Πιστοποιητικό εμβολιασμού προτείνει ο Μητσοτάκης στην Ε.Ε.

Πιστοποιητικό εμβολιασμού προτείνει ο Μητσοτάκης στην Ε.Ε.

Τη θεσμοποίηση παροχής πιστοποιητικού εμβολιασμού κατά του Covid-19 προτείνει ο Μητσοτάκης στην Ε.Ε. προκειμένου, όπως ισχυρίζεται η ελληνική κυβέρνηση, να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις πολιτών από και προς την Ευρώπη. Η πρόταση που έχει ήδη κατατεθεί θα συζητηθεί στις 21 Ιανουαρίου, όπως αποκαλύπτει η Politico, ενώ ήδη γίνονται δεύτερες σκέψεις, δεδομένου ότι διαφαίνεται ο κίνδυνος να υπάρξουν πολίτες διάφορων ταχυτήτων στην ευρωπαϊκή επικράτεια.

Πρόκειται συγκεκριμένα για το πιστοποιητικό εμβολιασμού για τη «διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19», που πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση στην Ε.Ε., σύμφωνα με πληροφορίες του Politico.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε επιστολή στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τονίζοντας την «επείγουσα ανάγκη να υιοθετηθεί από την Ε.Ε. μια κοινή αντίληψη για το πώς πρέπει να δομηθεί ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού έτσι ώστε να γίνει αποδεκτό σε όλα τα κράτη-μέλη».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «η διασφάλιση της ταχύτερης δυνατής αποκατάστασης της ελεύθερης κυκλοφορίας είναι, αναγκαστικά, θεμελιώδης προτεραιότητα για όλους μας».

Παράλληλα το Politico σημειώνει πως, αν και η Ελλάδα «δεν πρόκειται να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό ή προϋπόθεση για τα ταξίδια, τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί πρέπει να είναι ελεύθερα να ταξιδεύουν».

Ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει ότι «αυτό (το πιστοποιητικό εμβολιασμού) θα προσφέρει επίσης ένα κίνητρο για να διασφαλιστεί ότι οι πολίτες ενθαρρύνονται να προχωρήσουν σε εμβολιασμό» και αναφέρει ότι «αυτό μπορεί να ακούγεται απλό, αλλά η μακρά εμπειρία που έχουμε για την ανάπτυξη ενός κοινού Εντύπου Εισερχομένων Επιβατών (PLF) κατέστησε σαφές ότι είναι επείγουσα η ανάγκη για υψηλού επιπέδου κινητοποίηση σε επίπεδο ΕΕ προκειμένου να προχωρήσουν τα πράγματα»

Στο δημοσίευμα σημειώνεται χαρακτηριστικά πως οι ηγέτες της Ε.Ε. θα πραγματοποιήσουν τηλεδιάσκεψη στις 21 Ιανουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία ο Έλληνας πρωθυπουργός επιθυμεί να συζητηθεί το θέμα.

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης εκφράζει την ελπίδα ώστε το ζήτημα να προωθηθεί διεθνώς, γεγονός που θα «συνέβαλλε στην αποκατάσταση της κινητικότητας σε παγκόσμια κλίμακα, κάτι που αποτελεί το θεμέλιο και για την αποκατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας σε επίπεδα προ πανδημίας».

Σχόλια

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια. Γιατί δεν ξεκινάτε τη συζήτηση;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *