Οικονόμου: «Θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να ανοίξουν στην ώρα τους τα σχολεία»

Για τη λειτουργία των σχολείων αλλά και τα νέα μέτρα μίλησε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος επισήμανε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να λειτουργήσουν τα σχολεία κανονικά δηλαδή στις 10 Ιανουαρίου.

«Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια στις 10 Ιανουαρίου…. έχουμε πολλές ημέρες μπροστά μας για να δούμε πώς θα εξελίσσονται τα κρούσματα, αν θα έχουμε φτάσει την κορύφωση της διασποράς της νέας μετάλλαξης», είπε ο κ. Οικονόμου.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, είπε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί τα δεδομένα κάθε μέρα, και όλοι βρίσκονται σε εγρήγορση, ενώ δεν απέκλεισε την τροποποίηση των πρωτοκόλλων εάν αυτό εισηγηθούν οι ειδικοί.

«Έχουμε την εμπειρία από το προηγούμενο διάστημα, την οποία δεν πρέπει να υποτιμούμε, ότι τα πρωτόκολλα που είχαμε στα σχολεία δούλεψαν. Καταφέραμε να κρατήσουμε τα σχολεία ανοιχτά από το Σεπτέμβριο μέχρι και το Δεκέμβριο, κάτι που κανείς δεν το περίμενε όταν ξεκινούσαμε. Και αυτό διότι είχαμε το πιο συχνό testing σε ολόκληρη την Ευρώπη, διότι είχαμε συγκεκριμένα πρωτόκολλα. Όλο αυτό το διάστημα, κατά καιρούς, έκλεισαν μόλις 200 τμήματα στα 80.000. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

»Τα πρωτόκολλα εάν χρειαστεί να τροποποιηθούν, με βάση τις εισηγήσεις των Ειδικών, εδώ είμαστε να το δούμε. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια στις 10 του μήνα».

Ο κ.Οικονόμου αναφερόμενος σε όσους πλήττονται από την πανδημία και την στήριξή τους είπε πως η κυβέρνηση δεν θα αφήσει κανέναν μόνο του.

«Όπως το προηγούμενο διάστημα δεν αφήσαμε κανέναν μόνο του, δεν επιτρέψαμε να γίνουν αδικίες, δεν επιτρέψαμε να έχει η πανδημία τραγικές οικονομικές συνέπειες στην τσέπη, στη δουλειά, στη ζωή των ανθρώπων, το ίδιο θα κάνουμε και τώρα. Δεν θα αφήσουμε κανέναν μόνο του. Όποιος έχει συνέπειες, εξαιτίας του ότι αναγκαζόμαστε να πάρουμε μέτρα αναστολών, να ξέρει ότι η Πολιτεία θα σταθεί στο πλευρό του. Ο κόσμος να είναι σίγουρος γι’ αυτό» ανέφερε.

Αναφερόμενος στις αναγκαίες προσαρμογές ανάλογες με τα δεδομένα, είπε πως είναι απολύτως κατανοητό πως η κούραση -γιατί η πανδημία κρατάει πια περίπου δύο χρόνια- έχει δημιουργήσει θυμό για διαφορετικά πράγματα και πρόσθεσε πως σε μία κατάσταση, που είναι τόσο δυναμική, δεν υπάρχει η πολυτέλεια να μην προσαρμοστείς γρήγορα.

«Το βλέπουμε, άλλωστε, να γίνεται σε ολόκληρο τον κόσμο. Θα μπορούσε κανείς να μας πει ότι αιφνιδιαζόμαστε, αν στα βασικά, στα κομβικά της πανδημίας, δεν είχαμε πάρει, από την πρώτη στιγμή, σαφείς αποφάσεις. Στον εμβολιασμό, πρώτοι ξεκινήσαμε, στο άνοιγμα της τρίτης δόσης σε όλη την Ευρώπη, Πρώτοι ξεκινήσαμε την αναμνηστική δόση στο τρίμηνο. Διαθέσαμε δωρεάν 83.000.000 self-test σε πάνω από 7.000.000 Έλληνες, από τον Απρίλιο μέχρι τώρα. Δεν λέω ότι τα self-test και τα rapid test πιάνουν 100%. Έχουν, όμως, έναν πολύ μεγάλο βαθμό αξιοπιστίας. Έχουν εντοπίσει περιστατικά, στα σχολεία, τα οποία στη συνέχεια ελέγχθηκαν με μοριακό τεστ. Είναι ένας πολύ αξιόπιστος δείκτης που τον ακολουθούν και άλλες χώρες και μας έχει βοηθήσει να εντοπίσουμε πάρα πολλά κρούσματα».

Για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Τέλος για τον υποχρεωτικό εμβολιασμός ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι αξιολογείται, παρατηρούνται τα δεδομένα, και η πορεία των εμβολιασμών και θα παρθούν οι αποφάσεις.

«Αν χρειαστεί, έχει αποδείξει η Κυβέρνηση, ότι την πανδημία την προσεγγίζουμε με αμιγώς επιδημιολογικά κριτήρια, ούτε κομματικά, ούτε επικοινωνιακά. Πήραμε -και αν χρειαστεί θα ξαναπάρουμε- δύσκολες αποφάσεις που είχαν πολιτικό κόστος. Όμως, εδώ κανείς πρέπει να βλέπει τη μεγάλη εικόνα. Έχουμε σχέδιο, έχουμε στρατηγική. Κάνουμε τακτικές προσαρμογές, όμως η βασική μας στρατηγική είναι συγκεκριμένη: Να ξεπεράσουμε την πανδημία, να στηρίξουμε το Ε.Σ.Υ., να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες και να κρατήσουμε τη χώρα ανοιχτή. Αυτός είναι ο στόχος, εκεί πηγαίνουμε. Ό,τι έχουμε πετύχει μέχρι τώρα, δεν είναι στην τύχη. Είναι αποτέλεσμα σχεδιασμού δράσεων και αποφάσεων, πολλές από τις οποίες πήραμε πολύ νωρίτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

»Οι αποφάσεις λαμβάνονται πάντοτε με βάση τα δεδομένα, την εξέλιξη του εμβολιασμού, την κατάσταση στο Σύστημα Υγείας. Πήραμε την απόφαση για την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού για τους άνω των 60 ετών όταν είχαμε εξαντλήσει μια σειρά από μέτρα πειθούς και διευκόλυνσης. Αποδίδει σε πολύ μεγάλο βαθμό, όπως επίσης αποδίδει και το γεγονός ότι ο κόσμος σπεύδει να εμβολιαστεί για την 3η δόση, που εξασφαλίζει σε πολύ μεγάλο ποσοστό έναντι και της «Ο» από τη βαριά νόσηση. Οτιδήποτε χρειαστεί να κάνουμε για να αυξήσουμε την εμβολιαστική κάλυψη, θα το κάνουμε» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Οικονόμου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.