Εντοπίστηκε και νέο μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου ανοιχτά της Κύπρου

Η ιταλική εταιρεία υδρογονανθράκων Eni ανακοίνωσε ότι η κοινοπραξία της με τη γαλλική TotalEnergies εντόπισε αποθέματα φυσικού αερίου 70 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων στην περιοχή που συμπεριλαμβάνεται στην άδεια για γεωτρήσεις που έχουν λάβει οι δύο εταιρείες. Το κοίτασμα ονομάστηκε «Cronos» και βρίσκεται σε απόσταση 160 χιλιομέτρων από τις ακτές της Κύπρου και σε βάθος 2.287 μέτρων.

Η ιταλική εφημερίδα «La Repubblica» αναφέρει πως πρόκειται για τεράστιο κοίτασμα, «ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου», όπως επισημαίνει, και ότι θα χρειαστεί περίπου ένας χρόνος για να μπορέσει να ξεκινήσει η εκμετάλλευσή του. Προσθέτει πως με τον τρόπο αυτόν θα μπορέσει να αυξηθεί η ενεργειακή αυτονομία της Ιταλίας και ολόκληρης της Ευρώπης.

Η La Repubblica αναφέρει, παράλληλα, ότι το Ισραήλ έχει εκφράσει ενδιαφέρον για τη δημιουργία αγωγού φυσικού αερίου ο οποίος να περνά από την Κύπρο και να φτάνει στην Ελλάδα και σε διάφορες άλλες χώρες της ΕΕ.

«Το κοίτασμα Cronos-1, το οποίο βρίσκεται περίπου 160 χλμ. νοτιοδυτικά των ακτών της Κύπρου, εμφάνισε αρκετά καλά διαστήματα καλής ποιότητας ανθρακικών αλάτων και επιβεβαίωσε τη συνολική καθαρή αμοιβή αερίου άνω των 260 μέτρων», αναφέρει η TotalEnergies σε ανακοίνωσή της.

Ο εντοπισμός αυτός έρχεται μετά την ανακάλυψη στο Calypso-1 που έγινε στο ίδιο οικόπεδο, το 2018.

Σχεδιάζεται η γεώτρηση ενός ακόμη κοιτάσματος στο οικόπεδο 6 προκειμένου να διερευνηθεί εάν υπάρχουν σημαντικοί επιπρόσθετοι πόροι και να αξιολογηθούν οι καλύτερες επιλογές ανάπτυξης.

Οι δύο εταιρείες έχουν από κοινού ποσοστό 50% στο οικόπεδο 6.

«Αυτή η επιτυχημένη έρευνα στο Cronos-1 είναι μία ακόμη απεικόνιση του αντίκτυπου της στρατηγικής μας εξερεύνησης που εστιάζει στην ανακάλυψη πόρων με χαμηλό τεχνικό κόστος και χαμηλές εκπομπές άνθρακα για να συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της παροχής πρόσθετων πηγών εφοδιασμού με φυσικό αέριο στην Ευρώπη», δήλωσε ο Kevin McLachlan, αντιπρόεδρος της TotalEnergies.

Οι εργασίες της γεώτρησης ξεκίνησαν στις 23/5/2022 με το πλοίο-γεωτρύπανο «Tungsten Explorer». Σε δηλώσεις της η υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, Νατάσα Πηλείδου, έκανε λόγο για ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.