Συνεχίζει την επέλασή της η κακοκαιρία «Ελπίς»

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία «Ελπίς», με τις χιονοπτώσεις να επικεντρώνονται σήμερα Κυριακή κυρίως στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο. Χιόνια έως και τις παραθαλάσσιες περιοχές έχουν ήδη πέσει σε αρκετά νησιά των Κυκλάδων, όπως και μέχρι τα πεδινά τμήματα της Βόρειας Κρήτης.

Η κακοκαιρία, σύμφωνα με τους προγνώστες καιρού του Meteoclub,το επόμενο 48ωρο θα αποκτήσει πολύ έντονα και ισχυρά χαρακτηριστικά ενός δυνατού χιονιά που θα απασχολήσει τουλάχιστον για τις επόμενες 24-36 ώρες την ανατολική και νότια ηπειρωτική χώρα αλλά και τα κεντρικά / νότια νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου με γενικευμένες και διαρκείς χιονοπτώσεις που δύναται να δημιουργήσουν αρκετά προβλήματα σε οδικό δίκτυο – μετακινήσεις, αλλά και πιθανόν στο δίκτυο του ηλεκτρικού ρεύματος.

Συνιστάται ιδιαίτερη προσοχή από το πρωί της Δευτέρας σε Σποράδες – Εύβοια και Ανατολική Θεσσαλία και έπειτα σε Αττική – Βοιωτία – Κορινθία – Φθιώτιδα από τις πρώτες μεσημβρινές ώρες της ίδιας ημέρας, καθώς αναμένονται έντονα φαινόμενα χιονοπτώσεων έως και σε μηδενικό υψόμετρο.

Αναλυτικά πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία μέχρι την Τρίτη

Σημαντική επιδείνωση λοιπόν αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός από αργά το βράδυ της Κυριακής και από το Βορειοανατολικό Αιγαίο με τη δημιουργία ενός νέου επιφανειακού βαρομετρικού χαμηλού το οποίο θα αποτελέσει ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της επέκτασης και εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων στις προαναφερθείσες περιοχές.

Έντονες χιονοπτώσεις θα σημειώνονται από τις πρώτες πρωινές ώρες στη νότια Χαλκιδική, στις Σποράδες, στην Ανατολική Μαγνησία και πιθανόν στα ανατολικά τμήματα του Νομού Λάρισας και Πιερίας, στη Βόρεια – Ανατολική και Κεντρική Εύβοια, και έως το πρωί της Δευτέρας τα φαινόμενα θα αποκτήσουν ιδιαίτερα έντονα χαρακτηριστικά και για το υπόλοιπο της ημέρας.

Χιονοκαταιγίδες πιθανόν ισχυρές θα εκδηλωθούν αρχικά στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο / Σποράδες και από τις πρώτες μεσημβρινές ώρες στα παραθαλάσσια τμήματα της Εύβοιας, της βόρειας – δυτικής Αττικής, της ανατολικής Φθιώτιδας και Βοιωτίας. Έντονες χιονοπτώσεις στο μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας προβλέπονται για τους προαναφερθέντες νομούς έως και τη νύχτα της Δευτέρας.

Από το μεσημέρι και μετά τα ισχυρά φαινόμενα σταδιακά θα αρχίσουν να επεκτείνονται στη βόρεια – ανατολική Πελοπόννησο και θα επηρεάσουν έως και τα παραθαλάσσια τμήματα, την Κορινθία, την Αργολίδα και από το απόγευμα την Αρκαδία και τη Λακωνία. Το βράδυ της ίδιας ημέρας πιθανόν οι χιονοπτώσεις να επηρεάσουν σημαντικά και τα ανατολικά πεδινά / παραθαλάσσια τμήματα της Μεσσηνίας.

Το μεσημέρι και το απόγευμα τμήμα του συστήματος ενδέχεται να επηρεάσει την κεντρική και δυτική Θεσσαλία με χιονοπτώσεις που θα είναι κυρίως μέτριας έντασης, ενώ στα ορεινά τμήματα πιθανόν να υπάρξουν αυξομειώσεις στην ένταση έως και τη νύχτα.

