Σενάρια τρόμου στη Γερμανία

Εφιαλτικές προβλέψεις για το ενδεχόμενο να διακοπεί η προμήθεια φυσικού αερίου στη Γερμανία κάνει ο υπουργός Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος Ρόμπερτ Χάμπεκ σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Der Spiegel», μία μέρα μετά την ενεργοποίηση της φάσης «συναγερμού» του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο.

Εάν η προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα, η Γερμανία οδεύει προς έλλειψη, η οποία συνεπάγεται ότι κάποιες βιομηχανίες θα αναγκαστούν να σταματήσουν την παραγωγή τους και να απολύσουν εργαζομένους, κάποιες περιοχές θα χάσουν ολόκληρα βιομηχανικά συγκροτήματα, οι αλυσίδες εφοδιασμού ίσως καταρρεύσουν, οι άνθρωποι θα χρεώνονται για να πληρώσουν τους λογαριασμούς θέρμανσης και θα γίνουν φτωχότεροι, προειδοποιεί ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, κάνοντας λόγο για «σχέδιο του Πούτιν με στόχο να διαλύσει τη χώρα».

«Αυτό που βιώνουμε αυτή τη στιγμή είναι βαθύτερο από την κρίση του 1973. Η διακοπή φυσικού αερίου σήμερα θα έπληττε την οικονομία μας σφοδρότερα και εκτενέστερα (…). Και δεν μιλάμε μόνο για μέρες ή εβδομάδες, αλλά για μεγάλο χρονικό διάστημα», τονίζει ο κ. Χάμπεκ.

«Ξέρω πολλούς πολίτες που τα χρήματά τους δεν φθάνουν έως το τέλος του μήνα ή δεν ζέσταναν όλα τα δωμάτια του σπιτιού τους τον περασμένο χειμώνα. Για να είμαι ειλικρινής, δεν τελειώνει ακόμη αυτό. Θα πληγούν ακόμη περισσότεροι. Και γι’ αυτό είναι αξιοθαύμαστο το ότι η κοινωνία παραμένει τόσο ενωμένη. Ο κόσμος έχει συναίσθηση του τι διακυβεύεται. Το να ζεις με ασφάλεια και ελευθερία δεν είναι πλέον αυτονόητο και βλέπω μεγάλη αποφασιστικότητα να μην αφήσουμε τον Πούτιν να ξεφύγει από αυτόν τον πόλεμο ακόμη και αν μας κοστίσει», δηλώνει ο υπουργός των Πρασίνων και προσθέτει: «Πρόκειται για μια ισχυρή απάντηση στα σχέδια του Βλαντίμιρ Πούτιν να μας διχάσει με τις υψηλές τιμές. Ο Πούτιν θέλει τη διάλυση της χώρας μας, αλλά δεν θα διαλυθούμε».

Ερωτώμενος σχετικά με το τι μπορεί να κάνει ο καταναλωτής προκειμένου να εξοικονομήσει ενέργεια, ο κ. Χάμπεκ αναφέρει ότι π.χ. ο ίδιος έχει μειώσει τη διάρκεια του ντους του. «Είμαι όμως κακό παράδειγμα. Ως υπουργός έχω έναν μισθό που άλλοι μόνο ονειρεύονται. Επίσης, λείπω πολλές ώρες από το σπίτι» παραδέχεται και σημειώνει πως η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική για όσους εργάζονται από το σπίτι ή είναι συνταξιούχοι.

Ομολογεί, επίσης, ότι ως υπουργός Οικονομίας αναγκάζεται να λάβει «πολύ πικρές» αποφάσεις σε ό,τι αφορά την κλιματική πολιτική και προτείνει σε όποιον μπορεί να αποφεύγει τα αεροπορικά ταξίδια και τις μετακινήσεις με το αυτοκίνητο, προκειμένου να μην επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο το περιβάλλον «τώρα που αυξάνουμε και πάλι θλιβερά τη χρήση άνθρακα». Ζητάει, μάλιστα, από τους καταναλωτές τον χειμώνα να μειώσουν τη θερμοκρασία κατά έναν βαθμό, κάτι που οδηγεί σε συνολική εξοικονόμηση της τάξης του 6%.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να εισαχθεί όριο ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους, ο υπουργός Οικονομίας αναφέρει πως θα οδηγούσε σε οικονομία καυσίμων και μείωση των ρύπων, ενώ θα μειώνονταν και τα σοβαρά ατυχήματα. Εξηγεί, ωστόσο, ότι για το θέμα δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων.

«Δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα τέλεια. Κάποιες φορές τα παιδιά χρειάζονται απλώς να παίξουν με το νερό. Ας τα αφήσουμε να διασκεδάσουν. Ας μην τιμωρούμε τόσο τους εαυτούς μας (…). Κι ας μην αντιμετωπίζουμε τους ανθρώπους με (…) ηθική αυθάδεια. Αλλά ας μην πιστεύουμε και ότι όλα είναι εύκολα (…). Υπάρχει πάντα η δυνατότητα να εξοικονομήσουμε ένα 10% της ενέργειας. Και πάλι, όμως, κάποιοι έχουν προ πολλού περικόψει ό,τι μπορούσαν. Το να τους το λέμε, λοιπόν, συνεχώς μπορεί να ακούγεται κυνικό», επισημαίνει.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πώς θα πειστούν οι πολίτες να συνεισφέρουν στην προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας, ο Ρόμπερτ Χάμπεκ δηλώνει: «Ποντάρω σε κάτι τόσο παλιομοδίτικο, όπως το αίσθημα ευθύνης. Μπορεί να το βρίσκετε ανόητο, αλλά έχω πίστη στους ανθρώπους».

Μιλώντας για ενδεχόμενες οικονομικές ελαφρύνσεις εν όψει του χειμώνα, ο υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος διευκρινίζει ότι «δεν θα μπορέσουμε να απορροφήσουμε τα πάντα, αλλά θα παρέχουμε στήριξη εκεί όπου τα χρήματα είναι πραγματικά λίγα».

Ο κ. Χάμπεκ αναφέρεται, ακόμη, στην προσπάθεια της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να εξασφαλίσει εναλλακτικές πηγές φυσικού αερίου, π.χ. από το Κατάρ. Στην κριτική που ασκείται για συναλλαγές της Γερμανίας «με μια δικτατορία», απαντά ευθέως. «Δεδομένης της εξάρτησης που έχουμε από τη Ρωσία, δεν βρήκα το ταξίδι στο Κατάρ πολύ δύσκολο. Πάντα αγοράζαμε πετρέλαιο και αέριο από χώρες με διαφορετικές αξίες. Και τώρα υπάρχει μια τόσο επιλεκτική ηθική που μου φαίνεται περίεργη: Να μην κάνουμε δουλειές με το Κατάρ, αλλά δεν έχουμε πρόβλημα με τη Σαουδική Αραβία;», δηλώνει και προσθέτει ότι το Κατάρ βοήθησε ιδιαίτερα στην απομάκρυνση ανθρώπων από το Αφγανιστάν.

Ερωτώμενος, ακόμη, αν θα πρέπει υπό το βάρος της ανάγκης να αγνοηθούν τα ζητήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επισημαίνει ότι το Κατάρ είναι η μοναδική αραβική χώρα που έχει θεσπίσει κατώτατο μισθό. «Δεν υπάρχει άσπρο ή μαύρο, μόνο γκρι. Και πάντα πιστεύω πως αυτό που κάνουμε είναι καλύτερο από το να παραμένουμε στα νύχια του Πούτιν» τονίζει.

Σχετικά με τη συζήτηση για το ενδεχόμενο να παραταθεί η λειτουργία των εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος με πυρηνική ενέργεια, ο κ. Χάμπεκ εξηγεί ότι υπάρχουν πολλά μειονεκτήματα, κυρίως στα θέματα ασφάλειας, ενώ οι πυρηνικοί σταθμοί δεν χρησιμεύουν στη θέρμανση. «Αυξάνουμε τη χρήση άνθρακα, κάτι το οποίο πραγματικά με θλίβει. Κάνουμε μισό βήμα πίσω, κι αυτό σημαίνει ότι στο μέλλον πρέπει να κάνουμε μεγαλύτερα βήματα μπροστά», καταλήγει ο υπουργός Οικονομίας.

«Για 2,5 μήνες επαρκεί το αέριο της χώρας»

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής της υπηρεσίας διαχείρισης του δικτύου της χώρας, Κλάους Μίλερ, τονίζει πως «η Γερμανία θα μπορέσει να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της για περίοδο δυόμισι μηνών ενός φυσιολογικού χειμώνα, αν οι εγκαταστάσεις της για την αποθήκευση φυσικού αερίου έχουν πληρότητα 100%».

«Αν οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης στη Γερμανία έχουν πληρότητα 100%, θα μπορούσουμε να αντεπεξέλθουμε χωρίς καθόλου ρωσικό φυσικό αέριο για μόλις 2,5 μήνες, και μετά οι δεξαμενές αποθήκευσης θα έχουν αδειάσει» δήλωσε ο Μίλερ μιλώντας στην εκπομπή Maybrit Illner της δημόσιας τηλεόρασης ZDF.

Ο ίδιος παρατήρησε ότι η κατάσταση εφοδιασμού με φυσικό αέριο είναι τεταμένη αλλά παραμένει σταθερή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.