Δύο εκρήξεις κρατούν σε ομηρία την παγκόσμια αγορά

Δύο εκρήξεις κρατούν σε ομηρία την παγκόσμια αγορά

Ο συνδυασμός των διπλωματικών αδιεξόδων με τις δύο εκρήξεις στη βόρειο Ρωσία και στο Τέξας προκαλούν εδώ και ένα εικοσιτετράωρο την αλματώδη αύξηση της τιμής του φυσικού αερόιυ παγκοσμίως και θέτουν την διεθνή αγορά ενέργειας σε ένα νέο σπιράλ ομηρίας με άγνωστες συνέπειες. Από την Τετάρτη καίγεται ο τεράστιος σταθμός υγροποίησης φυσικού αερίου της Freeport στο Τέξας, ο οποίος προμηθεύει με LNG τις αγορές της κεντρικής Ευρώπης και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σχεδόν ταυτόχρονα εξερράγη αγωγός στις εγκαταστάσεις άντλησης φυσικού αερίου στη βόρειο Ρωσία, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο κοίτασμα της χώρας αυτής. Το κοίτασμα αυτό προμηθεύει την ευρωπαϊκή αγορά αλλά και την κολοσσιαία αγορά της Κίνας. Οι ειδικοί στην αγορά υδρογονανθράκων υποπτεύονται πως πίσω από την απόφαση της Gazprom να μειώσει κατά 33% τη ροή φυσικού αερίου στον αγωγό Nord Stream 1 με κατάληξη της αγορά της κεντρικής Ευρώπης οφείλεται στις απρόβλεπτες συνέπειες της πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει στο ρωσικό αυτό κοίτασμα.

Ο συνδυασμός των δύο ατυχημάτων συνέβαλε στην αλματώδη άνοδο των τιμών φυσικού αερίου, οι οποίες από 70 και 80 δολάρια ανά μεγαβατώρα εκτοξεύθηκαν μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο στα 120 δολάρια ανά μεγαβατώρα. Υπάρχουν και χειρότερα. Κανείς δεν γνωρίζει επακριβώς πως και πότε θα ομαλοποιηθούν οι ζημιές και θα αποκατασταθεί η παροχή φυσικού αερίου και υγροποιημένου LNG στις ευρωπαϊκές αγορές και στην αγορά της Κίνας. Για ό,τι αφορά την εγκατάσταση της Freeport, οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η επαναλειτουργία του προσδιορίζεται χρονικά για το τέλος του τρέχοντος έτους. Για το κοίτασμα στη βόρειο Ρωσία δεν υπάρχει οποιαδήποτε εκτίμηση.

Για να αντιληφθεί κάποιος το μέγεθος των επιπτώσεων από αυτές τις δύο εκρήξεις, αρκεί να ρίξει μια ματιά στα μεγέθη των δύο εγκαταστάσεων. Η έκρηξη σε σωλήνα του αγωγού φυσικού αερίου στην περιοχή Ουρενγκόι της βορείου Ρωσίας, τον οποίο διαχειρίζεται θυγατρική εταιρεία της Gazprom, έβγαλε εκτός μάχης μια μονάδα δυναμικότητας 10 τρισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων. Παρά τις διαβεβαιώσεις της διαχειρίστριας εταιρείας ότι η κατάσταση βρίσκεται ήδη υπό έλεγχο, κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για το πόσο μεγάλη θα είναι η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου και, κατά συνέπεια, η πίεση στις ευρωπαϊκές οικονομίες και στους καταναλωτές. Τα πρώτα σημάδια φάνηκαν ήδη από χθες, αλλά υπάρχει και το περσινό προηγούμενο, με ένα αντίστοιχο περιστατικό που οδήγησε τις τιμές στα ύψη, σε μια περίοδο, μάλιστα, που η πολιτική και στρατιωτική κατάσταση ήταν πολύ ομαλότερη.

Όσο για την μονάδα υγροποίησης LNG που βρίσκεται στο Τέξας, η παύση των εργασιών ίσως πλήξει περισσότερο την Ευρώπη από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 68% του υγροποιημένου αερίου που παράγεται στις εγκαταστάσεις της Freeport πηγαίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ μόνο το 17% πηγαίνει στην αγορά των ΗΠΑ.

Σχόλια

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια. Γιατί δεν ξεκινάτε τη συζήτηση;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *