Φόβοι για δεύτερο κύμα
Ιδιαίτερα κρίσιμη θεωρείται η εβδομάδα που διανύουμε για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού, δεδομένου ότι ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται καθημερινά. Οι επιδημιολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς φοβούνται τη διασπορά του ιού, ωστόσο μεγάλη ανησυχία προκαλούν τα… ορφανά κρούσματα, που έχουν αποτέλεσμα η εξάπλωση του κορωνοϊού να γίνεται πιο γρήγορα.
Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται κατά την πρωινή τηλεδιάσκεψη να απευθύνει προειδοποίηση σε ιδιαίτερα αυστηρό τόνο, κατ΄ αρχάς προς τα συναρμόδια υπουργεία και φορείς ότι πρέπει να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι και να επιβάλλονται πρόστιμα, αλλά και οι λοιπές προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις εκεί όπου παρατηρείται ο επικίνδυνος συνδυασμός του συνωστισμού με τη μη τήρηση των μέτρων.
Εκ των πραγμάτων στο κυβερνητικό στόχαστρο μπαίνουν τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου και οι λοιμωξιολόγοι εξετάζουν ακόμα και την επιβολή ωραρίου για τη λειτουργία των κέντρων διασκέδασης έως τα μεσάνυχτα.
Ήδη οι ειδικοί, βλέποντας τα κρούσματα του προηγούμενου 24ώρου να ανέρχονται σε 75, διαπιστώνουν ότι η διασπορά του ιού στους νομούς είναι μεγάλη και γι’ αυτό βρίσκονται σε επιφυλακή, πραγματοποιώντας περισσότερους ελέγχους και ιχνηλατήσεις.
Μάλιστα δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να προχωρήσει σε πιο δραστικά μέτρα και να απαγορεύσει τη λειτουργία των νυχτερινών μαγαζιών μέχρι τις πρωινές ώρες, καθώς, όπως φαίνεται, οι νέοι, που είναι και πιο ανθεκτικοί στον ιό, λόγω του καλοκαιριού είναι πιο απρόσεκτοι συγκριτικά με άλλες ομάδες.
Υπενθυμίζεται ότι, εκτός από τα μαζικά κρούσματα που διαπιστώθηκαν στη Θεσσαλονίκη (15 χθες), έντονη ανησυχία προκαλεί το μαζικό κύμα κρουσμάτων και στην Καβάλα, ειδικά στο εργοστάσιο επεξεργασίας κρέατος. Από τις αρχές της εβδομάδας υπήρξε σημαντική άνοδος στα κρούσματα στην πόλη της Μακεδονίας, όμως τα μαζικά κρούσματα στο εργοστάσιο, 23 συνολικά, έφεραν το προσωρινό του κλείσιμο, ενώ ο ΕΟΔΥ συνεχίζει τους ελέγχους σε όσους εργάζονται στο εργοστάσιο, αλλά και όσους ήρθαν σε επαφή με τους 23 νοσούντες.
Κρούσματα κορωνοϊού σε αθλητισμό και Σώματα Ασφαλείας
Προβληματισμό προκαλεί και ο αριθμός των κρουσμάτων στην Αθήνα. Χθες, Κυριακή, εντοπίστηκαν ακόμα 19 κρούσματα στην Αττική, όπου τρία από αυτά αφορούν την εθνική ομάδα πόλο ανδρών. Η ομάδα βρίσκεται σε καραντίνα, όπως και η ομάδα των γυναικών, παρόλο που από τους ελέγχους δεν βρέθηκε κάποιο θετικό κρούσμα.
Εστίες όμως υπάρχουν και στις Ένοπλες Δυνάμεις. Τέσσερις οπλίτες που υπηρετούν τη θητεία τους στην 1η ΤΑΞΑΣ της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό. Οι γιατροί εκτιμούν πως οι τρεις κόλλησαν από τον 20χρονο Βολιώτη οπλίτη, στον οποίο ανιχνεύτηκε ο ιός την περασμένη Πέμπτη.
Θετικά κρούσματα βρέθηκαν και σε σχολή αστυφυλάκων στην Κομοτηνή, με δύο εκπαιδευόμενους να βρίσκονται σε απομόνωση.
Προειδοποιούν οι επιδημιολόγοι
Την ίδια ώρα, οι επιδημιολόγοι συνεχίζουν να κρούουν των κώδωνα του κινδύνου. Η καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου, μίλησε στο OPEN TV με αφορμή τα αυξανόμενα κρούσματα κορωνοϊού και εξήγησε ότι η έξαρση της πανδημίας οφείλεται στη χαλάρωση των μέτρων και στα φαινόμενα συνωστισμού. «Δεν βρισκόμαστε ακόμα στο δεύτερο κύμα, απλά περνάμε μια έξαρση λόγω της χαλάρωσης των πολιτών». Επισήμανε μάλιστα πως η ατομική ευθύνη είναι αυτή στην οποία πρέπει όλοι να εστιάσουν. «Αυτό στο οποίο πρέπει να εστιάσουμε είναι στην ατομική ευθύνη, πρέπει να τηρούμε τις αποστάσεις, πρέπει να φοράμε μάσκες και πρέπει να τηρούμε την υγιεινή των χεριών. Είναι πάρα πολύ σημαντικά αυτά τα τρία. Πρέπει να τα τηρήσουμε για να σταματήσουμε την αύξηση των κρουσμάτων» είπε χαρακτηριστικά η ίδια.
Από την πλευρά του, ο Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, διευκρίνισε πως δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο για τοπικά lockdowns, καθώς θεωρεί πως η χώρα είναι πολύ κοντά σε δεύτερο κύμα.
«Είμαστε πολύ κοντά στο δεύτερο κύμα. Φαίνεται ότι υπάρχει μία δυναμική. Θα πρέπει να ολοκληρωθεί η επόμενη εβδομάδα για να δούμε πού θα κινηθεί. Τα περιοριστικά μέτρα που έχουμε στη φαρέτρα μας είναι οι μειώσεις πυκνότητας σε διάφορους χώρους, αλλά, αν δούμε ότι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των κρουσμάτων μπορούν να περιχαρακωθούν με τοπικά lockdowns, θα γίνει και αυτό» ανέφερε σχετικά