Το “στοίχημα” της επόμενης ημέρας

«Με τη φετινή αντιπυρική περίοδο να έχει εξελιχθεί εφιαλτικά και να μετράμε ήδη περισσότερα από 1 εκατομμύριο καμένα στρέμματα δασικών και αγροτικών εκτάσεων στη χώρα, είναι τώρα πιο σημαντικό από ποτέ να δούμε ψύχραιμα την επόμενη μέρα και τις αναγκαίες κινήσεις», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η WWF Ελλάς, η οποία διαμόρφωσε μια σειρά προτάσεων που κατά την εκτίμησή της οφείλουν να αποτελέσουν «την πυξίδα κράτους, επιχειρήσεων, φορέων και πολιτών». Την ίδια ώρα, τον έντονο προβληματισμό του εκφράζει και ο επιχειρηματικός κόσμος για το μέγεθος της καταστροφής.

Ειδικότερα, οι δέκα προτάσεις της WWF Ελλάς είναι οι ακόλουθες:

«1.Άμεση κήρυξη ως αναδασωτέων όλων των καμένων εκτάσεων με δασική βλάστηση, ανεξαρτήτως αν είναι δημόσιες, ιδιωτικές ή αμφισβητούμενες, όπως προβλέπεται στη νομοθεσία, χωρίς εξαιρέσεις και “παραθυράκια”.

  1. Έκδοση των σχετικών δασικών αστυνομικών διατάξεων για απαγόρευση βόσκησης και κυνηγιού στις καμένες εκτάσεις.
  2. Μελέτες αντιδιαβρωτικών έργων και δημιουργία κορμοφραγμάτων. Η έγκριση και χρηματοδότηση των αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων πρέπει να γίνει τάχιστα, ώστε να προχωρήσουν οι απαραίτητες εργασίες πριν τη φθινοπωρινή περίοδο. Η εμπειρία έχει δείξει δυστυχώς ότι υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις λόγω γραφειοκρατίας.
  3. Δημοσίευση βασικών αρχών αναδασώσεων και αποκαταστάσεων σε συμφωνία για τις βασικές αρχές της αναδάσωσης και σύμφωνα πάντα με όσα επιτάσσει η επιστήμη. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει και πρέπει να έχει καθοριστικό ρόλο στο πολύπλοκο αυτό ζήτημα των αναδασώσεων.
  4. Μελέτες αναδασωτέων περιοχών και εφαρμογή τους αν χρειάζεται, όπου χρειάζεται και όταν χρειάζεται, σύμφωνα με τους κανόνες της επιστήμης. Πρέπει να αφορά τις περιοχές που ενδεικτικά: 1. Περιλαμβάνουν είδη που δεν μπορούν να αναγεννηθούν με φυσικό τρόπο, 2. Έχουν καεί πάνω από δύο φορές τα τελευταία 20 χρόνια και 3) χαρακτηρίζονται από μίξη κατοικίας – δάσους και άρα παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ανάγκη για ειδικά μέτρα διαχείρισης. Στις περιοχές που προβλέπεται φυσική αναγέννηση, πρέπει να αφήσουμε τη φύση να κάνει τη δουλειά της.
  5. Ενίσχυση σε μέσα και προσωπικό των κρατικών φυτωρίων ώστε να είναι έτοιμα να διαθέσουν το απαραίτητο φυτευτικό υλικό, όπου και αν χρειαστεί. Συνδρομή εθελοντικών σωματείων σε δράσης υποστήριξης π.χ. συλλογή σπόρων.
  6. Περιφρούρηση των αναδασωτέων εκτάσεων για περιπτώσεις καταπατήσεων, παράνομης βόσκησης και άλλων ενεργειών που έχουν σκοπό την αλλαγή χρήσεων γης ή πρόκειται να εμποδίσουν την αποκατάσταση.
  7. Αναστολή όλων των οικοδομικών αδειών για νέες κατασκευές εντός των καμένων περιοχών, ακόμα και αν δεν το προβλέπει η νομοθεσία για τις αναδασωτέες εκτάσεις, μέχρι να εκτιμηθεί η συνολική οικολογική ζημιά και να καθοριστούν οι ανάγκες αποκατάστασης. Από την απαγόρευση, θα πρέπει να εξαιρεθούν οι άδειες επισκευής και ανακατασκευής πυρόπληκτων κτιρίων.
  8. Ολοκλήρωση των δασικών χαρτών ως μέτρο μελλοντικής πρόληψης δασικών πυρκαγιών.

10.Ολοκληρωμένη και διάφανης ανάλυση των κοινωνικών, οικονομικών ή τεχνικών αιτιών των πυρκαγιών με στόχο τη λήψη αντίστοιχων στοχευμένων μέτρων σε κάθε περιοχή».

Κορκίδης: Ανυπολόγιστες είναι οι συνέπειες για τις μελλοντικές γενιές από τις πυρκαγιές στην Αττική

«Ανυπολόγιστες είναι οι συνέπειες για τις μελλοντικές γενιές στην Αττική, που “υποθηκεύονται” σε ένα περιβάλλον που διαμορφώνεται εχθρικό, ενώ έχει καταστεί σαφές πως απαιτούνται νέες προδιαγραφές μέσα στις οποίες θα κληθούμε να διαβιώσουμε».

Αυτό σημειώνει, μεταξύ άλλων, σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Βασίλης Κορκίδης σχετικά με τις φωτιές στη Περιφέρεια Αττικής.

Όπως δήλωσε ο κ. Κορκίδης: «Η ανυπολόγιστη ζημιά από τις φωτιές στη Περιφέρεια Αττικής, δυστυχώς μετά τη Λαυρεωτική, συνεχίζεται στην Δυτική Αττική, παρά την τιτάνια προσπάθεια που δίνουν πυροσβέστες, δασοπυροσβέστες, εθελοντές, επίγειες και εναέριες δυνάμεις για να προστατεύσουν ανθρώπινες ζωές και να περιορίσουν τη καταστροφή στο φυσικό περιβάλλον. Η σκληρή μάχη να περισωθούν περιουσίες συμπολιτών μας, που απειλούνται να καούν στα Βίλια του Δήμου Μάνδρας – Ειδυλλίας, συνεχίζονται για τέταρτο 24ωρο. Η αγωνία μάλιστα φαίνεται να παρατείνεται, αφού η περιοχή της Αττικής τίθεται ξανά σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού, καθώς προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς. Τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί για την ανακούφιση των πυρόπληκτων αφορούν σε άμεσες και υποστηρικτικές δράσεις, χωρίς όμως καμία να αναπληρώνει τον καημό του καμένου σπιτιού μιας οικογένειας. Ανεξάρτητα της οικονομικής διάστασης και του απολογισμού της μεγάλης καταστροφής, η οικολογική καταστροφή είναι ανυπολόγιστη.

Ανυπολόγιστες είναι και οι συνέπειες για τις μελλοντικές γενιές στην Αττική, που «υποθηκεύονται» σε ένα περιβάλλον που διαμορφώνεται εχθρικό, ενώ έχει καταστεί σαφές πως απαιτούνται νέες προδιαγραφές μέσα στις οποίες θα κληθούμε να διαβιώσουμε. Η σκέψη μας δεν μπορεί παρά αυτή τη στιγμή να είναι κοντά σε αυτούς, που δίνουν μια ασύμμετρη μάχη από ξηράς και αέρος και οφείλουμε να τους ευχαριστήσουμε για άλλη μια φορά. Σαφώς στους συνανθρώπους μας, που με πόνο ψυχής βλέπουν τα σπίτια τους και τις επιχειρήσεις τους να γίνονται στάχτη, χωρίς να υπάρχουν λόγια παρηγοριάς. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε αυτές τις δύσκολες ώρες είναι να προσευχηθούμε να μην χαθεί καμία ανθρώπινη ζωή, να βοηθήσουμε άμεσα ως Επιμελητήριο, μέσω των Δήμων, τις τοπικές κοινωνίες και αγορές με κάθε δυνατό τρόπο και να ευχηθούμε να δοθεί σύντομα ένα τέλος στις συνεχείς αναζωπυρώσεις στην Αττική».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.