ΓενικάΔυτική ΕλλάδαΕιδήσεις

ΕΡΕΥΝΑ: Στοιχεία σοκ για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στην Πάτρα – Ανήλικοι χτυπούν τους γονείς τους και καταγγέλλονται!

Αποκαλυπτικά είναι τα τελευταία στοιχεία για τα περιστατικά που καταγγέλθηκαν στο Γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας στην Πάτρα και αφορούν συνολικά στους 10 μήνες από την έναρξη λειτουργίας του.

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά της Ελληνικής Αστυνομίας, που παρουσιάζει σήμερα η «Πελοπόννησος της Δευτέρας», στο χρονικό διάστημα από 3 Οκτωβρίου 2022 έως 31 Αυγούστου 2023, καταγράφεται «έκρηξη» των καταγγελλόμενων υποθέσεων στην αρμόδια Υπηρεσία, που κλήθηκε να διαχειριστεί 268 συμβάντα, σχηματίζοντας ισάριθμες δικογραφίες, όταν πέρυσι τα περιστατικά ανήλθαν σε 360, το 2021 σε 277 και το 2020 σε 196.

ΕΡΕΥΝΑ: Στοιχεία σοκ για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στην Πάτρα - Ανήλικοι χτυπούν τους γονείς τους και καταγγέλλονται!

Βάσει των καταγεγραμμένων περιπτώσεων, στους 234 ανέρχονται οι άνδρες-θύτες που κατηγορήθηκαν για άσκηση βίας εντός της οικογενειακής εστίας και 49 γυναίκες.

Αίσθηση προκαλεί το αριθμητικό δεδομένο που αφορά στην ενδοοικογενειακή βία με δράστες ανήλικους! Τουλάχιστον σε 5 περιπτώσεις γονείς κατέφυγαν, με εμφανή σημάδια κακοποίησης, στην Πάτρα, καταγγέλλοντας τα ίδια τους τα παιδιά! Το προφίλ των θυτών είναι έφηβοι 14 έως 17 ετών, με αγόρια στην πλειοψηφία τους να χειροδικούν σε βάρος των πατεράδων τους και κορίτσια -σε 2 περιπτώσεις- να επιτίθενται στις μητέρες τους!

«Ολα είναι σε συνάρτηση με την κατάσταση που βιώνουν τα παιδιά. Είναι τόσα πολλαπλά τα ερεθίσματα που δέχονται. Δυστυχώς είναι τόσες πολλές οι εικόνες βίας που δέχονται καθημερινά και σε συνδυασμό με τον εγκλεισμό και τον περιορισμό της καραντίνας λόγω κορονοϊού, έχουμε φτάσει στο σημείο να έχουμε χειριστικούς έφηβους που έχουν βιαιοπραγήσει σε βάρος των γονέων τους» ανέφεραν αστυνομικές πηγές στην «ΠτΔ».

Σε αυτές τις περιπτώσεις, σχηματίζεται δικογραφία, ωστόσο οι δράστες δεν κρατούνται λόγω ανηλικότητας. Ενημερώνεται ο αρμόδιος εισαγγελέας και αφήνονται ελεύθεροι. Ωστόσο με εντολή εισαγγελέα ανηλίκων, όλη η οικογένεια μπαίνει σε πρόγραμμα «επίβλεψης» μέσω κοινωνικών υπηρεσιών.

ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ

Οσον αφορά στα θύματα, οι γυναίκες που κακοποιήθηκαν από συζύγους, εν διαστάσει συζύγους, πρώην συντρόφους ακόμα και τα παιδιά τους, ανέρχονται στις 218. Στις 22 ανήλθαν οι καταγγελίες ενδοοικογενειακής βίας με θύματα ανήλικους, ενώ 56 άνδρες κατήγγειλαν πως δέχθηκαν επιθέσεις οι οποίες, κατά κύριο λόγο, τελέστηκαν από αδελφό σε αδελφό ή από πατέρα σε γιο και αντίστροφα.

ΕΡΕΥΝΑ: Στοιχεία σοκ για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στην Πάτρα - Ανήλικοι χτυπούν τους γονείς τους και καταγγέλλονται!

ΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ

Η πλειοψηφία των συμβάντων αφορά σε άσκηση κακοποίησης μέσω λεκτικής βίας, εξύβρισης και απειλών, ενώ αρκετές είναι καταγγελίες για σωματική βία «ήπιας μορφής» με τον ηλικιακό δείκτη θυτών-θυμάτων να εντοπίζεται πλέον και σε νεαρές ηλικίες (18 -25 ετών).

ΕΡΕΥΝΑ: Στοιχεία σοκ για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στην Πάτρα - Ανήλικοι χτυπούν τους γονείς τους και καταγγέλλονται!

ΟΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Ολα έχουν επίκεντρο, τον αστικό ιστό της Πάτρας, ωστόσο υπάρχουν 3-4 περιστατικά που αφορούν σε περιοχές της Δυτικής Αχαΐας και 2 στον Δήμο Ερυμάνθου. Υπενθυμίζεται πως η αρμοδιότητα επέμβασης και διαχείρισης περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας δεν έχει αφαιρεθεί από τα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα, στα οποία οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται. Το Γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας, στην Πάτρα, στεγάζεται στο Β’ Αστυνομικό Τμήμα και λειτουργεί σε 24ωρη βάση (Ερμού 95 – τηλ: 2610695287). Στελεχώνεται από ειδικά εκπαιδευμένους αστυνομικούς, με τη δυνατότητα άμεσης επέμβασης και διαχείρισης των περιστατικών που καταγγέλλονται.

Τα θύματα πλέον μιλούν αμέσως

«Το θετικό και το παρήγορο, που διαπιστώθηκε από την πρώτη στιγμή λειτουργίας του Γραφείου Ενδοοικογενειακής Βίας, είναι πως πλέον οι καταγγελίες γίνονται από την πρώτη φορά που κάποιος υφίσταται ενδοοικογενειακή βία, εν αντιθέσει με τα προηγούμενα χρόνια, οπότε τα θύματα απευθύνονταν στις αστυνομικές υπηρεσίες όταν «πια ο κόμπος είχε φθάσει χτένι», επισημαίνουν αστυνομικές πηγές στην «ΠτΔ». Διαπίστωση που καταδεικνύει πως η ύπαρξη του Γραφείου, όπως επισημαίνεται, «έχει πιάσει τόπο» κι αυτό γιατί αφενός αποτρέπει την επαναλαμβανόμενη θυματοποίηση και δημιουργεί δικλίδες ασφαλείας για το ίδιο το θύμα και αφετέρου, από στιγμή που η υπόθεση παίρνει τον δρόμο της δικαιοσύνης, οι δράστες γνωρίζουν πλέον πως όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες είναι ενήμερες, γεγονός που λειτουργεί αποτρεπτικά για να επαναλάβουν κακοποιητικές συμπεριφορές.

Τα πιο σοβαρά συμβάντα

Στην Πάτρα, δύο είναι τα πιο σοβαρά περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας με τα θύματα γυναίκες να καταλήγουν στο νοσοκομείο. Στην πρώτη περίπτωση, τον Δεκέμβριο του 2022, νεαρή μητέρα 5χρονου ξυλοκοπήθηκε άγρια, έξω από το σχολείου του παιδιού της, από τον πρώην σύντροφο και πατέρα του ανήλικου. Στη δεύτερη, τον Ιούλιο του 2023, όταν γιος συνελήφθη για ξυλοδαρμό της ηλικιωμένης μητέρας του. Μάλιστα ο 40χρονος κρίθηκε προφυλακιστέος.

πηγη:pelop.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *