Στο επίκεντρο της πανδημίας η Ευρώπη
Οριακά πριν το «κόκκινο» βρίσκεται η Αττική αφού από τα 482 νέα κρούσματα που καταμετρήθηκαν χθες, τα 207 εντοπίστηκαν στην πρωτεύουσα εκ των οποίων 22 συνδέονται με γνωστές συρροές.
Εν τω μεταξύ, σε κρίσιμη κατάσταση βρίσκεται το σύστημα Υγείας όπου τα υψηλά επίπεδα διασωληνωμένων ασθενών σε επίπεδα άνω των 80 (83 χθες), προκαλούν μία συνεχόμενη πίεση στο ΕΣΥ. Οι αυστηροί περιορισμοί και τα τοπικά lockdown σε περιοχές με υψηλά ποσοστά κορωνοϊού, είναι τα «όπλα» των ειδικών για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Βέβαια, το γεγονός ότι παραμένει σταθερός ο αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα, μπορεί να ερμηνευτεί και θετικά. Ωστόσο, αυτό που αναμένουν οι ειδικοί είναι να υπάρξει σταδιακή μείωση των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ και να κρατηθεί σε χαμηλά νούμερα ο αριθμός των μολυσμένων. Ιδιαίτερη ανησυχία υπάρχει στις ευπαθείς ομάδες, καθώς μεγαλώνει ο αριθμός των κρουσμάτων στην ευαίσθητη ηλικία και σε άτομα με προβλήματα υγείας.
Γενικότερα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα μας ανέρχεται σε 24.932 (ημερήσια μεταβολή +2.0%), εκ των οποίων 55.6% άνδρες. 1 Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 10, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 500 θάνατοι. Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 79 έτη. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 83 (71.1% άνδρες).
«Σαρώνει» η πανδημία την Ευρώπη
Την ίδια ώρα, τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού στις ευρωπαϊκές χώρες ξεπέρασαν το όριο των 400.000 μέσα σε 24 ώρες, παρόλο που σε μεγάλες πόλεις της Ευρώπης, τίθενται νέοι περιορισμοί για να μειωθεί η εξάπλωση της πανδημίας.
Η Ευρώπη, η οποία αντιμετώπισε επιτυχώς το πρώτο κύμα, αναδεικνύεται στο επίκεντρο της πανδημίας τις τελευταίες εβδομάδες. Κατά μέσο όρο ανακοινώνονταν 140.000 κρούσματα την ημέρα, την περασμένη εβδομάδα. Ως περιοχή, η Ευρώπη ανακοινώνει περισσότερα κρούσματα καθημερινά σε σύγκριση με την Ινδία, τη Βραζιλία και τις ΗΠΑ μαζί. Από τις 100 μολύνσεις που εντοπίζονται σε όλον τον κόσμο, οι 34 προέρχονται από ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με μια ανάλυση του πρακτορείου Reuters. Πλέον, στην Ευρώπη αναφέρονται 1 εκατομμύριο νέες μολύνσεις κάθε 9 ημέρες και συνολικά, από την αρχή της πανδημίας, τα κρούσματα ξεπερνούν τα 6,3 εκατομμύρια.
Μεγάλες Ευρωπαϊκές χώρες (Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ρωσία, Ολλανδία και Ισπανία) κατέγραψαν τις μισές από τις νέες μολύνσεις την τελευταία εβδομάδα. Η Γαλλία αναφέρει τον υψηλότερο μέσο όρο επταημέρου, με 19.425 νέα κρούσματα την ημέρα και ακολουθούν το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ρωσία, η Ισπανία και η Ολλανδία.
Πολλές χώρες κλείνουν τα σχολεία, ακυρώνουν μη επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις και στρατολογούν φοιτητές ιατρικής για να βοηθήσουν να αντιμετωπιστεί η αναζωπύρωση της πανδημίας.
Η Ρωσία επαναφέρει τα μαθήματα εξ αποστάσεως, η Βόρεια Ιρλανδία κλείνει τα σχολεία για δύο εβδομάδες και τα εστιατόρια για τέσσερις. Στην Ισπανία, οι αρχές της Καταλονίας διέταξαν να κλείσουν μπαρ και εστιατόρια για 15 ημέρες και περιόρισαν τον αριθμό των πελατών που επιτρέπεται να βρίσκονται μέσα στα καταστήματα. Η Τσεχία στρέφεται επίσης στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση και σχεδιάζει να καλέσει χιλιάδες φοιτητές της ιατρικής για να βοηθήσουν. Τα νοσοκομεία διακόπτουν τις μη επείγουσες ιατρικές διαδικασίες για να ελευθερώσουν κλίνες.
Στην Πολωνία, οι υπηρεσίες υγείας προειδοποιούν ότι η χώρα βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής αφού αυτήν την εβδομάδα καταγράφηκαν 6.526 νέα κρούσματα και 116 θάνατοι. Εντείνεται η εκπαίδευση των νοσηλευτών και υπάρχουν σκέψεις για δημιουργία προσωρινών νοσοκομείων εκστρατείας.