Σε συναγερμό η Αθήνα: Μεταφέρει προσωπικό από Αφγανιστάν – Ανησυχία για 500. 000 πρόσφυγες

Αν και επί του παρόντος η Αθήνα διατηρεί στάση αναμονής, εν τούτοις η ανησυχία στην πρωτεύουσα από τα όσα δραματικά συμβαίνουν στο Αφγανιστάν είναι μεγάλη. Στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή την τροπή που πήρε τα τελευταία 24ωρα η κρίση στην ταραγμένη χώρα και κυρίως τους Ταλιμπάν οι οποίοι επέστρεψαν και θέτουν πάλι υπό τον έλεγχό τους ολόκληρη τη χώρα, μετά την πτώση της πρωτεύουσας Καμπούλ.

Όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Open, η Αθήνα φοβάται ότι οι τελευταίες εξελίξεις, θα δημιουργήσουν ένα τεράστιο κύμα Αφγανών προσφύγων προς την Τουρκία και από εκεί πιθανότατα στη χώρα μας.

Να σημειωθεί πως η Ελλάδα με επιστολή που έχει στείλει από τις 5 Αυγούστου έχει προειδοποιήσει ότι δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει μία νέα μεταναστευτική κρίση, ανάλογη με εκείνη του 2015 και είχε τονίσει ότι κάτι πρέπει να γίνει για αν αποφευχθεί η μαζική φυγή των Αφγανών πολιτών.

Σε σχόλιο του στο Twitter ο βουλευτής ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος έκανε λόγο για «Ήττα της Δύσης», προσθέτοντας «Εγρήγορση για την Ελλάδα. Σε περίπου ένα μήνα θα είναι αισθητός ο πρώτος μεταναστευτικός αντίκτυπος στην ευρύτερη περιοχή μας«.

Οι Ταλιμπάν ξανά στην εξουσία στο Αφγανιστάν: Σε συναγερμό η Αθήνα – Ανησυχία για 500. 000 πρόσφυγες
Πάντως, η Αθήνα τηρεί προς το παρόν ψύχραιμη στάση και με νηφαλιότητα παρακολουθεί στενά όσα λαμβάνουν χώρα στο Αφγανιστάν.

Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να υποστηριχθεί η Τουρκία ώστε η γειτονική χώρα να μετριάσει τις προσφυγικές ροές από το Αφγανιστάν προς την Ευρώπη.

Ωστόσο, οι πρώτες εκτιμήσεις είναι μάλλον ανησυχητικές καθώς γίνεται λόγος για περισσότερους από 500.000 Αφγανούς πολίτες, οι οποίοι θα επιχειρήσουν να φύγουν από τη χώρα.

Η ΕΕ εργάζεται «κατεπειγόντως» για να εγγυηθεί την ασφάλεια του αφγανικού προσωπικού της
Σε αυτό το πλαίσιο η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε σήμερα Κυριακή 15 Αυγούστου ότι η άφιξη των Ταλιμπάν στην Καμπούλ «κατέστησε ακόμη πιο επιτακτική την προστασία» από πιθανά αντίποινα σε βάρος του αφγανικού προσωπικού της, το οποίες προσπαθεί να κρατά ασφαλές.

«Η κατάσταση είναι πολύ επείγουσα, την αντιμετωπίζουμε πολύ σοβαρά και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε από κοινού, με τα κράτη μέλη της ΕΕ, για να βρούμε γρήγορες λύσεις γι’ αυτούς (το αφγανικό προσωπικό) και για την ασφάλειά τους. Είμαστε σε στενή επαφή με τα κράτη μέλη για να μεγιστοποιήσουμε τις δυνατότητες, για τους ντόπιους υπαλλήλους μας και τα εξαρτώμενα από αυτούς άτομα, για να μετακινηθούν σε ασφαλές μέρος», δήλωσε εκπρόσωπος της ΕΕ.

«Καταλαβαίνουμε ότι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη για ένα σύστημα μετάβασης και θα αντιδράσουμε ανάλογα» με το αποτέλεσμά τους, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ, σύμφωνα με τον οποίο «πρέπει να αποφευχθούν ακόμη περισσότερες σφαγές και θύματα».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.