Πώς θα χτυπήσει ο χιονιάς την Αττική

Από νωρίς το πρωί της Δευτέρας αναμένονται πυκνές νεφώσεις στη βόρεια Αττική με παροδικές χιονοπτώσεις έως και τα παραθαλάσσια τμήματα. Τοπικά νεφελώδης καιρός στα υπόλοιπα τμήματα με διαστήματα ηλιοφάνειας μέχρι και λίγο πριν τις μεσημβρινές ώρες.

Ραγδαία μεταβολή του καιρού αναμένεται λίγο πριν τις πρώτες μεσημβρινές ώρες και από τα βόρεια με έντονες χιονοπτώσεις και αυξημένη πιθανότητα χιονοκαταιγίδας εντός του νομού. Σταδιακά μέσα στο μεσημέρι οι χιονοπτώσεις θα επεκταθούν σε όλα τα τμήματα του νομού, συμπεριλαμβανομένου και του λεκανοπεδίου της Αττικής με χιονοπτώσεις που κατά διαστήματα θα παρουσιάζουν ισχυρή ένταση έως και αργά το απόγευμα.

Πυκνές έως πολύ πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν από νωρίς το μεσημέρι έως και αργά το βράδυ της Δευτέρας στη δυτική – βορειοδυτική Αττική με πιθανότητα εκδήλωσης χιονοκαταιγίδας. Εντός της ημέρας σε ορισμένες περιοχές της βόρειας και δυτικής Αττικής θα παρατηρηθούν και χιονοθύελλες.

Bόρεια προάστια Αττικής (Πηγή: Μeteo.gr)
Bόρεια προάστια Αττικής (Πηγή: Μeteo.gr)

Από τη νύχτα έως και το ξημέρωμα της Τρίτης τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα συνεχίσουν να απασχολούν τις Σποράδες, την ανατολική Μαγνησία Εύβοια, τη Βοιωτία, την ανατολική Φθιώτιδα, την Αττική, την Κορινθία και αρκετά τμήματα της ανατολικής Πελοποννήσου με πιθανότητα να υπάρχουν και αυξομειώσεις στην ένταση.

Kέντρο Αθήνας (Πηγή: Μeteo.gr)
Kέντρο Αθήνας (Πηγή: Μeteo.gr)

Έντονες χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν από το νωρίς το μεσημέρι στις βόρειες Κυκλάδες και έως τη νύχτα οι ισχυρές χιονοπτώσεις θα επεκταθούν νοτιότερα.

Κατά διαστήματα ισχυρές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν σε όλα τα ορεινά / ημιορεινά τμήματα της Κρήτης ενώ θα χιονίσει αξιόλογα μέσα στη διάρκεια της ημέρας έως και τα πεδινά / παραθαλάσσια τμήματα.

Χιονοπτώσεις την Τρίτη ξημερώματα
Χιονοπτώσεις την Τρίτη ξημερώματα

Στο Ιόνιο και στη Δυτική Ελλάδα αρχικά προβλέπεται ηλιοφάνεια με παροδικές νεφώσεις που το μεσημέρι και το απόγευμα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές χιονομπόρες σε δυτική Στερεά Ελλάδα, Ζάκυνθο – Κεφαλλονιά – Λευκάδα – Ιθάκη, Αχαΐα – Ηλεία και πιθανόν παροδικά και στη Δυτική Μεσσηνία με τα φαινόμενα να εξασθενούν και να περιορίζονται εντός του Ιονίου αργά το απόγευμα και μέσα στη νύχτα της Τρίτης.

Δείτε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων:

Πτώση της θερμοκρασίας και παγετός

Να σημειωθεί πως η θερμοκρασία τα επόμενα 24ωρα θα σημειώσει νέα πτώση σε όλη τη χώρα. Ολικός παγετός θα σημειωθεί στη δυτική Μακεδονία και τμηματικά στην Ήπειρο, την κεντρική – Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Μερικός παγετός αναμένεται σε Θεσσαλία, κεντρική – ανατολική Στερεά Ελλάδα / Εύβοια, βόρεια – ανατολική Πελοπόννησο.

Στη βόρεια Ελλάδα η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -14 έως -1 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από -6 έως 1 βαθμό Κελσίου, στα νησιά από 0 έως 5 βαθμούς Κελσίου και στα ανατολικά ηπειρωτικά από -3 έως 2 βαθμούς Κελσίου.

Κλείνουν σχολεία – Σύσταση για τηλεκπαίδευση

Eν τω μεταξύ, στο κλείσιμο των σχολείων και των παιδικών σταθμών προχωρούν πολλοί δήμοι της χώρας, την ώρα που αναμένεται να «χτυπήσει» το δεύτερο κύμα της κακοκαιρίας.

Το Γραφείο του γενικού γραμματέα Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αλέξανδρου Κόπτση, ανακοίνωσε το εξής:

«Σε περιπτώσεις που η Τοπική Αυτοδιοίκηση, κατά λόγο αρμοδιότητας, αποφασίζει την αναστολή λειτουργίας σχολικών μονάδων εξαιτίας ακραίων καιρικών φαινομένων, προβλέπεται εφαρμογή τηλεκπαίδευσης κατά τις πρωινές ώρες και για την Πρωτοβάθμια και για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Η τηλεκπαίδευση αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για την απρόσκοπτη συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας όταν για έκτακτους αντικειμενικούς λόγους δεν μπορεί αυτή να διεξαχθεί διά ζώσης».

Μέχρι στιγμής στις παρακάτω περιοχές έχει αποφασιστεί πως τα σχολεία θα κλείσουν:

Στην Αττική δεν θα λειτουργήσουν τη Δευτέρα και την Τρίτη, βρεφονηπιακοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη του περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη με τους δημάρχους, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής.

Δυτική Ελλάδα

Αχαΐα

Από τον αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας Χ. Μπονάνο, ανακοινώνεται ότι Δευτέρα 24 Ιανουαρίου και Τρίτη 25 Ιανουαρίου θα παραμείνουν κλειστά όλα τα σχολεία του νομού λόγω της κακοκαιρίας «Ελπίς».
Ο κ. Μπονάνος αναφέρει ότι η απόφασή του έχει στόχο την ασφάλεια των μαθητών, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, του έντονου παγετού κατά τις πρωινές κυρίως ώρες και τις ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες που θα σημειωθούν. Τα μαθήματα θα γίνουν μέσω τηλεκπαίδευσης.

Ηλεία

Όπως έγινε γνωστό νωρίς το απόγευμα της Κυριακής, με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλου, όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Ηλείας θα παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα 24 και την Τρίτη 25 Ιανουαρίου λόγω του ψύχους.

Πελοπόννησος

Κλειστά θα παραμείνουν αύριο, λόγω των μετεωρολογικών προγνώσεων για κύμα κακοκαιρίας, όλα τα σχολεία στις περιφερειακές ενότητες, Κορινθίας και Αργολίδας.

Στην περιφερειακή ενότητα Αρκαδίας θα κλείσουν τα σχολεία στους δήμους Τρίπολης, Μεγαλόπολης, Γορτυνίας και Βόρειας Κυνουρίας, ενώ στην περιφερειακή ενότητα Λακωνίας θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία στον Δήμο Σπάρτης.

Στερεά Ελλάδα

Εύβοια

Ο Δήμος Ερέτριας αποφάσισε το κλείσιμο των σχολείων μέχρι την Τετάρτη όπως επίσης και ο Δήμος Καρύστου και αναμένεται η απόφαση για τον Δήμο Λίμνης-Μαντουδίου-Αγίας Άννας, ενώ δεν αποκλείεται παρόμοιες αποφάσεις να έχουμε και σε άλλες περιοχές στους υπόλοιπους δήμους της Στερεάς Ελλάδας κυρίως λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών.

