Η νοθεία στα καύσιμα «καίει» τους κινητήρες

Μεγάλες διαστάσεις έχει πάρει το τελευταίο διάστημα το ζήτημα της νοθείας των καυσίμων.

Οι καταναλωτές πέρα από τις υψηλές τιμές των καυσίμων τους τελευταίους μήνες, έχουν να αντιμετωπίσουν και την απληστία μερικών πρατηριούχων που έχουν αναγάγει την νοθεία της βενζίνης σε επιστήμη, με μοναδικό στόχο βέβαια το κέρδος και την αρπαχτή.

Με το φαινόμενο, νοθευμένη βενζίνη, να αποκτά τεράστιες διαστάσεις και τα πρόστιμα να «πέφτουν», η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ανακοίνωσε πρόσφατα πως θα δίνει στη δημοσιότητα τα στοιχεία όσων πωλούν νοθευμένη βενζίνη, προς γνώση των πολιτών.

Πώς θα καταλάβω ότι μου βάλανε νοθευμένη βενζίνη;

Φυσικά την ώρα που το καύσιμο μεταφέρεται από την αντλία στο ντεπόζιτο, κανείς δεν μπορεί να έχει σαφή εικόνα για την ποιότητα του, όμως μετά από λίγα λεπτά και χιλιόμετρα, ο κινητήρας θα μας δώσει τις πρώτες ενδείξεις.

Πιο συγκεκριμένα και εάν το καύσιμο έχει νοθευτεί σε μεγάλο βαθμό, θα παρατηρήσουμε αρρυθμίες στις στροφές του κινητήρα, όσο αυτός λειτουργεί στο ρελαντί. Σταματημένοι δηλαδή σε ένα φανάρι, θα δείτε το στροφόμετρο να ανεβοκατεβαίνει και θα νιώσετε στα πόδια σας τον κινητήρα να μην έχει την γνωστή σταθερή και εύρυθμη λειτουργία.

Παράλληλα με τη παραπάνω αίσθηση, ή και ξεχωριστά, υπάρχει περίπτωση να ανάψει στον πίνακα οργάνων το λαμπάκι του Check Engine, το οποίο δείχνει πως πρέπει να ελεγχθεί το όχημα άμεσα από συνεργείο για να προλάβουμε κάποια πιο κοστοβόρα ζημιά.

Ακόμη, σε ένα νοθευμένο καύσιμο, η καύση δεν γίνεται σωστά με αποτέλεσμα η κατανάλωση να αυξάνεται δυσανάλογα και ο δείκτης καυσίμου να κατεβαίνει πολύ πιο γρήγορα από το συνηθισμένο.
Η «κακή» βενζίνη μπορεί να προκαλέσει και μηχανικά προβλήματα, όπως στον καταλύτη αλλά ακόμα και στο εσωτερικό του κινητήρα, κάτι που μπορεί να μεταφραστεί σε εκατοντάδες ευρώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.