Τσίπρας και Κικίλιας παίρνουν τη σκυτάλη του εμβολιασμού

Δεύτερη ημέρα εμβολιασμού σήμερα Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου και στην πρώτη γραμμή του εθνικού εμβολιασμού τάσσονται από χθες, εκτός από τους υγειονομικούς, πολιτικοί αρχηγοί και εκπρόσωποι της Εκκλησίας και των Ενόπλων Δυνάμεων, προκειμένου να στείλουν ένα μήνυμα προς τους πολίτες για τον εμβολιασμό.

Σήμερα εμβολιάζονται στον Ευαγγελισμό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας στις 11:30 και στις 12:15 ο υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας. Ακολουθεί ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, στις 12:45.

Σε πέντε νοσοκομεία της Αττικής θα πραγματοποιηθεί ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού εντός της ημέρας. Πρόκειται για τα νοσοκομεία αναφοράς τα οποία είναι: «Ευαγγελισμός», «Σωτηρία», «Αττικόν», «Θριάσιο» και «Ασκληπιείο» Βούλας.

powered by Rubicon Project
Σήμερα γίνεται και η διανομή εμβολίων προς το Πανεπιστημιακό της Λάρισας, το ΑΧΕΠΑ, το Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων και Πατρών, έτσι ώστε αύριο να αρχίσουν οι εμβολιασμοί στο υγειονομικό προσωπικό των νοσοκομείων αυτών.

Η σταδιακή παραλαβή των εμβολίων

Η Ελλάδα παρέλαβε στις 26 Δεκεμβρίου την πρώτη μικρή παρτίδα εμβολίων των 9.750 δόσεων από την εταιρεία Pfizer-BioΝTech.

Έως τις 30 Δεκεμβρίου θα παραλάβουμε την πρώτη μεγάλη παρτίδα εμβολίων της Pfizer των 83.850 δόσεων. Οι παραδόσεις των εμβολίων της Pfizer που αντιστοιχούν στον πληθυσμό μας, με βάση την κεντρική ευρωπαϊκή συμφωνία, είναι έως το τέλος Ιανουαρίου, 429.000 δόσεις και άλλες 333.450 δόσεις έως τέλος Φεβρουαρίου.

Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχουμε παραλάβει μόνο από τη μια εταιρεία, τη Pfizer-BioNTech, 1.265.550 δόσεις. Στις δόσεις αυτές αναμένεται να προστεθούν τον Ιανουάριο, από τη στιγμή που θα λάβουν έγκριση, και εμβόλια από την εταιρεία Moderna και την εταιρεία AstraZeneca.

Το σχέδιο εμβολιασμού του πληθυσμού

Δεδομένου ότι οι παραδόσεις των εμβολίων θα γίνονται σταδιακά, κρίθηκε απαραίτητη η προτεραιοποίηση των εμβολιασμών σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες. Ως εκ τούτου, το σχέδιο «Ελευθερία» αρχικά θα εστιάσει στις ομάδες με την υψηλότερη προτεραιότητα, όπως έχει προταθεί από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Στην πρώτη φάση θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί και προσωπικό κοινωνικών υπηρεσιών, οι διαμένοντες και προσωπικό οίκων ευγηρίας, οι διαμένοντες, ασθενείς και προσωπικό δομών φροντίδας χρόνιων πασχόντων και κέντρων αποκατάστασης και προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες της Κυβέρνησης.

Στη δεύτερη φάση θα εμβολιαστούν άτομα 70 ετών και άνω (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων), με περαιτέρω προτεραιοποίηση: άτομα ηλικίας 85 ετών και άνω, άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω, άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω, άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω. Ασθενείς με νοσήματα που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19 ανεξαρτήτως ηλικίας, προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες του Κράτους, άτομα 60 έως 69 ετών (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων), ασθενείς 18 έως 59 ετών με νοσήματα που συνιστούν υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19.

Στην τρίτη φάση θα εμβολιαστούν άτομα 18 ετών και άνω χωρίς υποκείμενα νοσήματα

Ο πολίτης θα μπορεί να ελέγξει αν ανήκει σε κάποιες από τις ομάδες προτεραιότητας εισάγοντας τον ΑΜΚΑ και το oνοματεπώνυμό του στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr και τη web/mobile εφαρμογή ή αποστέλλοντας γραπτό μήνυμα (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034). Από τον Ιανουάριο 2021 μπορεί να προγραμματίσει το ραντεβού του για εμβολιασμό.

Εφόσον είναι εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση, λαμβάνει αυτόματα ένα sms/email με το προκαθορισμένο σημείο ραντεβού σε συγκεκριμένη ημέρα και ώρα. Μαζί με τις πληροφορίες του ραντεβού λαμβάνει ειδικό κωδικό επαλήθευσης και σχετικό link, στο οποίο μπορεί να επιβεβαιώσει και να οριστικοποιήσει το ραντεβού του.

Ο εμβολιασμός είναι δωρεάν και θα γίνεται στα οργανωμένα εμβολιαστικά κέντρα, όπου θα λαμβάνεται ιατρικό ιστορικό του πολίτη και μετά τον εμβολιασμό θα παραμένει γύρω στα 15 λεπτά για πιθανές ήπιες ανεπιθύμητες ενέργειες.

Το εμβόλιο για τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2 χορηγείται σε δύο δόσεις με μεσοδιάστημα 21-28 ημέρες με σκοπό να είναι αποτελεσματικό.

Συνεχίζεται η πίεση στις ΜΕΘ

Μπορεί η πρώτη δόση των πρώτων εμβολίων να έφτασε στη χώρα μας ωστόσο, η πίεση στις ΜΕΘ ανησυχεί τους ειδικούς. Σύμφωνα με τις τελευταίες ενημερώσεις του ΕΟΔΥ, για πρώτη φορά τα νέα κρούσματα στη χώρα βρίσκονται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, ωστόσο θα πρέπει να συνυπολογίσουμε σε αυτή την εξίσωση και τα περιορισμένα τεστ κορωνοϊού που διεξήχθησαν τις ημέρες των εορτών ανά την επικράτεια.

Για παράδειγμα, χθες Κυριακή διαπιστώθηκαν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Οργανισμού 342 νέα κρούσματα κορωνοϊού, σε σύνολο περίπου 6.000 τεστ.

Επίσης ο αριθμός των διασωληνωμένων παραμένει σε υψηλά επίπεδα έπειτα από δύο σχεδόν μήνες lockdown στην Ελλάδα. Η επιτροπή ειδικών έχει αναφερθεί επανειλημμένα στην αργή ανταπόκριση των μέτρων στη μείωση της διάδοσης του κορωνοϊού και την ακόμα πιο σταδιακή αποκλιμάκωση της πίεσης στο σύστημα υγείας. Την Κυριακή, ο αριθμός των διασωληνωμένων ανήλθε σε 469, την ώρα που τα μοντέλα πρόβλεψης εξέλιξης της πανδημίας στις αρχές του Δεκέμβρη υπολόγιζαν οι βαριά ασθενείς σε ΜΕΘ να έχουν μειωθεί στους 300 την ημέρα των Χριστουγέννων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.