Τίτλοι τέλους για τον Μπόρις Τζόνσον

«Θα πρέπει να έχει φύγει, αμέσως, από σήμερα το βράδυ. Η παραμονή του στην πρωθυπουργία έως το φθινόπωρο θα ήταν πολύ μεγάλο ρίσκο». Με αυτά τα λόγια ανώτερος αξιωματούχος των Συντηρητικών και πρώην υπουργός ξεκαθάριζε το μεσημέρι της Πέμπτης πως ο Μπόρις Τζόνσον θα πρέπει να απομακρυνθεί από την Downing Street το συντομότερο δυνατόν. «Μπορούμε να τοποθετήσουμε υπηρεσιακό πρωθυπουργό», συνέχισε.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ένα άλλο ισχυρό στέλεχος των Τόρις εξηγούσε: «Η συμπεριφορά του τις τελευταίες ώρες έδειξε πως είναι πολύ επικίνδυνο να παραμείνει πρωθυπουργός έως το φθινόπωρο».

Ο ίδιος ο Μπόρις Τζόνσον πήρε τις τελικές του αποφάσεις γύρω στις 08:30 το πρωί της Πέμπτης – σχετικά νωρίς δηλαδή. Αργότερα τηλεφώνησε στη βασίλισσα για να την ενημερώσει. Αμέσως μετά, το πρωθυπουργικό γραφείο ανακοίνωσε πως θα υπάρξει διάγγελμα. Φαίνεται πως ο Μπόρις Τζόνσον είχε αναλωθεί σε διαπραγματεύσεις προκειμένου να παραμείνει πρωθυπουργός έως την εκλογή νέου αρχηγού των Συντηρητικών. Τον Οκτώβριο δηλαδή. Προφανώς, ακόμη και αυτή η «τελευταία του επιθυμία» δεν γίνεται αποδεκτή. Οι Συντηρητικοί θέλουν να τελειώνουν με τον Τζόνσον το νωρίτερο δυνατόν. Τα μαχαίρια έχουν βγει από το θηκάρι και οι προσωπικές φιλοδοξίες στο κυβερνών κόμμα εκφράζονται πλέον ελεύθερα στη δημόσια σφαίρα.

Η αντιπολίτευση μέχρι στιγμής διατηρεί μια στάση δυναμικής και αποφασιστικής αναμονής. «Αν δεν καταφέρουν (οι Συντηρητικοί) να τον ξεφορτωθούν σύντομα, τότε εμείς για το καλό του τόπου θα θέσουμε θέμα ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή», εξηγούν τα στελέχη της αντίπερα όχθης. «Σε μια στιγμή που οξύνεται η κρίση της ακρίβειας, δεν μπορούμε να αφήσουμε τη χώρα στο χάος», επισημαίνουν βουλευτές των Εργατικών.

Γύρω στη 13:00 ώρα Ελλάδος έγινε γνωστό πως ο Μπόρις Τζόνσον θα προχωρούσε σε κυβερνητικό ανασχηματισμό, τοποθετώντας νέους υπουργούς στις κενές θέσεις, έτσι ώστε τη στιγμή της παραίτησής του να μην υπάρχει κυβερνητικό κενό ως προς τη λειτουργία μιας μεταβατικής κυβέρνησης, με ή χωρίς τον ίδιο επικεφαλής.

Το διάγγελμα

Στις 14:30 ώρα Ελλάδος ο Μπόρις Τζόνσον εξήλθε από το γραφείο του στην Downing Street και, απευθυνόμενος προς τον βρετανικό λαό, δήλωσε τα εξής:

«Καλησπέρα. Η βούληση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος είναι ξεκάθαρη: Θα πρέπει να υπάρξει ένας νέος αρχηγός και άρα ένας νέος πρωθυπουργός. Το χρονοδιάγραμμα εκλογής ενός νέου αρχηγού θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα. Σήμερα προχώρησα σε κυβερνητικό ανασχηματισμό, ο οποίος θα διαρκέσει έως την εκλογή νέου αρχηγού του κόμματος. Εξελέγην το 2019 με τη μεγαλύτερη πλειοψηφία στη Βουλή από το 1987, αλλά και με τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων από το 1979. Είμαι περήφανος για αυτά τα οποία έκανα, το Brexit, την καθοδήγηση της χώρας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και την προμήθεια στη βρετανική κοινωνία γρηγορότερα από οπουδήποτε αλλού του εμβολίου κατά του κορωνοϊού».

Ως προς τα κύρια σημεία της πρωθυπουργίας του, ο Μπόρις Τζόνσον κατέληξε στο ότι η Βρετανία ηγήθηκε του δυτικού κόσμου όσον αφορά την υποστήριξη της Ουκρανίας.

Τα σκάνδαλα της θητείας του Τζόνσον

Έπειτα από τον πολυήμερο αγώνα για να κρατηθεί στην εξουσία ο Τζόνσον εγκαταλείφθηκε από όλους, εκτός από λιγοστούς συμμάχους του, κυρίως λόγω μιας σειράς σκανδάλων που κλόνισαν την προθυμία τους να τον στηρίξουν.

Ποια είναι τα σκάνδαλα που έχουν πλήξει πολιτικά τον Τζόνσον;

Η υπόθεση Πίντσερ

Μαζικές παραιτήσεις από την κυβέρνηση αυτή την εβδομάδα ακολούθησαν τις κατηγορίες που διατύπωσε ένας πρώην ανώτερος γραμματέας ότι το γραφείο του Τζόνσον έδωσε ψευδείς πληροφορίες σχετικά με καταγγελίες που είχαν γίνει στο παρελθόν για σεξουαλική παρενόχληση από τον βουλευτή Κρίστοφερ Πίντσερ.

Τον Φεβρουάριο, ο Τζόνσον διόρισε τον Πίντσερ αναπληρωτή υπεύθυνο για την κομματική πειθαρχία. Την περασμένη εβδομάδα ο Πίντσερ τέθηκε εκτός κόμματος αφού παραδέχτηκε ότι είχε θωπεύσει δύο άνδρες ευρισκόμενος σε κατάσταση μέθης στη διάρκεια νυχτερινής εξόδου.

Στην πορεία έγινε γνωστό ότι ο Πίντσερ είχε κατηγορηθεί και για άλλες υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης.

Αρχικά το γραφείο του πρωθυπουργού ανακοίνωσε ότι ο Τζόνσον δεν γνώριζε για συγκεκριμένες παρελθούσες κατηγορίες εις βάρος του Πίντσερ. Ωστόσο, τη Δευτέρα ο γενικός γραμματέας του Φόρεϊν Όφις το 2019, ο Σάιμον ΜακΝτόναλντ, συνέταξε επιστολή στην οποία αναφέρει ότι είχε ερευνήσει τις καταγγελίες το 2019 και τις είχε επαληθεύσει.

Το περίφημο «partygate»

Ο όρος «Partygate» επινοήθηκε ως αναφορά σε ένα σκάνδαλο με πάρτι που διοργανώθηκαν σε κυβερνητικούς χώρους, περιλαμβανομένου του ίδιου του πρωθυπουργικού γραφείου στη Ντάουνινγκ Στριτ, και που αποδείχτηκε ότι παραβίασαν τους αυστηρούς κανονισμούς κατά της COVID-19.

Στον ίδιο τον Τζόνσον επιβλήθηκε πρόστιμο από την αστυνομία επειδή συμμετείχε σε ένα πάρτι γενεθλίων και υποχρεώθηκε να ζητήσει συγγνώμη από τη βασίλισσα Ελισάβετ όταν έγινε γνωστό ότι προσωπικό της Ντάουνινγκ Στριτ είχε κάνει πάρτι στους χώρους της πρωθυπουργικής κατοικίας την παραμονή της κηδείας του πρίγκιπα Φιλίππου, συζύγου της Ελισάβετ, τον Απρίλιο του 2021.

Η βασίλισσα καθόταν μόνη της στη διάρκεια της τελετής μέσα στην εκκλησία επειδή απαγορεύονταν οι συναθροίσεις.

Μια έκθεση ενός ανώτερου γραμματέα για μια σειρά από παράνομα πάρτι εν μέσω lockdown έκανε λόγο για υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και εμετούς από το προσωπικό της Ντάουνινγκ Στριτ.

