FEATUREDΓενικάΕιδήσεις

Σε στρατιωτική βάση των ΗΠΑ εργαζόταν το «βαθύ λαρύγγι» των διαρροών

Το άτομο που διέρρευσε απόρρητα έγγραφα των Υπηρεσιών Πληροφοριών των ΗΠΑ, προκαλώντας έρευνα για την εθνική ασφάλεια, είναι ένας 20χρονος, λάτρης των όπλων, με ρατσιστικές αντιλήψεις και γνωστός στο διαδίκτυο ως «OG», ο οποίος εργαζόταν σε στρατιωτική βάση και λέγεται ότι έχει πρόσβαση σε μεγάλες ποσότητες απόρρητου υλικού, ανέφερε η Washington Post, επικαλούμενη μέλη διαδικτυακής ομάδας συζήτησης.

Η ομάδα συζήτησης, όπου έγινε και η διαρροή απόρρητων πληροφοριών, φιλοξενούνταν στην πλατφόρμα άμεσων μηνυμάτων Discord, όπου τα μέλη μοιράζονταν μια «αμοιβαία αγάπη για τα όπλα, τον στρατιωτικό εξοπλισμό και τον Θεό», ανέφερε η Post. Φέρεται να χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο «OG», αργκό για το «Original Gangster».

Η Washington Post πήρε συνέντευξη από ένα έφηβο μέλος της ομάδας, ο οποίος περιέγραψε τον «OG» από την ηλεκτρονική αλληλογραφία τους και μοιράστηκε φωτογραφίες και βίντεο. Η Post είδε επίσης ένα βίντεό του σε ένα πεδίο βολής με ένα μεγάλο τουφέκι.

«Είναι γυμνασμένος. Είναι δυνατός. Είναι οπλισμένος. Είναι εκπαιδευμένος. Σχεδόν όλα όσα μπορείς να περιμένεις από κάποια τρελή ταινία», δήλωσε το μέλος της ομάδας συνομιλίας, το οποίο ήταν κάτω των 18 ετών και μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας με την άδεια της μητέρας του, ανέφερε η Post.

Στο βίντεο που έδειξε το νεαρό μέλος, φαίνεται ο «OG να φωνάζει μια σειρά από ρατσιστικές και αντισημιτικές συκοφαντίες στην κάμερα και στη συνέχεια να πυροβολεί σε έναν στόχο», ανέφερε η έκθεση. Ο «OG» είπε σε συναδέλφους μέλη της ίδιας διαδικτυακής ομάδας ότι εργαζόταν σε μια στρατιωτική βάση, η οποία δεν κατονομάστηκε στην έκθεση και πως η δουλειά του περιελάμβανε την προβολή μεγάλων ποσοτήτων απόρρητων πληροφοριών.

Τα έγγραφα που διέρρευσαν αποκάλυψαν μυστικά σχετικά με τις προετοιμασίες της Ουκρανίας για μια αντεπίθεση την άνοιξη, την κατασκοπεία των ΗΠΑ σε συμμάχους όπως την Ουκρανία, τη Νότια Κορέα και το Ισραήλ και τις εντάσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και άλλων συμμαχικών Πολιτειών για τον οπλισμό του Κιέβου. Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις, σύμφωνα με τον Guardian, ότι η διαρροή δεν ήταν επιχείρηση πληροφοριών από κρατικό παράγοντα που στόχευε να δυσφημήσει τις ΗΠΑ, αλλά πιθανότατα η συνέπεια μιας πολιτικής του Πενταγώνου να χορηγεί άκρως απόρρητες άδειες ασφαλείας σε τεράστιους αριθμούς μελών της υπηρεσίας, σε πολίτες και εργολάβους.

Πρώην αξιωματούχοι, που εξέτασαν το υλικό, εκτιμούν ότι πρόκειται για μία απόρρητη ενημέρωση που κάποιος δίπλωσε, την έβαλε στην τσέπη του και στη συνέχεια την άνοιξε σε ασφαλή περιοχή προκειμένου να φωτογραφίσει τα έγγραφα και να τα διαρρεύσει. Οι εικόνες μοιάζουν να έχουν τραβηχτεί βιαστικά και έχουν τοποθετηθεί πάνω σε ένα περιοδικό για το κυνήγι. Ορισμένα έγγραφα είχαν σήμανση «μόνο για ενημέρωση Αμερικανών», αυξάνοντας την πιθανότητα ένας Αμερικανός αξιωματούχος να διέρρευσε τις πληροφορίες.

Εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, κυβερνητικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν την άδεια ασφαλείας που απαιτείται για να αποκτήσουν πρόσβαση στα έγγραφα, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος, περιπλέκοντας την έρευνα για το ποιος τα διέρρευσε.

Τα διαβαθμισμένα αμερικανικά έγγραφα, ορισμένα εκ των οποίων χαρακτηρίζονταν ως «άκρως απόρρητα», που διέρρευσαν στο Διαδίκτυο, αναφέρουν λεπτομερώς τις απόψεις της Ουάσιγκτον για τον πόλεμο στην Ουκρανία και φαίνεται να περιέχουν διάφορες πληροφορίες για τους στενούς συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών. Το Πεντάγωνο θεωρεί ότι η αποκάλυψη αυτών των εμπιστευτικών εγγράφων συνιστά «πολύ σοβαρό κίνδυνο» για την αμερικανική εθνική ασφάλεια και το υπουργείο Δικαιοσύνης ξεκίνησε ποινική έρευνα για το θέμα.

O «OG» φαίνεται να ενήργησε ως admin σε έναν διακομιστή που δημιουργήθηκε αρχικά το 2020 στο Discord από μια μικρή ομάδα λάτρεις των όπλων και παίκτες η οποία είχε πολλά ονόματα, αλλά τις περισσότερες φορές ήταν γνωστή ως «Thug Shaker Central». Από πέρυσι, ο «OG» φέρεται να δημοσίευσε τα έγγραφα σε ένα κανάλι στον διακομιστή που ονόμασε «Bear vs Pig», μια αναφορά στον πόλεμο της Ουκρανίας αλλά και ένα viral βίντεο που δείχνει γουρούνια να πολεμούν μια μαύρη αρκούδα. Το υλικό -φωτογραφίες από έγγραφες ενημερώσεις- κυκλοφορεί και σε άλλες πλατφόρμες όπως το Twitter, το 4chan και το Telegram.

Τι περιέχουν τα έγγραφα που διέρρευσαν στο διαδίκτυο

Απολογισμός του πολέμου στην Ουκρανία

Ένα από τα έγγραφα κάνει τον απολογισμό του πολέμου στην Ουκρανία μέχρι την 1η Μαρτίου 2023, δηλαδή έναν χρόνο μετά την έναρξη των μαχών. Με βάση τις εκτιμήσεις της Υπηρεσίας Πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, οι ρωσικές απώλειες φτάνουν τους 189.500-223.000 άνδρες – από αυτούς οι 35.500-43.000 σκοτώθηκαν στη μάχη και οι 154.000-180.000 τραυματίστηκαν.

Από την πλευρά της Ουκρανίας, υπολογίζεται ότι οι νεκροί είναι μεταξύ 15.500-17.500 και οι τραυματίες 109.000-113.500.

Οι αριθμοί αυτοί είναι σχεδόν δεκαπλάσιοι από οποιοδήποτε απολογισμό έχουν ανακοινώσει μέχρι σήμερα η Ρωσία και η Ουκρανία. Η Μόσχα φέρεται να έχει χάσει περισσότερα από 150 αεροσκάφη και ελικόπτερα, έναντι 90 για το Κίεβο.

Μια άλλη «εκδοχή» του εγγράφου, προφανώς επεξεργασμένη, αναφέρει αντιθέτως ότι οι ουκρανικές απώλειες είναι μεγαλύτερες από τις ρωσικές, γεγονός που φαίνεται να επιβεβαιώνει τους φόβους του Πενταγώνου ότι η διαρροή θα μπορούσε δυνητικά να τροφοδοτήσει την παραπληροφόρηση.

Έλλειψη αντιαεροπορικών πυραύλων

Δύο έγγραφα με ημερομηνία 28 Φεβρουαρίου αναφέρονται στην ανησυχητική κατάσταση της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας, που μέχρι σήμερα έπαιζε κρίσιμο ρόλο στην απόκρουση των ρωσικών πληγμάτων, εμποδίζοντας τη Μόσχα να θέσει υπό τον έλεγχό της τον εναέριο χώρο.

