Covid-19Δυτική ΕλλάδαΕιδήσειςΤελευταία ΝέαΥγεία

Ανοίγουν τα γυμνάσια – Κλειστά τα λύκεια στην Αττική

Έπειτα από τη σύσκεψη των ειδικών του υπουργείου Υγείας και τις σχετικές τους εισηγήσεις προς την κυβέρνηση, αποφασίστηκαν:

Η λειτουργία των καταστημάτων ένδυσης, υπόδησης αλλά και των κοσμηματοπωλείων θα πραγματοποιείται με τη μέθοδο του “click in shop”, με ραντεβού δηλαδή, ενώ για την υπόλοιπη αγορά τα ψώνια θα γίνονται με click away.

Σχετικά με τα σχολεία, ανακοινώθηκε πως θα ανοίξουν γυμνάσια και λύκεια σε όλη τη χώρα τη Δευτέρα, όμως κλειστά θα παραμείνουν τα λύκεια που βρίσκονται σε «κόκκινες» περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, στις οποίες πλέον συμπεριλαμβάνεται και η Αττική και όπου τα παιδιά θα συνεχίσουν την τηλεκπαίδευση. Εξακολουθούν να ισχύουν οι ίδιοι κανόνες στα σχολεία όσον αφορά στον περιορισμό της διασποράς του Covid-19.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας στην Αττική θα συνεχίσει να είναι σε ισχύ από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες «κόκκινες» περιοχές της χώρας όπου επιβάλλεται απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί.

Επίσης, παραμένουν ανοικτά τα κομμωτήρια και τα κέντρα μανικιούρ–πεντικιούρ (με ραντεβού), ενώ ανοίγουν και τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ αλλά όχι στις «κόκκινες» περιοχές.

Σημειώνεται πως την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου, οπότε και έγιναν οι ανακοινώσεις των μέτρων, στην Αττική καταγράφηκαν 526 νέα κρούσματα Covid-19, 130 εκ των οποίων βρέθηκαν στο κέντρο της Αθήνας.

Τα προαναφερθέντα μέτρα θα ισχύσουν από το πρωί του Σαββάτου.

Αύξηση κατά 45% των νέων κρουσμάτων στην Αττική

Η συνολική εικόνα της επικράτειας εμφανίζει επιδείνωση του επιδημιολογικού φορτίου, σύμφωνα με όσα δήλωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

«Το επιδημιολογικό φορτίο αυξήθηκε σημαντικά σε αρκετές περιοχές της χώρας, που πλέον χαρακτηρίζονται κόκκινες» τόνισε η ίδια και συνέχισε λέγοντας:

«Είναι σαφές ότι τα βλέμματα μετακινηθήκαν από τη βόρεια Ελλάδα στην Αττική, με αύξηση των νέων κρουσμάτων κατά 45% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Επίσης, υπάρχει αύξηση των νοσηλειών στην Αττική, με 61% κατάληψη των ΜΕΘ Covid στο λεκανοπέδιο».

Eπανέρχεται από αύριο στις 6 το πρωί ο Χάρτης Μέτρων Υγειονομικής Ασφάλειας

Επανέρχεται από αύριο στις 6 το πρωί ο Χάρτης Μέτρων Υγειονομικής Ασφάλειας και προστασίας από τη λοίμωξη Covid-19.

Διαμορφώνονται δύο επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας, το επίπεδο Α’- επιτήρησης (το οποίο απεικονίζεται με κίτρινο χρώμα) και το επίπεδο Β’ – αυξημένου κινδύνου (το οποίο απεικονίζεται με κόκκινο χρώμα και) στο οποίο ισχύουν επιπλέον περιοριστικά μέτρα. Το επίπεδο υγειονομικής ασφάλειας κάθε περιφερειακής ενότητας καθορίζεται από το επιδημιολογικό της φορτίο. Οι επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές κατατάσσονται στο κόκκινο επίπεδο, στο οποίο μπορούν να μπουν τόσο Τοπικές Κοινότητες και Δημοτικές Ενότητες, όσο και Δήμοι, Περιφερειακές Ενότητες και ολόκληρες Περιφέρειες αν το επιβάλλουν τα δεδομένα.

Και στα δύο επίπεδα ισχύουν οριζόντια μέτρα για όλη την επικράτεια, που αποτελούν τη βάση της προσπάθειάς μας. Τα μέτρα αυτά είναι τα εξής:

  • Χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
  • 24ωρος περιορισμός κυκλοφορίας με χρήση SMS στο 13033 μόνο για έξι (6) λόγους.
  • Εργασία με το ελάχιστο δυνατό προσωπικό (εκ περιτροπής, τηλεργασία) σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
  • Τηλε-εκπαίδευση σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.
  • Ανοιχτά τα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά σχολεία και όλα τα σχολεία Ειδικής Αγωγής σε όλες τις βαθμίδες.
  • Λειτουργία Ανώτατων Δικαστηρίων και Ειδικών Δικαστηρίων.
  • Λειτουργία Super League 1 & 2 και Basketball League. Το μεγαλύτερο μέρος της χώρας παρουσιάζει καλή επιδημιολογική εικόνα με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο επίπεδο Α’ – επιτήρησης. Στο επίπεδο Α’ ισχύουν τα εξής, πλέον των οριζόντιων μέτρων: 1ο. Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί. 2ο. Η δευτεροβάθμια εκπαίδευση, δηλαδή τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, λειτουργούν δια ζώσης. 3ο. Στους χώρους λατρείας, επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών με την παρουσία έως 25 ατόμων, όριο που αυξάνεται στα 50 άτομα στην περίπτωση μητροπολιτικών ναών. Και με τις αποστάσεις που προβλέπονται ήδη. 4ο. Το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια, τα κουρεία, τα κέντρα αισθητικής, καθώς και οι υπηρεσίες διαιτολογίας, υπηρεσίες διαιτολογικών μονάδων με εξαίρεση την άσκηση, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και τα ΚΤΕΟ και τα πρακτορεία ΟΠΑΠ (πλην των ΟΠΑΠ Play) λειτουργούν. Για τη μετάβαση, απαιτείται αποστολή SMS με τον κωδικό 2 ή αντίστοιχη έντυπη βεβαίωση. Ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα που έχει αποστείλει στο 13033 προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής του και έγκρισης της μετακίνησης. Ο καταναλωτής δύναται να πραγματοποιεί κάθε εμπορική του συναλλαγή εντός 2 ωρών από την ώρα αποστολής και έγκρισης του μηνύματός του. Επίσης, εντός των καταστημάτων επιτρέπεται 1 άτομα ανά 25τ.μ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *