Covid-19FEATUREDΥγεία

Πενήντα κλίνες από το Διαβαλκανικό στο ΕΣΥ

Η κραυγή απόγνωσης της Βόρειας Ελλάδας προφανώς έγινε αντιληπτή. Τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης αδυνατούν να διαχειριστούν πλέον την πανδημία. Είναι ενδεικτικό ότι την Τρίτη 10 Νοεμβρίου εφημερεύει το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, που είναι και νοσοκομείο αναφοράς για τον Covid-19, αλλά δεν διαθέτει ούτε μία κλίνη ΜΕΘ. Και οι 25 κλίνες εντατικής θεραπείας του ΑΧΕΠΑ συμπληρώθηκαν τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου. Η Θεσσαλονίκη αντιμετώπιζε την πανδημία από την Τρίτη το πρωί με τρεις (3) μόνο κλίνες στη διάθεση των ασθενών που πρέπει να διασωληνωθούν.

Την ίδια ώρα, διάφοροι φορείς, όπως η ΠΟΕΔΗΝ, αλλά και μεμονωμένα γιατροί και νοσηλευτές από τη Βόρεια Ελλάδα και το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ ζητούσαν από το Υπουργείο Υγείας να επιταχθούν κλίνες ΜΕΘ από ιδιωτικά θεραπευτήρια ώστε να καταφέρει το σύστημα να αντεπεξέλθει στην πίεση που ασκείται από τον αυξανόμενο αριθμό ασθενών που πρέπει να διασωληνωθούν.

Λίγο μετά το μεσημέρι, λοιπόν, έγινε γνωστό πως το Διαβαλκανικό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη, που ανήκει στον Όμιλο του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ανακοίνωσε πώς θέτει στη διάθεση του ΕΣΥ 50 κλίνες, εκ των οποίων 5 κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς οι οποίοι δεν νοσηλεύονται για Covid-19. Η κίνηση αυτή λειτουργεί εκτονωτικά ως προς την ασκούμενη πίεση στο σύστημα και μάλιστα άμεσα.

Ασθενείς οι οποίοι ήδη νοσηλεύονται για άλλα νοσήματα μπορούν να μεταφερθούν στο Διαβαλκανικό της Θεσσαλονίκης, αφήνοντας κενές θέσεις νοσηλείας στα κρατικά νοσοκομεία αναφοράς για τον κορωνοϊό. Αρκεί να ληφθεί υπόψη πως οι 50 κλίνες λειτουργούν πολλαπλασιαστικά, διότι, όπως γίνεται αντιληπτό, κάθε ασθενής δεν θα παραμείνει εσαεί σε αυτές. Κάποια στιγμή θα λάβει εξιτήριο και η κλίνη θα καταληφθεί από κάποιον άλλο ασθενή κρατικού νοσοκομείου. Η κίνηση του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών γίνεται δωρεάν, δηλαδή δεν επιβαρύνεται το Δημόσιο με επιπλέον έξοδα. Θα πρέπει να επισημανθεί πως ήδη οι μονάδες του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών στο Περιστέρι, το Παλαιό Φάληρο, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη επιβαρύνονται με τη συντήρηση ενός πολυδάπανου μηχανισμού αποφυγής επιμολύνσεων από τον Covid-19 ώστε να είναι και να αισθάνονται ασφαλείς οι εκατοντάδες ασθενείς που νοσηλεύονται σε αυτές τις μονάδες. Πολλοί από αυτούς μπορεί να μολυνθούν από τον κορωνοϊό στο στάδιο νοσηλείας που βρίσκονται καθώς θα αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα.

Τον τελευταίο καιρό πολλοί επιστήμονες στην Ελλάδα και το εξωτερικό (είναι διεθνές το φαινόμενο) επιλέγουν να φλυαρούν στα τηλεοπτικά πάνελ και να προβαίνουν σε δηλώσεις ως πολιτικοί της σειράς παρά να ασχολούνται με την επιστήμη τους και μάλιστα σε εποχές κατά τις οποίες άνθρωποι και υγειονομικά συστήματα δοκιμάζονται. Ένας από αυτούς είναι ο εντατικολόγος-πνευμονολόγος του Ευαγγελισμού κ. Σπύρος Ζακυνθινός, ο οποίος για κάποιον λόγο που αποτελεί μυστήριο όντως αποφάσισε να επιτεθεί κατά του ιδιωτικού τομέα και συγκεκριμένα κατά του Διαβαλκανικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Η επίθεση μέσω δηλώσεων έγινε την 7η Νοεμβρίου. Είχε πει ο κ Ζακυνθινός: «Ο ιδιωτικός τομέας επιλέγει – και μάλιστα τα πιο ελαφριά. Αυτά που θα προσφέρουν χρήματα χωρίς κόστος. Περιστατικά που τους φέρνουν 1.600 ευρώ την ημέρα, όσο και ο μισθός ενός ειδικευμένου γιατρού του συστήματος υγείας! Διότι κοστίζουν τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό. Καίγεται η Θεσσαλονίκη και το «Διαβαλκανικό» δεν βοηθάει. Αντί να το αναγκάσει η κυβέρνηση, ανακοίνωσε ότι θα μεταφερθούν στην Αθήνα ασθενείς με αεροδιακομιδή. Ο ιδιωτικός τομέας φυλάσσεται ως κόρη οφθαλμού. Η ευθύνη είναι τεράστια»…

Τρεις ημέρες αργότερα γινόταν γνωστό πως στον Ευαγγελισμό δυστυχώς εντοπίστηκαν πολλά κρούσματα Covid-19, για την ακρίβεια 20, εκ των οποίων 10 ασθενείς και 10 άτομα που ανήκουν στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Σε τέτοιες στιγμές ο κ. Ζακυνθινός εκ του επαγγέλματός του και μόνον θα έπρεπε να αντιλαμβάνεται πως κανείς δεν περισσεύει σε αυτή τη μάχη κατά της πανδημίας. Επίσης θα έπρεπε να γνωρίζει πως κανείς από εκείνους που παλεύουν στην πρώτη γραμμή δεν είναι άτρωτος. Μόλις τρία εικοσιτετράωρα μετά τη δήλωσή του, ο κ. Ζακυνθινός διαψεύστηκε. Το Διαβαλκανικό Κέντρο διέθετε 50 κλίνες στο ΕΣΥ. Είναι προφανές πως για συνδικαλιστικούς και ψευδεπίγραφους πολιτικούς λόγους θα υπάρχουν πάντα άτομα που θα διχάζουν αντί να συνενώνουν σε καταστάσεις που απαιτούν ενότητα και σύμπνοια. Η ίδια η ζωή θα τους ξεπερνά.

Διαβάστε όλη την ανακοίνωση του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών σχετικά με τη διάθεση κλινών του Διαβαλκανικού Κέντρου στο ΕΣΥ:

Θεσσαλονίκη, 10 Νοεμβρίου 2020

Ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών, με υψηλό αίσθημα ευθύνης, αποφάσισε, για ακόμα μία φορά να βρεθεί δίπλα στην Ελληνική κοινωνία. Έτσι απέναντι στην κρισιμότητα των περιστάσεων και των δύσκολων ωρών που διανύει η χώρα και ειδικότερα η Βόρεια Ελλάδα, αποφάσισε να θέσει στη διάθεση του Υπουργείου Υγείας μια νοσηλευτική πτέρυγα δυναμικότητας 50 κλινών του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης, προς χρήση τους από το Εθνικό Σύστημα Υγείας για nonCovid-19 περιστατικά.

Η διάθεση των ως άνω νοσηλευτικών κλινών (44 κλίνες νοσηλείας και 6 κλίνες Μονάδας Εντατικής Θεραπείας), έχει άμεση ισχύ και γνωστοποιήθηκε μέσω σχετικής δήλωσης στο Υπουργείο Υγείας. Εκτιμάται ότι, με αυτόν τον τρόπο, το Ε.Σ.Υ. θα μπορέσει να αποφορτιστεί από τη νοσηλεία περίπου 450 ασθενών σε μηνιαία βάση. Για τη νοσηλεία των ασθενών αυτών, το Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης, το κορυφαίο νοσηλευτικό ίδρυμα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, θα διαθέσει τις υπερσύγχρονες υποδομές του, το έμπειρο νοσηλευτικό προσωπικό του και τους κορυφαίους ιατρούς του.

Για τον Όμιλο του Ιατρικού, κορυφαία προτεραιότητα παραμένει η ασφάλεια των ασθενών, του προσωπικού και των ιατρών του και για το σκοπό αυτό εφαρμόζονται πλήρως τα αυστηρά μέτρα και πρωτόκολλα εισαγωγής και παραμονής, που έχουν θεσπιστεί, συμπεριλαμβανομένης της υποχρεωτικής διενέργειας μοριακού ελέγχου για τον ιό όλων των ασθενών και των συνοδών τους.

Σχετικά με την διάθεση των κλινών στο Υπουργείο Υγείας, ο Δρ. Βασίλης Αποστολόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, δήλωσε: «Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, στην οποία η πόλη της Θεσσαλονίκης έχει περιέλθει, καθιστά επιτακτική και αναγκαία, πέρα από επιχειρηματικά συμφέροντα και ιδεολογικές προκαταλήψεις, την άθροιση των δυνάμεων του ιδιωτικού και δημόσιου συστήματος Υγείας, προς την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος. Είμαστε και θα είμαστε παρόντες, αρωγοί και πρωτοπόροι σε κάθε κάλεσμα της Ελληνικής κοινωνίας».

Ενώ, ο κ. Χρήστος Αποστολόπουλος, Αντιπρόεδρος του Ομίλου, σχετικά ανέφερε: «Ο Όμιλος μας, που επί 36 χρόνια βρίσκεται πάντα δίπλα στην Ελληνική κοινωνία, σήμερα που η χώρα μας δοκιμάζεται καθολικά, έχει χρέος να αποτελέσει μέρος του εθνικού σχεδιασμού της Ελληνικής Πολιτείας».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *