

«Θα χαιρόμασταν πολύ αν επιτέλους έρχονταν στο νησί μας Γερμανοί τουρίστες», δήλωνε ο δήμαρχος του νησιού Κάπρι στον κόλπο της Νάπολης με 14.000 κατοίκους, μιλώντας στην Deutsche Welle. Πρόσφατα, ο δήμαρχος επισήμανε στα ιταλικά ΜΜΕ ότι για να σωθεί η καλοκαιρινή τουριστική περίοδος θα έπρεπε να εμβολιαστούν το ταχύτερο όλοι οι κάτοικοι του νησιού.

Με άλλα λόγια, ζητούσε από την κυβέρνηση της Ρώμης μια εξαίρεση από τις προτεραιότητες εμβολιασμού. Λίγο αργότερα χτυπούσαν την πόρτα του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι με παρόμοιο αίτημα τα δύο μεγαλύτερα νησιά της Μεσογείου, Σικελία και Σαρδηνία, με συνολικά 6,6 εκατομμύρια κατοίκους, επιχειρηματολογώντας ότι είναι σε θέση να διεξάγουν αυστηρούς ελέγχους σε λιμάνια και αεροδρόμια.

Εν τέλει, η ιταλική κυβέρνηση απέρριψε τα αιτήματα. Ο Πάολο Φιλιουόλο, εκπρόσωπος του ειδικού επιτρόπου για ζητήματα πανδημίας, δήλωσε μάλιστα ότι «ο αρμόδιος επίτροπος γνωρίζει τη σημασία του τουρισμού για τη χώρα, αλλά προς το παρόν δεν θα υπάρξουν εξαιρέσεις».

Στο δεύτερο μισό του Μαΐου η Ιταλία θα λάβει περισσότερα από 50 εκατομμύρια εμβόλια. Μόνο τότε υπάρχει μια πιθανότητα αλλαγών στις προτεραιότητες εμβολιασμού.

Φόβοι στη Μαγιόρκα για ήττα στον τουρισμό από την Κρήτη

Ξενοδόχοι, εστιάτορες και έμποροι στη Μαγιόρκα, ανησυχούν μήπως βγουν χαμένοι στην τουριστική κούρσα με την Κρήτη, την Κροατία ή άλλους τουριστικούς προορισμούς. Όπως περιγράφει η Deutsche Welle, οι κυβερνήσεις στην Πάλμα και τη Μαδρίτη δεν δείχνουν να λαμβάνουν υπόψη τον τουρισμό ούτε στην εκστρατεία εμβολιασμού, αλλά ούτε και στον σχεδιασμό της σταδιακής χαλάρωσης.

Ο τουριστικός κλάδος των Βαλεαρίδων νήσων ζητεί από τους κυβερνώντες να εμβολιαστούν οι εργαζόμενοι στον τουρισμό μόλις εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες. Επιχειρηματολογούν, μάλιστα, ότι άλλοι τουριστικοί προορισμοί, σε Ιταλία, Ελλάδα, Κροατία και Τουρκία, έχουν περισσότερη στήριξη στους εμβολιασμούς από τις κυβερνήσεις τους.

Lockdown απελπισίας στην Τουρκία

Από την Πέμπτη 29/4 η Τουρκία έχει μπει σε αυστηρό lockdown, σε μια ύστατη προσπάθεια να σώσει τον τουρισμό. Μέχρι τις 17 Μαΐου όλα θα πρέπει να παραμείνουν κλειστά και οι πολίτες δεν θα πρέπει να βγαίνουν από τα σπίτια τους χωρίς σοβαρό λόγο. Με την απόφαση αυτή ο πρόεδρος Ερντογάν επιδιώκει να πέσει ακόμη περισσότερο ο αριθμός των κρουσμάτων για να σωθεί η φετινή τουριστική σεζόν. Ενώ την περασμένη εβδομάδα είχαν ξεπεράσει τις 60.000, αυτές τις ημέρες καταγράφονται γύρω στα 43.000 κρούσματα ανά ημέρα. Αλλά αυτό δεν φαίνεται να αρκεί, καθώς το πλήγμα για τον τουρισμό είναι μεγάλο.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον μεγαλύτερο ταξιδιωτικό κολοσσό, την TUI, οι Γερμανοί δεν εμπιστεύονται την Τουρκία, παρά τα φθηνά καταλύματα και τις επιπλέον υπηρεσίες, κυρίως λόγω του εμβολιαστικού προγράμματος που ακολουθεί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *