Κ. Μητσοτάκης: Θα ζητήσω από τη Λιζ Τρας την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα

Την πρόθεσή του να ζητήσει την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα από την πρωθυπουργό της Βρετανίας, Λιζ Τρας, εξέφρασε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στους Sunday Times.

«Σε μια εποχή που η Λιζ Τρας θα προσπαθεί να χτίσει την αξιοπιστία της και που το Ηνωμένο Βασίλειο είναι κατά κάποιο τρόπο στριμωγμένο όσον αφορά τη συνολική του εικόνα μετά την κηδεία (της Βασίλισσας), θα είναι μια φανταστική χειρονομία και αυτό θα της πω», δήλωσε ο Μητσοτάκης. «Νομίζω ότι το κλίμα έχει αλλάξει στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι και ο βασιλιάς Κάρολος θα είναι υποστηρικτικός στο ζήτημα αυτό, πεποίθηση του Κυριάκου Μητσοτάκη που βασίζεται στα όσα είχαν συζητήσει οι δυο τους όταν ο Κάρολος ήταν Πρίγκιπας της Ουαλίας.

Σε ότι αφορά τη συνάντησή του με τον προκάτοχο της Λιζ Τρας, ο οποίος στο παρελθόν είχε ταχθεί υπέρ της επανένωσης των Γλυπτών, αλλά στη συνέχεια συντάχθηκε με την επίσημη γραμμή της Βρετανίας, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «ο Μπόρις αλλάζει απόψεις».

Στη συνέντευξή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και σε άλλα θέματα επικαιρότητας, όπως στο θέμα των υποκλοπών. «Δεν έχω καταφέρει να ξεκαθαρίσω την υπόθεση. Οι εξηγήσεις δεν ήταν επαρκείς και γι’ αυτό έπρεπε να αποπέμψω δύο άτομα», λέει στο βρετανικό μέσο. «Αν κάποιος ήθελε να βάλει μια σφήνα μεταξύ εμού και του ΠΑΣΟΚ, που αποτελούν πιθανούς συνεργάτες σε έναν συνασπισμό, σίγουρα το έχει επιτύχει».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα ελληνοτουρκικά, κατηγορώντας την Τουρκία για fake news και τον πρόεδρο Ερντογάν ότι «κυνηγά ένα μεγαλεπήβολο οθωμανικό όραμα – θέλει να είναι περιφερειακός παίκτης και περιμένει από όλους να αποδεχθούν τη μεγαλοσύνη της Τουρκίας, κάτι που απλά δεν πρόκειται να γίνει αν έχει ως αποτέλεσμα την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρεται επίσης στην αμερικανική έκθεση περί ρωσικής προσπάθειας εμπλοκής στην ελληνική πολιτική σκηνή, με τον πρωθυπουργό να λέει ότι η «ιδέα» ήταν να χρηματοδοτηθεί ένα τηλεοπτικό δίκτυο φιλικό προς τη Μόσχα και τον ΣΥΡΙΖΑ, υπό τον δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη, τον οποίο κατηγορεί ότι «έχει μία εφημερίδα που στήθηκε με μοναδικό σκοπό να κυνηγήσει εμένα και τη σύζυγό μου».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.