Η δυνατότητα του Κιέβου να διατηρεί την αντιαεροπορική άμυνα μέσου βεληνεκούς για να προστατεύει τη γραμμή του μετώπου «θα μηδενιστεί μέχρι τις 23 Μαΐου», αναφέρει το ένα από αυτά τα έγγραφα.

Σχεδόν το 90% της αντιαεροπορικής άμυνας μέσου και μεγάλου βεληνεκούς της Ουκρανίας βασίζεται ουσιαστικά στα συστήματα SA-11 και SA-10, σοβιετικής κατασκευής, τα οποία μπορεί να βρεθούν χωρίς πυρομαχικά στα τέλη Μαρτίου και τις αρχές Μαΐου αντίστοιχα.

Εξετάζονται πλήγματα με drones στη Ρωσία

Σύμφωνα με ένα έγγραφο που δεν φέρει ημερομηνία, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε την απογοήτευσή του στον πλέον υψηλόβαθμο στρατηγό του, επειδή ο ουκρανικός στρατός δεν διαθέτει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που θα μπορούσαν να πλήξουν τις εχθρικές δυνάμεις απευθείας στο ρωσικό έδαφος. Φέρεται ότι εισηγήθηκε, στα τέλη Φεβρουαρίου, να γίνουν τέτοια πλήγματα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Οι πληροφορίες αυτές φαίνεται να υποδηλώνουν ότι η Ουάσινγκτον παρακολουθούσε έναν στενό εταίρο της. Ενδέχεται επίσης να εξηγούν εν μέρει την επιφυλακτικότητα των ΗΠΑ απέναντι στο αίτημα του Κιέβου για αποστολή όπλων μεγαλύτερου βεληνεκούς. Ωστόσο, η διστακτικότητα των Αμερικανών χρονολογείται ήδη πριν από την εν λόγω συνομιλία του Ζελένσκι με τον στρατηγό του.

Διαδηλώσεις στο Ισραήλ

Ένα άλλο έγγραφο, επίσης χωρίς ημερομηνία, αναφέρει ότι η ηγεσία της Μοσάντ, της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών, ενθάρρυνε τόσο τα μέλη της υπηρεσίας όσο και απλούς πολίτες να διαδηλώσουν κατά της αμφιλεγόμενης μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος στο Ισραήλ.

Η πηγή αυτών των πληροφοριών –η υποκλοπή ηλεκτρονικών επικοινωνιών– φαίνεται να δείχνει ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες κατασκόπευαν μια συμμαχική χώρα.

Ανησυχία για τα νοτιοκορεατικά πυρομαχικά

Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Νότιας Κορέας ανησυχούσε ότι οι ΗΠΑ θα μεταφέρουν στο Κίεβο ορισμένα πυρομαχικά που είχαν ζητήσει από τη Σεούλ. Κάτι τέτοιο θα ήταν αντίθετο με την εκπεφρασμένη βούληση της Νότιας Κορέας να μην παραδώσει φονικά όπλα στην Ουκρανία, σύμφωνα με ένα έγγραφο που αναφέρεται στη συνομιλία που είχαν την 1η Μαρτίου δύο Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι.

Η αποκάλυψη αυτή φαίνεται και σε αυτήν την περίπτωση να υποδηλώνει ότι η Ουάσινγκτον κατασκόπευε έναν στενό σύμμαχό της. Η αντιπολίτευση στη Νότια Κορέα ζήτησε σήμερα τη διεξαγωγή έρευνας, ωστόσο το γραφείο του προέδρου Γιουν Σουκ Γεόλ απάντησε ότι οι κατηγορίες περί υποκλοπών είναι «παράλογα ψέματα».

Αναγνωριστικές πτήσεις στη Μαύρη Θάλασσα

Ένα έγγραφο με ημερομηνία 27 Φεβρουαρίου αναφέρεται σε αναγνωριστικές πτήσεις στη Μαύρη Θάλασσα από αεροσκάφη (επανδρωμένα και μη) των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας και άλλων χωρών μελών του ΝΑΤΟ, από τα τέλη Σεπτεμβρίου μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.

Περίπου δύο εβδομάδες αφότου συντάχθηκε αυτό το κείμενο, η Ουάσινγκτον κατηγόρησε τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ότι αναχαίτισαν στη Μαύρη Θάλασσα ένα αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος Reaper MQ-9, κάτι που η Μόσχα διέψευσε.

ΠΗΓΗ:Zougla.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *