ΓενικάΤελευταία Νέα

Οι Ταλιμπάν στις εισόδους της Καμπούλ

Δραματική είναι η κατάσταση που επικρατεί στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, με τους κατοίκους να σχηματίζουν ουρές έξω από τράπεζες και στη συνέχεια να απομακρυνθούν όσο δυνατόν πιο γρήγορα, εγκαταλείποντας τη χώρα τους για να μην πέσουν στα χέρια των Ταλιμπάν που οδεύουν προς την Καμπούλ. Το γεγονός ότι οι Ταλιμπάν πλησιάζουν την αφγανική πρωτεύουσα, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.

Εν τω μεταξύ, οι Ταλιμπάν δια τον εκπροσώπων τους δεσμεύτηκαν δημοσίως πως δεν είναι στις προθέσεις τους η κατάληψη της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν δια της βίας και έδωσαν εντολή στους μαχητές – μουτζαχεντίν να μην εισέλθουν στην πόλη αλλά να διατηρήσουν τις θέσεις τους έξω από τις πύλες της Καμπούλ.

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Άσραφ Γάνι εγκατέλειψε την Καμπούλ για το Τατζικιστάν, ανακοίνωσε σήμερα, Κυριακή, ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αφγανικού υπουργείου Εσωτερικών.

Σε αίτημα να σχολιάσει σχετικά, το προεδρικό γραφείο απάντησε ότι «δεν μπορεί να πει τίποτα σχετικά με τη μετακίνηση του Άσραφ Γάνι για λόγους ασφαλείας».

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εσωτερικών της κεντρικής κυβέρνησης δεσμεύτηκε με τη σειρά του πως τίθεται σε λειτουργία ένας μηχανισμός μεταβίβασης της εξουσίας με ειρηνικό τρόπο με στόχο τη σύσταση μεταβατικής κυβέρνησης. Όλα τα παραπάνω μετέδωσε νωρίς το μεσημέρι της Κυριακής από την Καμπούλ η γαλλική Le Monde επικαλούμενη πηγές του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων ΑFP.

Αντίστοιχες αναρτήσεις στο πρωτοσέλιδό της έχει και η HUFFPOST η οποία επικαλείται πηγές του Πενταγώνου, του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών και του Λευκού Οίκου.

Προκειμένου να γίνει ομαλά η εκκένωση των δυτικών πρεσβειών από διπλωμάτες και στρατιωτικούς αλλά και του προσωπικού όλων των υπηρεσιών κρατών ασφαλείας των δυτικών χωρών που βρίσκονται στην Καμπούλ, έχουν φτάσει στην αφγανική πρωτεύουσα 5.000 ετοιμοπόλεμοι Αμερικανοί στρατιώτες, 650 Βρετανοί των ειδικών δυνάμεων αλλά και μονάδες ελίτ του στρατού του Καναδά. Όλες αυτές οι δυνάμεις διασφαλίζουν το αεροδρόμιο της Καμπούλ και τις πρεσβείες των δυτικών χωρών μέχρι να φύγει από την πόλη και ο τελευταίος διπλωμάτης, στρατιωτικός ή υπάλληλος.

Όμως η γενικότερη εικόνα που θυμίζει έντονα το τελευταίο 24ωρο την αποχώρηση των αμερικανών απο το Βιετνάμ αφορά τις δεκάδες χιλιάδες, ενδεχομένως και εκατοντάδες χιλιάδες αφγανούς πολίτες με τις οικογένειές τους οι οποίοι τα τελευταία 20 χρόνια συνεργάστηκαν με τους αμερικανούς και τους συμμάχους τους και ως εκ τούτου σπεύδουν να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν για να σωθούν.

Υπάρχει όμως και μία άλλη κατηγορία πολιτών όπως οι γυναίκες εκείνες οι οποίες σπούδασαν ή κατέκτησαν με το σπαθί τους κρατικά αξιώματα ή διδάσκουν σε σχολεία και ανώτερες σχολές ή ακόμη εργάοζνται ως επιστήμονες ή ως κρατικοί υπάλληλοι σε διάφορα πόστα. Αυτές οι γυναίκες σπεύδουν να διασφαλίσουν ένα ταξιδιωτικό έγγραφο προκειμένου να εγκαταλείψουν τη χώρα αλλιώς, αυτό που τις περιμένει είναι ο εσαεί εγκλεισμός τους στα σπίτια τους υπό την ευθύνη των κηδεμόνων τους χωρίς δικαίωμα στην εργασία, τη γνώση ή την κοινωνική ζωή.

Αμερικανοί διπλωμάτες απομακρύνονται με αεροπλάνο.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο Reuters πως οι Ταλιμπάν εισέρχονταν στην πόλη “από όλες τις πλευρές”, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Τουίτ στον λογαριασμό του αφγανικού προεδρικού μεγάρου ανέφερε πως ακούστηκαν πυρά σε ορισμένα σημεία γύρω από την Καμπούλ, αλλά πως οι δυνάμεις ασφαλείας, σε συντονισμό με διεθνείς εταίρους, έχουν τον έλεγχο της πόλης.

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν πως οι διπλωμάτες μεταφέρονται στο αεροδρόμιο από την πρεσβεία που βρίσκεται στον οχυρωμένο τομέα Ουαζίρ Ακμπάρ Χαν. Περισσότερα αμερικανικά στρατεύματα στέλνονται για να βοηθήσουν τις εκκενώσεις μετά την προέλαση-αστραπή των Ταλιμπάν που οδήγησε την ισλαμική οργάνωση στην Καμπούλ μέσα σε ελάχιστες ημέρες.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, εκτιμήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ ανέφεραν πως η Καμπούλ θα μπορούσε να κρατήσει τουλάχιστον για τρεις μήνες.

Μέλη “κεντρικών” ομάδων των ΗΠΑ εργάζονται από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, σύμφωνα με αξιωματούχο των ΗΠΑ, ενώ αξιωματούχος του ΝΑΤΟ δήλωσε πως αρκετά μέλη του προσωπικού της ΕΕ μετακινήθηκαν σε ασφαλέστερη περιοχή της πρωτεύουσας που δεν έχει γίνει γνωστή.

Αξιωματούχος των Ταλιμπάν δήλωσε στο Ρόιτερς πως η οργάνωση δεν επιθυμεί απώλειες καθώς αναλαμβάνει τον έλεγχο, αλλά πως δεν έχει κηρύξει κατάπαυση του πυρός.

Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο από τον πρόεδρο Ασράφ Γάνι, ο οποίος δήλωσε χθες, Σάββατο, πως διεξάγει επείγουσες διαβουλεύσεις με τοπικούς ηγέτες και διεθνούς εταίρους για την κατάσταση.

Στο μεταξύ, οι Ταλιμπάν έλαβαν εντολή να παραμείνουν στις πύλες της Καμπούλ και να μην εισέλθουν στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, ανακοίνωσε σήμερα ένας εκπρόσωπός τους, αν και μαχητές θεάθηκαν από κατοίκους σε προάστιο της πόλης, μεταδίδει το AFP.

“Το Ισλαμικό Εμιράτο διατάζει όλες τις δυνάμεις του να περιμένουν στις πύλες της Καμπούλ, να μην προσπαθήσουν να εισέλθουν στην πόλη”, δήλωσε στο Twitter ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν. “Υπάρχουν ένοπλοι μαχητές Ταλιμπάν στη γειτονιά μας αλλά δεν υπάρχουν μάχες”, δήλωσε ωστόσο στο AFP ένας κάτοικος ανατολικού προαστίου της πρωτεύουσας.

Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την πόλη Τζαλαλάμπαντ

Εν τω μεταξύ, το πρωί της Κυριακής, οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την πόλη στρατηγικής σημασίας Τζαλαλάμπαντ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, χωρίς μάχη, θέτοντας πλέον υπό τον έλεγχό τους το τμήμα του οδικού δικτύου που συνδέει το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, δήλωσαν αξιωματούχοι.

«Δεν βρίσκονται σε εξέλιξη μάχες αυτή τη στιγμή στη Τζαλαλάμπαντ διότι ο κυβερνήτης παραδόθηκε στους Ταλιμπάν», δήλωσε Aφγανός αξιωματούχος στην πόλη, την πρωτεύουσα της επαρχίας Νανγκαρχάρ, στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Η ενέργεια αυτή «ήταν ο μοναδικός τρόπος για να σωθούν οι ζωές αμάχων», πρόσθεσε.

Μέλη «κεντρικών» ομάδων των ΗΠΑ εργάζονται από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, σύμφωνα με αξιωματούχο των ΗΠΑ, ενώ αξιωματούχος του ΝΑΤΟ δήλωσε πως αρκετά μέλη του προσωπικού της Ε.Ε. μετακινήθηκαν σε ασφαλέστερη περιοχή της πρωτεύουσας που δεν έχει γίνει γνωστή.

Μετά την προέλαση-αστραπή στην πρωτεύουσα, η ανταρτική οργάνωση διέταξε τους μαχητές της να απόσχουν από τη βία, να επιτρέψουν την ασφαλή διέλευση όσων θέλουν να φύγουν και ζήτησε από τις γυναίκες να κατευθυνθούν σε προστατευμένες περιοχές, σύμφωνα με έναν ηγέτη των Ταλιμπάν στη Ντόχα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *