Φρένο στις μεγάλες προσδοκίες για τις μειώσεις στο ρεύμα

Oι αποφάσεις στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων για να αντιμετωπίσουν τις δυσβάστακτες τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος μέσα στο 2022 θα είναι «ρεαλιστικές», στέλνουν το μήνυμα κυβερνητικοί κύκλοι, κάνοντας «εκπτώσεις» στις προσδοκίες πριν ακόμη γίνουν οι ανακοινώσεις.

«Στόχος είναι να μπει φρένο στις παράλογες αυξήσεις. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν σύντομα, όταν θα είμαστε έτοιμοι», ανέφεραν κυβερνητικά στελέχη.

Ο λογαριασμός του νέου πακέτου θα ξεπεράσει τα 5 δισ. ευρώ. Ποσό μεγάλο για τα οικονομικά δεδομένα της χώρας, το οποίο θα εξασφαλιστεί από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, αλλά δεν θα ανακόψει την ορμή της ενεργειακής Λερναίας Ύδρας».

Οι ανακοινώσεις δεν αποκλείεται να γίνουν ακόμη και την Πέμπτη, ενδεχομένως και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ώστε να σφραγίσει πολιτικά το μήνυμα της κοινωνικής δράσης της κυβέρνησης. Αν όχι -καθώς ίσως δεν έχει ολοκληρωθεί το τεχνικό κομμάτι-, οι εξαγγελίες θα γίνουν με την επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη από το Άμπου Ντάμπι και, σίγουρα, πριν από την επίσκεψή του στις ΗΠΑ και στον Λευκό Οίκο.

Το νέο πακέτο στήριξης θα είναι οριζόντιο ή σχεδόν οριζόντιο, καθώς θα αφορά πολύ μεγαλύτερο αριθμό νοικοκυριών -υπολογίζεται ότι είναι περισσότερα από 1,5 εκατομμύριο- που καταναλώνουν περισσότερες από 300 κιλοβατώρες ανά μήνα. Πρόκειται για τα νοικοκυριά που μέχρι σήμερα ήταν οι «μεγάλοι χαμένοι» με εξοργιστικά υψηλούς λογαριασμούς τα οποία με το ισχύον καθεστώς επιδοτούνται μερικώς.

Στα ακόλουθα παραδείγματα γίνεται κατανοητό ότι όσοι καταναλώνουν πάνω από 300 kwh και έως 600 kwh τον μήνα, πληρώνουν κατά τρεις φορές υψηλότερους λογαριασμούς, που θα εκτιναχθούν ακόμη περισσότερο εν όψει του καλοκαιριού και της ανόδου της θερμοκρασίας, που θα επιβάλει τη λειτουργία των κλιματιστικών.

ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
Δικαιούχοι επιδότησης (σήμερα)
300 Kwh / μήνα 57€ ή 0,19 € / KWh
600 KWh / μήνα 185 € ή 0,31 € / ΚWh

ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
Μη δικαιούχοι επιδότησης (σήμερα)
300 Kwh / μήνα 129 € ή 0,43 € / KWh
600 KWh / μήνα 257 € ή 0,43 € / KWh

Με τον μηχανισμό επιδοτήσεων μέχρι σήμερα -ο οποίος αναμένεται να παραταθεί και τον Μάιο- τα νοικοκυριά που καταναλώνουν περισσότερες από 300 κιλοβατώρες ανά μήνα, αλλά και τα νοικοκυριά που δεν δικαιούνται καθόλου επιδότηση, πληρώνουν την κάθε κιλοβατώρα από 33 έως και 43 λεπτά, σε αντίθεση με εκείνα που καταναλώνουν έως και 300 κιλοβατώρες τον μήνα και επιβαρύνονται με λιγότερα από 20 λεπτά για κάθε κιλοβατώρα, συν τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.