Παρόλο που πάνω από 40 χώρες έχουν μέχρι στιγμής διακόψει όλες τις πτήσεις που προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο και το ένα τρίτο των βρετανικών νοσοκομείων νοσηλεύουν σήμερα που μιλάμε περισσότερους ασθενείς με Covid-19 από όσους νοσήλευαν μετά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας, ένα και μοναδικό ερώτημα απασχολεί τον Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος δήλωσε τη Δευτέρα το απόγευμα: «Θέλω να σας ενημερώσω για την κατάσταση στα σύνορά μας και ιδιαίτερα όσον αφορά τη συνοριακή είσοδο του Ντόβερ». Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου εμμέσως πλην σαφώς παραδέχτηκε πως η είσοδος αυτή σε αγγλικό έδαφος είναι ενδεχομένως το νευραλγικότερο σημείο που αφορά το εξωτερικό εμπόριο της Βρετανίας. Όμως, σύμφωνα με τις επιστημονικές στατιστικές, το 30% των προϊόντων που εισάγονται στη Μεγάλη Βρετανία περνούν αναγκαστικά από το λιμάνι στο Ντόβερ. Μεταφραζόμενο αυτό το ποσοστό σε αριθμό φορτηγών αυτοκινήτων τριαξονικού τύπου, η εξίσωση είναι απόλυτα δραματική. Κάθε χρόνο περνούν από το Ντόβερ 4 εκατομμύρια νταλίκες γεμάτες εμπορεύματα και κυρίως είναι αυτές που μεταφέρουν φρέσκα προϊόντα, τρόφιμα δηλαδή τα οποία προορίζονται για άμεση κατανάλωση από τον Βρετανό πολίτη.
Η Γαλλία, ως γνωστόν, από την πρώτη στιγμή που διαπιστώθηκε η επιθετικότητα, ως προς τη μετάδοση, της βρετανικής μετάλλαξης του Covid-19, έκλεισε τα σύνορά της με τη Μεγάλη Βρετανία και διέκοψε τη λειτουργία της σήραγγας της Μάγχης, από την οποία περνούν σε μόνιμη βάση οι νταλίκες και τα τρένα. Αυτή η ενέργεια προκάλεσε πανικό στους Βρετανούς καταναλωτές, οι οποίοι έσπευσαν να αδειάσουν τα ράφια φοβούμενοι φαινόμενα ελλείψεων σε είδη πρώτης ανάγκης.
Η λεπτομέρεια αυτή η οποία αφορά τη συγκυρία της πανδημίας κατέδειξε το πόσο ευάλωτη και πόσο εξαρτημένη είναι η Μεγάλη Βρετανία από τη Γηραιά Ήπειρο, αλλά και πόσο ευαίσθητο είναι αυτό το στοιχείο την περίοδο ολοκλήρωσης του περίφημου Brexit. Δικαιολογημένος, λοιπόν, ο πανικός του Μπόρις Τζόνσον, βασικού πολιτικού υποστηρικτή του διαζυγίου της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρώπη, ο οποίος στην πρώτη στρατηγικού τύπου δυσκολία λόγω πανδημίας, αντιλήφθηκε την ποιοτική και ποσοτική εξάρτηση της χώρας του από τις υποδομές αλλά και τις οικονομικές σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Είναι ενδεικτικό ότι, ενώ προς το παρόν τα καταστήματα στη Βρετανία δηλώνουν πως διαθέτουν ικανοποιητική δυνατότητα εξυπηρέτησης σε αγαθά των πολιτών, η αλυσίδα καταστημάτων σούπερ μάρκετ Sainsbury’s δήλωσε ήδη πως διαβλέπει ελλείψεις σε φρέσκα λαχανικά και βασικά είδη στο καλάθι της νοικοκυράς σε λίγες ημέρες.
«Καταστροφή»
Όπως σημειώνει στο πρωτοσέλιδό της η γαλλική εφημερίδα Le Monde, στον δρόμο για το Ντόβερ και για δεκάδες χιλιόμετρα πριν φτάσει κανείς στο λιμάνι, στη δεξιά πλευρά (οδηγούν ανάποδα στην Αγγλία), παρατηρεί κανείς μια ατελείωτη ουρά από καμιόνια που αναμένουν υπομονετικά, αλλά μάλλον άσκοπα να επιβιβαστούν σε κάποιο πλοίο ή να φορτωθούν σε κάποιο τρένο με προορισμό τη Γαλλία. Εκεί, στην ατελείωτη ουρά, περιμένει τη σειρά του και ένα τριαξονικό ψυγείο γεμάτο με φρέσκα όστρακα και ζωντανούς αστακούς από τη Σκωτία με προορισμό τις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι των Ευρωπαίων πολιτών. «Πρόκειται για καταστροφή» λένε οι υπεύθυνοι της σκωτσέζικης εταιρείας αντιλαμβανόμενοι πως οι φρέσκοι αστακοί και τα ολόφρεσκα στρείδια δεν θα αντέξουν και δεν πρόκειται να πουληθούν στις αγορές των μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων.
Όμως το ίδιο συμβαίνει και για όλες τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που στέλνουν αδιάκοπα προϊόντα πάσης φύσεως στη Μεγάλη Βρετανία, είτε αυτά είναι φρέσκα τρόφιμα, είτε βιομηχανικά αναλώσιμα, είτε εξειδικευμένα μηχανήματα. Με λίγα λόγια, η κατάσταση στα σύνορα είτε στο γαλλικό λιμάνι του Καλέ, είτε απέναντι στο βρετανικό Ντόβερ είναι έκρυθμη και ο εκνευρισμός έκδηλος. Ο αυτοκινητόδρομος Μ20 από το Λονδίνο προς το Ντόβερ είναι ήδη κλειστός εδώ και 24 ώρες από τις νταλίκες που έχουν ακινητοποιηθεί. Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι Γάλλοι με τον αυτοκινητόδρομο που οδηγεί στο Καλέ. Οι αρχές ένθεν κακείθεν της Μάγχης συμβουλεύουν τους νταλικέρηδες να μην κατευθύνονται προς τα λιμάνια του Καλέ και του Ντόβερ, αλλά εις μάτην.
Ωστόσο ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωνε το βράδυ της Δευτέρας πως η μεγάλη πλειονότητα των εμπορευμάτων σε τρόφιμα και φάρμακα εισάγονται κανονικά από τη Γηραιά Ήπειρο. Προφανώς ο Βρετανός πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους Βρετανούς πολίτες επιθυμεί να κατευνάσει τις ανησυχίες και τους φόβους.
Δεν παύει ωστόσο να αποδεικνύεται σε καθημερινή πια βάση βοηθούσης και της πανδημίας ότι ο γόρδιος δεσμός του Brexit όσον αφορά τις στρατηγικές οδούς μεταφοράς εμπορευμάτων από και προς τη Βρετανία δεν λύνεται αλλά ούτε και κόβεται με το μαχαίρι όπως εύχονταν οι μαθητευόμενοι μάγοι του διαζυγίου μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.