Το κοινοβούλιο εξακολουθεί να ερευνά αν ο Τζόνσον παραπλάνησε τους βουλευτές επανειλημμένως όταν αρνήθηκε ότι γνώριζε ότι έγιναν παράνομα πάρτι.

Ο Τζόνσον υποστηρίζει ότι πίστευε ειλικρινώς τότε πως οι συγκεντρώσεις δεν παραβιάζουν τον νόμο, αλλά τώρα παραδέχεται ότι έσφαλε.

Άλλα σεξουαλικά σκάνδαλα

Οι Συντηρητικοί του Τζόνσον έχουν πληγεί και από άλλα σκάνδαλα με πρωταγωνιστές βουλευτές που κατηγορούνται για σεξουαλικές απρέπειες, ανάμεσά τους και δύο περιπτώσεις που οδήγησαν σε παραιτήσεις βουλευτών. Και στις δύο περιπτώσεις οι Τόρις έχασαν τις αναπληρωματικές εκλογές τον περασμένο μήνα.

Ο συντηρητικός βουλευτής Ιμράν Άχμεντ Καν παραιτήθηκε αφού κρίθηκε ένοχος ότι κακοποίησε σεξουαλικά ένα 15χρονο αγόρι. Ο Νιλ Πάρις, ένας άλλος συντηρητικός βουλευτής, παραιτήθηκε αφού παραδέχτηκε ότι παρακολουθούσε πορνογραφικό υλικό στο κινητό του δύο φορές μέσα στην αίθουσα της Βουλής των Κοινοτήτων, σε «μια στιγμή τρέλας».

Ένας άλλος συντηρητικός βουλευτής συνελήφθη ως ύποπτος για βιασμό, σεξουαλική επίθεση και άλλα αδικήματα. Ο βουλευτής αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση τον Μάιο και η ταυτότητά του δεν δημοσιοποιήθηκε από τα μέσα ενημέρωσης για να προστατευτεί η ταυτότητα του φερόμενου ως θύματος.

Υπόθεση Όουεν Πάτερσον

Τον περασμένο χρόνο, μία επιτροπή του κοινοβουλίου συνέστησε την αναστολή της βουλευτκής ιδιότητας του συντηρητικού βουλευτή και πρώην υπουργού Όουεν Πάτερσον για 30 ημέρες, αφού διαπιστώθηκε ότι είχε εμπλακεί σε μια «απίστευτη υπόθεση λόμπινγκ επ’ αμοιβή», ασκώντας πίεση για λογαριασμό εταιρειών που τον πλήρωναν.

Οι Συντηρητικοί ψήφισαν αρχικά στο κοινοβούλιο για να σταματήσει η αναστολή του Πάτερσον και να αναθεωρηθεί η διαδικασία έρευνας. Έπειτα από πρωτοσέλιδα του Τύπου, ο Πάτερσον παραιτήθηκε και η κυβέρνηση εγκατέλειψε τις προτεινόμενες αλλαγές για τη συγκάλυψη της υπόθεσης. Οι Συντηρητικοί έχασαν τις τοπικές εκλογές που έγιναν για να αναδειχθεί ο αντικαταστάτης του Πάτερσον στο κοινοβούλιο.

Πλουσιοπάροχη ανακαίνιση

Έπειτα από μια ανακαίνιση του διαμερίσματος της Ντάουνινγκ Στριτ όπου κατοικεί ακόμα και τώρα ο Μπόρις Τζόνσον -την οποία ανέλαβε ένας σχεδιαστής διασημοτήτων και η οποία περιέλαβε χρυσή ταπετσαρία αξίας 200.000 λιρών- η εκλογική επιτροπή της Βρετανίας επέβαλε πρόστιμο 17.800 λιρών στους Συντηρητικούς επειδή δεν ανέφεραν με ακρίβεια μια δωρεά για την πληρωμή της συγκεκριμένης ανακαίνισης.

Ο σύμβουλος δεοντολογίας του Τζόνσον επέκρινε αργότερα τον πρωθυπουργό ότι δεν αποκάλυψε ορισμένα μηνύματα που ανταλλάχθηκαν με τον δωρητή. Ωστόσο, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Τζόνσον δεν είχε πει σκόπιμα ψέματα για τα μηνύματα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.