Κονγκό: Ο ΟΗΕ κατηγορεί τον στρατό πως ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Τα Ηνωμένα Έθνη κατηγόρησαν χθες Δευτέρα τις ένοπλες δυνάμεις της ΛΔ Κονγκό ότι ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου ακτιβιστή που διαμαρτυρόταν εναντίον φόρων που χαρακτήριζε παράνομους στο σπαρασσόμενο από τον πόλεμο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Ο Καμπράλ Γιομπό, ηγέτης μη κυβερνητικής οργάνωσης την πόλη Χομπό, σκοτώθηκε στα χέρια στρατιωτικών που φέρονται να έδρασαν κατά διαταγή τοπικών αξιωματούχων, σύμφωνα με την Κοινή Υπηρεσία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (UNJHRO). Δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος κάποιος εκπρόσωπος του στρατού για να σχολιάσει.

Η Εταιρεία για Ολοκληρωμένη Προστασία, τοπική οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κατήγγειλε ότι ο Γιομπό βασανίστηκε την Παρασκευή και υπέκυψε προχθές Κυριακή σε νοσοκομείο στην πόλη Μπουκάβου.

«Καταδικάζω τα βασανιστήρια που οδήγησαν στον θάνατο του Καμπράλ Γιομπό», δήλωσε ο Ζουβενάλ Μουνομπό, τοπικός βουλευτής. «Πρέπει να υπάρξει απόδοση ευθυνών», πρόσθεσε.

Οι δυνάμεις ασφάλειας και άμυνας της γιγαντιαίας χώρας της Αφρικής, ελλιπώς εκπαιδευμένες, ανεπαρκώς εξοπλισμένες και κακοπληρωμένες, ευθύνονταν για τα δύο τρίτα των παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη ΛΔ Κονγκό τον Αύγουστο, τον τελευταίο μήνα για τον οποίο υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα, σύμφωνα με την UNJHRO.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.