Αμείωτη η πίεση στις ΜΕΘ
Υπό πίεση εξακολουθούν να βρίσκονται τα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. και ειδικά οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας παρά το γεγονός ότι ήδη διανύουμε lockdown για πέμπτη συνεχή εβδομάδα.
Ενδεικτικό είναι ότι ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε σε μία συνομιλία που είχε με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη Δυτική Αττική και για ακόμα εννέα περιοχές στις οποίες υπάρχει αυξητική τάση στα κρούσματα.
Οι εννέα Περιφέρειες που δέχονται πίεση είναι η Πιερία, η Δράμα, το Κιλκίς, η Πέλλα, η Ξάνθη, η Ημαθία, η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα και η Φλώρινα.
Όπως επισήμανε, η κατανομή των κρουσμάτων στις ηλικίες 75+, αλλά και 65-74 παρουσιάζει τον τελευταίο μήνα αύξηση κατά 5%, ενώ η πλειονότητα των κρουσμάτων πλέον αφορά ηλικίες 40-64 ετών.
Ο Βασίλης Κικίλιας πρόσθεσε ότι «οι ΜΕΘ παρουσιάζουν μικρή σταθεροποίηση», ωστόσο εξακολουθούν να δέχονται πίεση, καθώς έχουν ποσοστά κάλυψης 83% στην επικράτεια, 77% στην Αττική και 91% στη Θεσσαλονίκη.
Επιπλέον ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων: «Εάν υποθέσουμε ότι προχωράμε σε μία περαιτέρω χαλάρωση στις επόμενες ημέρες, εάν οι επιδημιολογικοί δείκτες δεν πέσουν, δεν μειωθούν οι νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία μας, το ερώτημα το οποίο τίθεται, ένα ερώτημα απλό και σκληρό όμως, είναι πού νοσηλεύει κανείς τους συμπολίτες του, είναι πώς μπορεί να βρει κάποιος ένα κρεβάτι εντατικής θεραπείας, εάν και εφόσον ξανααυξηθούν τα κρούσματα, και μάλιστα ραγδαία, μετά από μία χαλάρωση;».
Και συνέχισε: «Ο μέσος όρος παραμονής ενός ασθενούς σε ΜΕΘ είναι 15 ημέρες και ο μέσος όρος διασωλήνωσης στην Ελλάδα είναι 10-11 ημέρες. Και αυτά είναι τα σκληρά στοιχεία των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ., τα οποία θα πρέπει να μας κάνουν να αναρωτιόμαστε όλοι αυτές τις γιορτινές ημέρες που πλησιάζουν εάν θα αντέξουμε ως κοινωνία, ως Ελλάδα, ως χώρα, ως άνθρωποι, ως πολίτες».
Γρίφος η χαλάρωση των μέτρων
Με δεδομένα τα παραπάνω, η χαλάρωση των μέτρων παραμένει για την κυβέρνηση δυσεπίλυτος γρίφος με τα σενάρια για το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 14 Δεκεμβρίου να είναι αρνητικά. Ωστόσο σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται να γίνουν τα επόμενα δύο 24ωρα.
Ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, τόνισε ότι επιχειρήσεις χαμηλής κινητικότητας θα είναι αυτές που θα ανοίξουν πρώτα, ενώ σε προτεραιότητα φαίνεται να μπαίνει και το άνοιγμα κουρείων και κομμωτηρίων.
Ο ίδιος προανήγγειλε αλλαγή του ωραρίου απαγόρευσης κυκλοφορίας όταν ανοίξει το λιανεμπόριο. Όπως εξήγησε, θα προηγηθεί το άνοιγμα των επιχειρήσεων που δεν προκαλούν μεγάλη κινητικότητα και άρα δεν αποτελούν επικίνδυνες εστίες διασποράς.
Άφησε δε ανοιχτό το ενδεχόμενο στις «πράσινες» περιοχές να ανοίξουν περισσότερες δραστηριότητες.