Φθιώτιδα

Ο αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας Αθανάσιος Καρακάντζας, όπως ενημέρωσε το fonografos.net, «με στόχο την πρόληψη ατυχημάτων και την ασφάλεια των μαθητών λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που αναμένονται αύριο και μεθαύριο Δευτέρα και Τρίτη (χιονοπτώσεις, παγετός), αποφασίζει στο κλείσιμο των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης».

Η απόφαση ισχύει σε όλους τους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας.

Η κατάσταση θα επανεξεταστεί την Τρίτη σχετικά με τη λειτουργία των σχολείων την Τετάρτη.

Κυκλάδες

Νάξος
Στη Νάξο κλειστά θα είναι τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τη Δευτέρα 24 και την Τρίτη 25 Ιανουαρίου, όπως αποφάσισε ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρης Λιανός.

Ο κ. Λιανός έλαβε τη συγκεκριμένη απόφαση έχοντας υπόψη τις επικρατούσες δυσμενείς συνθήκες λόγω της χιονόπτωσης και των χαμηλών θερμοκρασιών, καθώς και των μέτρων που πρέπει να τηρούνται λόγω της πανδημίας και της επικινδυνότητας κατά την πρόσβαση και παραμονή στους σχολικούς χώρους.
Και στη Σύρο με απόφαση Δημάρχου αναστέλλεται η -με φυσική παρουσία μαθητών- λειτουργία των σχολείων όλων των βαθμίδων του Δήμου, τη Δευτέρα 24 και την Τρίτη 25 Ιανουαρίου.

Άνδρος
Τα σχολεία δεν θα μείνουν κλειστά μέχρι και την Τρίτη.

Κρήτη

Χανιά
Δήμος Κισσάμου
Λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών και των ιδιαίτερα χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν, τη Δευτέρα 24 και την Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022, με απόφαση του Δημάρχου κ. Μυλωνάκη η λειτουργία του Δημοτικού σχολείου και του Νηπιαγωγείου Έλους αναστέλλεται.

Δήμος Καντάνου Σελίνου
Με τη σύμφωνη γνώμη των Αντιδημάρχων του Δήμου, την αναστολή λειτουργίας των σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκειο Παλαιόχωρας και ΕΠΑΛ Καντάνου), καθώς και των Παιδικών Σταθμών του Δήμου, την Δευτέρα 24 Ιανουαρίου.

Η απόφαση λήφθηκε δεδομένων των ακραίων καιρικών φαινομένων που θα επικρατήσουν το προσεχές διάστημα στον Δήμο Καντάνου-Σελίνου. Η χιονόπτωση καθιστά επικίνδυνη την μετακίνηση των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των γονέων προς τα σχολεία.

Επιπλέον, λόγω ψύχους, καθίσταται πρακτικά αδύνατη η εφαρμογή του υγειονομικού πρωτοκόλλου λόγω πανδημίας σύμφωνα με το οποίο κατά τη διάρκεια των μαθημάτων τα παράθυρα των σχολικών αιθουσών, πρέπει να παραμένουν ανοικτά.

Για τους παραπάνω λόγους και με προτεραιότητα την ασφάλεια και την υγεία των μαθητών, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά την Δευτέρα 24 Ιανουαρίου.

Ρέθυμνο

Δήμος Ρεθύμνου
Ο Δήμος Ρεθύμνης, το Τμήμα Παιδείας του και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Γεωργαλής, με τη σύμφωνη γνώμη των Διευθυντών Α’θμιας Εκπ/σης κ. Λ. Καρβούνη και Β’ θμιας Εκπ/σης κ. Ι. Γαζανού, ανακοινώνουν ότι τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Ρεθύμνης θα παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα 24 και την Τρίτη 25 Ιανουαρίου.

Η κοινή απόφαση λήφθηκε δεδομένων των ακραίων καιρικών φαινομένων που θα επικρατήσουν το προσεχές διήμερο στο Ρέθυμνο. Ήδη χιονίζει στην Περιφέρεια του Δήμου ενώ οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν ενδεχομένως να προκαλέσουν παγετό στο οδόστρωμα, συνθήκη που καθιστά ιδιαίτερα επικίνδυνη τη μετακίνηση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων στα σχολεία.

