Ολυμπιακοί Αγώνες: Απίθανη τελετή έναρξη – Θα παρελάσουν εν πλω στον Σηκουάνα όλες οι χώρες

Ολυμπιακοί Αγώνες: Απίθανη τελετή έναρξη – Θα παρελάσουν εν πλω στον Σηκουάνα όλες οι χώρες

Στις 20:24 ώρα Ελλάδας η επίσημη έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων και πλέον έχουν… διαρρεύσει πολλά από τα όσα έχουν ετοιμάσει οι Γάλλοι για την τελετή.


Ο σωβινισμός, ή αλλιώς σοβινισμός στη νεοελληνική, αποτελεί μία από τις γαλλικές “εφευρέσεις” που ακολουθούν τους Γάλλους εδώ και αιώνες, μερικές φορές μας το θυμίζουν με έμφαση. Ωστόσο, η Γαλλία είναι επίσης η γενέτειρα της Έβδομης τέχνης, καθώς οι αδελφοί Λιμιέρ εφεύραν τον κινηματογράφο και άνοιξαν το δρόμο για το υπερθέαμα. Αυτά τα δύο στοιχεία θα καθορίσουν την αυριανή τελετή έναρξης των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων. Οι διοργανωτές ετοιμάζουν ένα εντυπωσιακό θέαμα εμπνευσμένο από τη γαλλική ιστορία, το οποίο θα αναδυθεί από τα νερά του Σηκουάνα, συνοδευόμενο με τις μελωδίες της Εντίθ Πιαφ.

Η τελετή έναρξης θα ξεκινήσει ακριβώς στις 20:24 και το σημείο εκκίνησης θα είναι η γέφυρα Οστερλίτς. Συνολικά, 94 πλοία θα μεταφέρουν 206 αποστολές με πάνω από 7.000 αθλητές και αθλήτριες στον Σηκουάνα. Η διαδρομή προς το Τροκαντέρο, στους πρόποδες του Πύργου του Άιφελ, εκ stretches έξι χιλιόμετρα, με οδηγία από τους διοργανωτές να διατηρούν τα πλοία ταχύτητα 15 χιλιομέτρων την ώρα. Ο στόλος θα απαρτίζεται κυρίως από πλοία μπατό μους, τα οποία συνήθως μεταφέρουν τουρίστες από τη μία πλευρά του Σηκουάνα στην άλλη. Δεδομένου ότι δεν επαρκούν, οι διοργανωτές έχουν φέρει επιπλέον πλοία από το Στρασβούργο.

Όλα τα πλοιάρια θα μετατραπούν σε θεατρικές σκηνές, φιλοξενώντας χορευτές, μουσικούς και φυσικά τους αθλητές και τις αθλήτριες. Στο πρώτο πλοίο θα βρίσκονται ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, οι οποίοι θα είναι σημαιοφόροι της Ελλάδας. Παρόντες θα είναι επίσης ολόκληρη η Εθνική ομάδα μπάσκετ, αρκετοί εκπρόσωποι του υγρού στίβου και άλλων αθλημάτων. Στη νηοπομπή θα συμμετέχουν περίπου 20 πλοιάρια που θα διασφαλίσουν την ασφάλεια της εκδήλωσης.

2.000.000 ευρώ η εμφάνιση

Στα γαλλικά ΜΜΕ γίνεται παρέλαση ονομάτων καλλιτεχνών που θα εμφανιστούν στην τελετή έναρξης καθώς θα έχουν σημαντικό ρόλο στην παράσταση που σχεδίασε ο σκηνοθέτης Τομάς Ζολί, καλλιτεχνικός διευθυντής των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων. Το μεγαλύτερο (εγχώριο) ντόρο έχει προκαλέσει γαλλομαλαϊανή τραγουδίστρια Αγιά Νακαμουρά που στοχοποιήθηκε με δυσμενέστατα σχόλια από το μπλοκ της Μαρί Λεπέν (γιατί άραγε…). Το κυβερνητικό ρεπορτάζ λέει ότι η Νακαμουρά εξασφάλισε την παρουσία της, τη στιγμή που γκρίνιαξαν οι λεπενικοί.

Στο Παρίσι έχουν φτάσει η Σελίν Ντιόν και η Lady Gaga, με τους Γάλλους παπαράτσι να την εντοπίζουν κατά τη διάρκεια μιας πρόβας τα ξημερώματα. Σύμφωνα με αναφορές, οι δύο τραγουδίστριες αναμένεται να εισπράξουν 2.000.000 ευρώ η καθεμία, αν και η οργανωτική επιτροπή αποφεύγει να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει αυτή την πληροφορία.

Στο πρόγραμμα της τελετής οι Γάλλοι αναφέρουν και τον θρυλικό ντράμερ, συνθέτη και πατέρα της (γαλλικής τουλάχιστον) ντίσκο Μαρκ Σερόν καθώς και την τραγουδίστρια Ζιλιέτ Αρμανέ, που εκτός του καλλιτεχνικού τους (τεράστιου) μεγέθους, βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή στη Γαλλία και με την επίθεση που έκαναν στον αρχι-μισογύνη Μισέλ Σαρντού. Το 50-50 είναι συμβόλαιο για τους Γάλλους που στο έμβλημα των Αγώνων του Παρισιού έχουν βάλει το πρόσωπο της Μαριάν, σύμβολο της γαλλικής δημοκρατίας.

Μια άλλη Γαλλία σε δώδεκα πίνακες

Κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης, κάθε χώρα που φιλοξενεί τους Αγώνες προσπαθεί να αναδείξει την ιστορία της (το 2012, η αποτυχία των Βρετανών ήταν θεαματική). Οι Γάλλοι θα εκμεταλλευτούν τον Σηκουάνα για να προβάλλουν τη δική τους ιστορία, την οποία θεωρούν τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη στον κόσμο (βλ. την πρώτη λέξη του κειμένου). Δεν θα τους αδικήσουμε, καθώς η Γαλλία έχει αναδείξει σημαντικές στιγμές στην παγκόσμια ιστορία, με κορυφαία τη Γαλλική Επανάσταση.

Στο επίκεντρο του σεναρίου αυτών των σχεδόν τεσσάρων ωρών ζωντανής μετάδοσης, θα παρακολουθήσουμε τη μεγάλη περιπέτεια του Παρισιού ανά τους αιώνες. Τέσσερις συγγραφείς επιστρατεύτηκαν για να γράψουν το σενάριο αυτής της βραδιάς: Ο ιστορικός Πατρίκ Μπουσερόν (συντονιστής της έκδοσης Παγκόσμιας Ιστορίας της Γαλλίας), η σεναριογράφος της πετυχημένης τηλεοπτικής σειράς «Ντι πουρ σαν» Φανί Ερερό, ο σκηνοθέτης στη σκηνή Νταμιάν Γκαμπριάκ και η μυθιστοριογράφος Λεϊλά Σλιμανί. Οι συγγραφείς έχουν δηλώσει ότι θα διηγηθούν την ιστορία μιας Γαλλίας που θα ξεπεράσει τις «γνωστές παραδοσιακές φιλοσοφικές αξίες που παρουσιάζονται μερικές φορές με υπερβολική αυτοπεποίθηση».

Υποβρύχια φύλαξη και σμήνος από drones

Τα πλοιάρια θα πλέουν στον Σηκουάνα μεταφέροντας τις αποστολές δε θα είναι… μόνα τους. Οι διοργανωτές προσπαθούν να το κρατήσουν ως επτασφράγιστο μυστικό όμως όταν σε μια πόλη έχουν συγκεντρωθεί δημοσιογράφοι από όλον τον πλανήτη, ανάμεσα τους θα είναι (δυστυχώς) και Βρετανοί. Τη νηοπομπή θα συνοδεύσουν μέλη της επίλεκτης μονάδας του γαλλικού ναυτικού «Κομάντο Ιμπέρ» που φέρει το όνομα του ήρωα του γαλλικού ναυτικού Ουγκουστίν Ιμπέρ. Επίσης εκατοντάδες drones θα ίπτανται για να παρακολουθούν όλη την τελετή ενώ θα υπάρχουν και για τη δημιουργία εντυπωσιακών εναέριων εφέ – σχηματισμών.

Ο ύμνος στην αγάπη και η φλόγα

Η σκηνογραφία της τελετής θα εμπνευστεί από τους γαλλικούς θρύλους, με την αθάνατη Εντίθ Πιαφ να αναλαμβάνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Σελίν Ντιόν θα ερμηνεύσει τον «Ύμνο στην αγάπη» (Hymne à l’amour), ενώ η Λέιντι Γκάγκα θα τραγουδήσει τη «Ζωή σαν ρόδο» (La Vie en Rose) σε ένα πιάνο τοποθετημένο στον Σηκουάνα.

Στην Εκίπ πάντως αναφέρουν ότι η Αμερικανίδα τραγουδίστρια θα κάνει και ντουέτο με την Γαλλίδα Αρμανέ σε μια διασκευή του Imagine του Τζον Λένον. H Νακαμουρά θα τιμήσει τον σπουδαίο Σαρλ Αζναβούρ τραγουδώντας κομμάτια του. Φέτος συμπληρώνονται και 100 χρόνια από τη γέννηση του Γάλλου τραγουδιστή.

Επίσης το αστέρι της Όπερας του Παρισιού, Γκιγιόμ Ντιόπ θα εμφανιστεί ως σολίστ στις στέγες του Παρισιού, ενώ χορευτές θα εμφανιστούν, πάλι στις στέγες, μεταξύ της γέφυρας της Νοτρ Νταμ και της γέφυρας Ποντ Νεφ.

Θα υπάρχει επίσης σκηνικό αφιερωμένο στη σχέση του κινηματογράφου με το Παρίσι και ένας άλλο που θα αποτίει φόρο τιμής στα καμπαρέ της πόλης των φώτων, με ζωντανή μετάδοση από τη Μονμάρτρη με τους χορευτές του Μουλέν Ρουζ.

Θα δούμε και Τσάρλι Τσάπλιν και χαρακτήρες (Κουσιμόδος, Εσμεράλντα) από το μυθιστόρημα της Παναγίας βΠαρισίων του Βίκτορ Ουγκώ που θα αποτίσουν φόρο τιμής στον καθεδρικό ναό που βρίσκεται ακόμα υπό ανακατασκευή από την πυρκαγιά του Απριλίου 2019.

Όσον αφορά τον τελευταίο λαμπαδηδρόμο, τρία είναι τα ονόματα. Μαρί Ζοζέ Περέκ (στίβος), Τέντι Ρινέρ (τζούντο) και Ζινεντίν Ζιντάν (ποδόσφαιρο) είναι η τελική τριάδα των λαμπαδηδρόμων. Με ποια σειρά θα εμφανιστούν και ποιος τελικά θα ανάψει το βωμό στον Πύργο του Άιφελ ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό. Πιθανώς να είναι η Περέκ μαζί με τον Ρινέρ…

Πηγή: Athensmagazine.gr