ΓενικάΔυτική ΕλλάδαΕιδήσεις

«Νεκρώνει» η Πάτρα την Τετάρτη για το Φορολογικό – Ποιοι μετέχουν στην 24ωρη απεργία

Επαγγελματίες σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πάτρα, με καταστήματα κλειστά και χωρίς ταξί. Στηρίζει ο Δήμος. Αντιδράσεις μέχρι απόσυρσης του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.

Απεργούν αύριο Τετάρτη 22/11/2023, οι ελεύθεροι επαγγελματίες όλων των κλάδων, απέναντι στο φορολογικό νομοσχέδιο τεκμαρτής φορολόγησης. Στην πλατεία Γεωργίου, στην Πάτρα θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 10:30 το πρωί και στο πλαίσιο της κινητοποίησης, τα εμπορικά καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά, όπως επίσης, τα αρτοποιεία, τα κομμωτήρια, τα καταστήματα εστίασης, ενώ χειρόφρενο τραβούν και τα ταξί.

Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χθες Δευτέρα 20/11/2023στην αίθουσα του Εμπορικού Συλλόγου, οι εκπρόσωποι των βασικότερων φορέων που πρωτοστατούν στις αντιδράσεις κατά του επίμαχου νομοσχεδίου, τόνισαν ότι θα προχωρήσουν μέχρι την απόσυρσή του και την επαναδιαπραγμάτευσή του με την κυβέρνηση.

«Νεκρώνει» η Πάτρα την Τετάρτη για το Φορολογικό - Ποιοι μετέχουν στην 24ωρη απεργία

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πάτρας Αθανάσιος Ζούπας ανέφερε ότι πρόκειται για ένα οριζόντιο και άδικο νομοσχέδιο που καταδικάζει πολλούς αδύναμους οικονομικά επαγγελματίες και επιστήμονες σε αφανισμό.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Αχαΐας Δημήτρης Νικολακόπουλος, σημείωσε ότι το νομοσχέδιο έχει απώτερο στόχο να οδηγήσει σε κλείσιμο τις μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες, σε εφαρμογή των οδηγιών της ΕΕ.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης – Αναψυχής Τάσος Γιατράς, σημείωσε ότι το νομοσχέδιο αυτό αποκαλύπτει την κρυφή ατζέντα που είχε η κυβέρνηση και τεχνηέντως έκρυβε προεκλογικά. Μίλησε επίσης και για αιφνιδιασμό του κλάδου της εστίασης για τον ΦΠΑ σε συγκεκριμένα αγαθά, που επιστρέφει από το 2024 στο 24% και για στοχοποίηση επιχειρήσεων.

Ο γραμματέας της Συντεχνίας Αρτοποιών Πατρών Κώστας Τηλιγάδης πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έδειξε το αληθινό της πρόσωπο, αποκαλύπτοντας ότι στρατηγικός στόχος είναι να κλείσουν τα μικρομάγαζα που συντηρούσαν γενεές εμπόρων και επαγγελματιών.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πάτρας Κώστας Ζαφειρόπουλος, είπε ότι το νομοσχέδιο έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης. Πρόκειται για αναχρονιστικό μέτρο που βάλλει κατά δικαίων και αδίκων και μόνη λύση είναι η άμεση απόσυρσή του.

Η δημοτική αρχή της Πάτρας, εξέδωσε ανακοίνωση συμπαράστασης που αναφέρεται σε «ληστρική φορολογική πολιτική».

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πάτρας θα παρευρεθεί στην προγραμματισμένη κινητοποίηση, στην πλατεία Γεωργίου, στις 10:30 π.μ.

Τραβούν χειρόφρενο και τα ταξί
Στις κινητοποιήσεις των ελεύθερων επαγγελματιών στην Πάτρα, λαμβάνουν μέρος και οι ιδιοκτήτες και εκμεταλλευτές των Ταξί. Στο πλαίσιο αυτό, δεν θα πραγματοποιηθεί καμία μεταφορά για το κοινό από τις 5 το πρωί της Τετάρτης έως τις 5 το πρωί της Πέμπτης, με εξαίρεση ασθενείς που χρειάζονται μεταφορά σε νοσοκομείο. Δρομολόγια δεν θα γίνουν ούτε για τους μαθητές. Σχετική ενημέρωση έχει γίνει τόσο προς την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας όσο και προς τους γονείς των μαθητών που μετακινούνται προς και από τα σχολεία τους με ταξί.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Ταξί Γιάννης Σίδερης, δήλωσε στην «Πελοπόννησο» ότι το φορολογικό νομοσχέδιο είναι ισοπεδωτικό και για τον κλάδο που εκπροσωπεί, αφού δεν λαμβάνει υπόψη του αν πρόκειται για όχημα που λειτουργεί σε κάποιο ορεινό χωριό, κάνοντας μια κούρσα την ημέρα ή αν το ίδιο όχημα λειτουργεί από δύο ή και τρεις εκμεταλλευτές που απλά θέλουν να βγάλουν ένα συμπληρωματικό εισόδημα.

Εμποροι Ιστορικού Κέντρου: Λουκέτο με αιτήματα
Με αφορμή την κατάθεση προς ψήφιση του νέου φορολογικού νομοσχέδιου, ο Σύλλογος Καταστηματαρχών Ιστορικού Κέντρου Πάτρας, θεωρεί ότι είναι κατάφορα άδικο και για μια μεγάλη μερίδα εμπόρων καταστροφικό. Με δεδομένο την απεργιακή κινητοποίηση του κλάδου την Τετάρτη 22 Νοέμβριου, ο σύλλογος προτείνει στα μέλη του να κρατήσουν τα καταστήματα τους κλειστά, ως ένδειξη διαμαρτυρίας αλλά και προειδοποίησης προς την Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο, για περαιτέρω κλιμάκωση των αντιδράσεων.

Τα πάγια αιτήματα του κόσμου του εμπορίου είναι πολλές φορές διατυπωμένα. Μεταξύ αυτών οι έμποροι διεκδικούν την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, την δυνατότητα δημιουργίας ειδικού ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού, αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ και τέλος, απόσυρση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου. Πάντως, ο σύλλογος αναφέρει ότι, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες των καιρών, τις υποχρεώσεις των εμπόρων και την τραγική κατάσταση της αγοράς, ισχυρότερη της δικής του πρότασης για την Τετάρτη, είναι η δική τους βούληση.

Αγρότες Αιγίου: Στους δρόμους για τις τιμές
Ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου αντιδρά στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν παραγωγοί και κτηνοτρόφοι από τις μεγάλες περικοπές στις επιδοτήσεις και τα εμπόδια στον Πρωτογενή Τομέα, όπως η αύξηση του κόστους παραγωγής, η τιμή του πετρελαίου, του ρεύματος σε μέσα και εφόδια. Μείζον θέμα είναι και οι εκτεταμένες ζημιές από φυσικά φαινόμενα και νόσους, που δεν αποζημιώνονται όσο πρέπει από τον ΕΛΓΑ ή καθόλου, όπως ακαρπία, περονόσπορος και μύκητες.

Επίσης, τα μεγάλα προβλήματα στην ελιά, καθώς οι καιρικές συνθήκες της Ανοιξης και οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες δημιούργησαν ακαρπία με την βλάβη να φτάνει έως και 90%, η παραγωγή ελαιολάδου να προβλέπεται ελάχιστη, αφήνοντας χωρίς εισόδημα τους καλλιεργητές. Μειωμένη, είναι και η παραγωγή σε σταφύλια, λεμόνια, πορτοκάλια κλπ., ενώ στη σταφίδα, μετά και τις ασθένειες, είναι σημαντικά μειωμένη, έμποροι προσπαθούν να την αρπάξουν σε εξευτελιστική τιμή για 3η χρονιά και η τιμή παραγωγού ξεπερνούσε το 1,5 €.

Σήμερα στις 10 π.μ. προχωρούν σε παράσταση διαμαρτυρίας στην ΠΕΣ, στο Αίγιο, για ενιαία τιμή στους παραγωγούς και στις 12 μ.μ στον ΕΛΓΑ, στην Πάτρα για τις άμεσες εκτιμήσεις και την αλλαγή του αναχρονιστικού Κανονισμού. Στις 26 Νοέμβρη στην Αταλάντη θα μετάσχει σε πανελλαδική σύσκεψη για την ακαρπία στην ελιά.

Κλειστές οι Εφορίες
Ο Σύλλογος Εργαζομένων στις ΔΟΥ Αχαΐας – Ηλείας – Κεφαλληνίας και Ζακύνθου θα πραγματοποιήσει την ετήσια τακτική γενική συνέλευση αύριο (10 π.μ) στην αίθουσα του Εμπορικού & Εισαγωγικού Συλλόγου στην πλατεία Γεωργίου. Οι οικονομικές υπηρεσίες της Πάτρας θα λειτουργούν έως τις 9:30 το πρωί και στη συνέχεια με προσωπικό ασφάλειας. Οι υπόλοιπες υπηρεσίες εκτός Πατρών θα λειτουργούν με προσωπικό ασφάλειας από την αρχή του ωραρίου τους. Οι προϊστάμενοι των υπηρεσιών θα διευκολύνουν όλους τους υπαλλήλους που θέλουν να συμμετάσχουν στη γενική συνέλευση. Σε περίπτωση που δεν θα υπάρξει απαρτία, θα ορισθεί νέα ημερομηνία στον χώρο της συνέλευσης.

πηγη:pelop.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *