Έντονη ανησυχία προκαλεί ο δείκτης θετικότητας για τη χώρα μας, ο οποίος, σύμφωνα με τους ειδικούς, ξεπερνά κατά 7 μονάδες το όριο που έχει θέσει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), αγγίζοντας πλέον το 11%.
Τα 1678 κρούσματα που εντοπίστηκαν το τελευταίο 24ωρο, εκ των οποίων τα 449 επιβεβαιώθηκαν στη Θεσσαλονίκη, αλλάζουν τα δεδομένα στην εν λόγω περιοχή, η οποία βρίσκεται στο «κόκκινο». Σήμερα ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, επισκέπτεται το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ και το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γ. Γεννηματάς». Άλλωστε, από χθες, έγινε γνωστό το έκτακτο σχέδιο που βρίσκεται ήδη σε εφαρμογή, καθώς εξασφαλίστηκαν 43 νέες κλίνες ΜΕΘ-COVID για τη Θεσσαλονίκη.
Συγκεκριμένα προστίθενται 8 κλίνες ΜΕΘ-COVID στο ΓΝΘ «Άγιος Παύλος», 10 κλίνες στο ΓΝΘ «Γ. Γεννηματάς», 10 κλίνες στο ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, 4 κλίνες στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, 6 κλίνες στο ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου» και 5 κλίνες στο ΓΝ Χαλκιδικής.
Τα νοσοκομεία δέχονται τεράστια πίεση καθώς οι διασωληνωμένοι σε όλη τη χώρα ανέρχονται πλέον σε 140, με τη Θεσσαλονίκη να αντιμετωπίζει πολύ σοβαρό πρόβλημα.
Εν τω μεταξύ, κατά την επίσκεψή του, ο υπουργός Υγείας στη Θεσσαλονίκη ενδέχεται να κάνει ανακοινώσεις σχετικά με τα μέτρα, καθώς εξετάζεται το σενάριο να γίνονται αεροδιακομιδές ασθενών από τη Θεσσαλονίκη σε άλλες περιοχές της χώρας όπου υπάρχουν διαθέσιμες ΜΕΘ.
Επίσης εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθούν κίνητρα στους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό που εργάζονται στις ΜΕΘ Covid-19, δηλαδή αύξηση μισθού λόγω της επικινδυνότητας αλλά και τις επιπλέον ώρες εργασίας αφού ξεπερνούν το 8ωρο.
«Τα πράγματα είναι άσχημα στη Θεσσαλονίκη»
«Στη Θεσσαλονίκη τα πράγματα είναι άσχημα, στην Αθήνα τα πράγματα είναι προβληματικά. Πρέπει και η πολιτεία και οι υγειονομικοί να θωρακίσουμε το σύστημα υγείας, να αυξηθούν οι κλίνες ΜΕΘ για COVID, κάτι που ήδη ξεκίνησε να εφαρμόζεται» είπε ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων Χαράλαμπος Γώγος. Και πρόσθεσε πως «σε 15 μέρες με έναν μήνα θα δούμε αν τα μέτρα είναι αποτελεσματικά. Αν όχι, είμαστε εδώ για να τα παρατείνουμε, να τα κλιμακώσουμε ή να τα αποκλιμακώσουμε».
Σύμφωνα με τον κ. Χαράλαμπο Γώγο, «προσβλέπουμε στο εμβόλιο, αφού αυτός είναι και ο τελικός στόχος μας… Ελπίζω να εμβολιαζόμαστε μέχρι τον Απρίλιο ή τον Μάιο μήνα».
«H αναπαραγωγή ιού είναι τέτοια που σε 15 μέρες με έναν μήνα μπορούμε να αποκλείσουμε την περαιτέρω ανάπτυξή του… Αν εφαρμόσουμε τα μέτρα, θα δούμε τα αποτελέσματα….» είπε ο ίδιος.
Ξεπέρασαν τα 20.000 κρούσματα τον μήνα Οκτώβριο – Στους 140 οι διασωληνωμένοι
Ο Οκτώβριος ήταν ένας δύσκολος μήνας, όπως αποδείχθηκε, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των ειδικών. Συγκεκριμένα, τα κρούσματα ξεπέρασαν τις 40.000, το 50% και πλέον εντοπίστηκαν μέσα στον Οκτώβριο (20.776). Οι νεκροί έφτασαν τους 635 και οι διασωληνωμένοι έχουν αγγίξει πλέον τους 140, αριθμός άνευ προηγουμένου. Την ίδια ώρα οι ειδικοί ζητούν παράταση των νέων μέτρων κυρίως για τις κόκκινες περιοχές, υπενθυμίζοντας ότι «εάν είχαμε λάβει αυτά τα μέτρα πριν από έναν μήνα, σήμερα η εικόνα θα ήταν διαφορετική τόσο για τον αριθμό των κρουσμάτων όσο και των διασωληνωμένων».