Πιο κοντά στην παράταση του lockdown είναι οι αρμόδιοι τουλάχιστον κατά μία εβδομάδα, καθώς η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική δεν αφήνει πολλά περιθώρια στην κυβέρνηση. Την ερχόμενη Παρασκευή θα συνεδριάσουν οι ειδικοί προκειμένου να αποφασίσουν εάν θα ανοίξουν ή όχι κάποιες δραστηριότητες.
Πάντως ο αριθμός των νοσηλευόμενων αλλά και των χθεσινών κρουσμάτων που κατέγραψε ο ΕΟΔΥ (2.147 κρούσματα) φέρνει στο τραπέζι των συζητήσεων την παράταση των αυστηρών μέτρων για να μειωθεί το επιδημιολογικό φορτίο.
Η εικόνα που παρουσιάζεται στην Αττική προβληματίζει τους επιδημιολόγους, οι οποίοι αποδίδουν την αύξηση των μολυσμένων είτε στις συναντήσεις σε σπίτια μεταξύ φίλων και συγγενών, είτε στις μεταλλάξεις του ιού, καθώς, όπως γνωρίζουμε, τα μεταλλαγμένα στελέχη διαδίδονται γρηγορότερα. Υπενθυμίζεται ότι 1.047 κρούσματα κατέγραψε ο ΕΟΔΥ στην Αθήνα, εκ των οποίων τα 259 στον Πειραιά και τα 285 στο κέντρο της πρωτεύουσας.
Σχετικά με το λιανικό εμπόριο και το άνοιγμα των σχολείων σε περιοχές που λειτουργεί η τηλεκπαίδευση, φαίνεται πως οι ιθύνοντες θα αποφασίσουν παράταση για τουλάχιστον μία εβδομάδα καθώς κανένα από τα δύο δεν φαίνεται να ανοίγει την 1η Μαρτίου.
Πιθανότατα το άνοιγμα των καταστημάτων να γίνει μετά τις 8 Μαρτίου, ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της πανδημίας.
Την Πέμπτη οι λοιμωξιολόγοι θα έχουν μία πιο ξεκάθαρη εικόνα για να αποφανθούν σχετικά με την επιδημιολογική κατάσταση της Αττικής. Πάντως με τα νέα δεδομένα κανένας ειδικός δεν φαίνεται να εισηγείται θετικά στο άνοιγμα δραστηριοτήτων. Οι φόβοι των ειδικών εστιάζονται στα αυξημένα κρούσματα στην Αττική, που συνεχίζουν να γεμίζουν ασφυκτικά τις ΜΕΘ σε όλα τα νοσοκομεία, παρά το αυστηρό lockdown που είναι σε ισχύ.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων του Αττικού Νοσοκομείου εκτιμά ότι το άνοιγμα του λιανεμπορίου δεν θα επηρεάσει τα κρούσματα κορωνοϊού. «Ο κόσμος φοράει μάσκα και μπαίνει ένας ένας στα καταστήματα. Δεν βλέπω ότι ο ελληνικός πληθυσμός κάνει κάτι παράτυπο. Και η Ελλάδα τα κατάφερε αρκετά καλά» πρόσθεσε. Αναφερόμενος στην Αττική τόνισε ότι τα πράγματα είναι δύσκολα. Ωστόσο, όπως είπε, δεν χρειάζεται να «υπερεκτιμούμε τις μεταλλάξεις. Θα υπάρχουν πάντοτε. Ο χειμώνας κάνει πιο βαριά τα κρούσματα».
Οι περισσότεροι λοιμωξιολόγοι υποστηρίζουν ότι τα κρούσματα πρέπει να πέσουν κάτω από 1.000 την ημέρα και να μειωθεί περαιτέρω ο αριθμός των νοσηλευομένων στις ΜΕΘ για να εισηγηθούν το άνοιγμα ορισμένων δραστηριοτήτων.
Εκτιμάται ότι, αν τηρηθούν τα υφιστάμενα μέτρα, υπάρχει δυνατότητα αποκλιμάκωσης του αριθμού των κρουσμάτων, γεγονός που θα δώσει περιθώρια και στο σύστημα υγείας.