Επιπλέον, λόγω ψύχους, καθίσταται πρακτικά αδύνατη η εφαρμογή του υγειονομικού πρωτοκόλλου λόγω πανδημίας σύμφωνα με το οποίο κατά τη διάρκεια των μαθημάτων τα παράθυρα των σχολικών αιθουσών, πρέπει να παραμένουν ανοικτά.

Για τους παραπάνω λόγους και με προτεραιότητα την ασφάλεια και υγεία των μαθητών, τα Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια του Δήμου Ρεθύμνης θα επαναλειτουργήσουν την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου.

Δήμος Μυλοποτάμου
Με απόφαση Δημάρχου, όλα τα σχολεία του Δήμου Μυλοποτάμου και των δύο βαθμίδων εκπαίδευσης θα παραμείνουν κλειστά την Δευτέρα 24 Ιανουαρίου και την Τρίτη 25 Ιανουαρίου λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών. Αντίστοιχη απόφαση ισχύει και για του Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς σταθμούς σε όλο τον Δήμο Μυλοποτάμου.
Ηράκλειο

Δήμος Ηρακλείου
Ο Δήμος Ηρακλείου, διά της αρμόδιας αντιδημάρχου Παιδείας Στέλας Καλογεράκη – Αρχοντάκη και με τη σύμφωνη γνώμη των Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου, αποφασίζει την αναστολή των μαθημάτων στα σχολεία του Δήμου για τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και των προβλημάτων που δημιουργούνται στην εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων για την αποφυγή της διασποράς του Covid-19.
H κατάσταση θα επανεκτιμηθεί τη Δευτέρα, οπότε και θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση.

Δήμος Γόρτυνας
Λόγω της χιονόπτωσης και των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που καταγράφονται στις Δ.Ε. Αγίας Βαρβάρας και Ρούβα, του Δήμου Γόρτυνας και λαμβάνοντας υπόψη την πρόγνωση της ΕΜΥ για τα επόμενα 24ωρα, όλα τα σχολεία (Βρεφικός, Παιδικοί Σταθμοί, Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια) στις παραπάνω Δημοτικές Ενότητες θα παραμείνουν κλειστά την Δευτέρα 24 και την Τρίτη 25/1, για προληπτικούς λόγους, για την προστασία μαθητών, εκπαιδευτικών και εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων.
Στις Δ.Ε. Γόρτυνας και Κόφινα, τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά. Σε περίπτωση, ωστόσο, που τα έντονα καιρικά φαινόμενα επεκταθούν και σε αυτές τις Δημοτικές Ενότητες και αν προκύψουν προβλήματα σχετικά με την λειτουργία των σχολείων, θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση.

Δήμος Φαιστού
Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που επικρατούν τόσο στον ορεινό όγκο του Δήμου Φαιστού, όσο και στην πεδιάδα κι εξαιτίας της πρόβλεψης από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία που προβλέπει ένταση των φαινομένων κατά τα επόμενα εικοσιτετράωρα, τόσο οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί του Δήμου Φαιστού, όσο και Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία όλων των βαθμίδων θα παραμείνουν κλειστά σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες, την Δευτέρα 24 και την Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022, προκειμένου να προστατευθούν μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς και προσωπικό.

Λασίθι
Δήμος Αγίου Νικολάου

Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στον Δήμο Αγίου Νικολάου και με την πρόβλεψη για ένταση των καιρικών φαινομένων, σύμφωνα με απόφαση του Δημάρχου Αγίου Νικολάου κ. Αντώνη Ζερβού, κλειστά θα παραμείνουν αύριο Δευτέρα (24/1), τα σχολεία και των δυο βαθμίδων εκπαίδευσης καθώς και οι παιδικοί σταθμοί στον Δήμο.

Πηγές: Meteoclub.gr, Meteo.gr, Weather.gr, windy, ΑΠΕ-ΜΠΕ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.