Εκστρατεία λογοκρισίας στη Σαγκάη

Βίντεο που έγινε viral, στο οποίο παρουσιάζεται ο αντίκτυπος του εγκλεισμού στους κατοίκους της Σαγκάης, σβήστηκε από μεγάλες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τους εγχώριους λογοκριτές. Η συγκεκριμένη πράξη των κινεζικών αρχών προκάλεσε σύγχυση και οργή στους χρήστες του διαδικτύου, που είδαν να ξεκινά μία νέα εκστρατεία κρατικής λογοκρισίας στη Σαγκάη.

Η οικονομική πρωτεύουσα της Κίνας, με πληθυσμό 25 εκατομμυρίων κατοίκων, αντιμετωπίζει το χειρότερο ξέσπασμα της Covid-19 από την έναρξη της πανδημίας.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα, 23 Απριλίου, 12 νέους θανάτους και περισσότερα από 23.000 νέα περιστατικά κορωνοϊού στη Σαγκάη.

Ο μέσος όρος ηλικίας των θανόντων, ήταν τα 88 έτη, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Σαγκάης. Όλοι είχαν υποκείμενα νοσήματα και κανένας δεν ήταν εμβολιασμένος.

Οι τοπικές αρχές αποδίδουν αυτή τη νέα αύξηση περιστατικών κυρίως στον συνωστισμό ανθρώπων σε ορισμένα παλιά κτίρια κατοικιών, όπου οι κουζίνες και οι τουαλέτες είναι κοινόχρηστες.

Σχεδόν όλοι οι κάτοικοι της Σαγκάης έχουν απομονωθεί από τις αρχές Απριλίου. Πολλοί δυσκολεύονται να προμηθευτούν φρέσκα προϊόντα και να επισκεφθούν έναν γιατρό.

Το βίντεο διάρκειας έξι λεπτών με τίτλο “Η Φωνή του Απριλίου” είναι ένα μοντάζ από φωνές διαμαρτυρίας των κατοίκων, που έχουν καταγραφεί στη διάρκεια του λοκντάουν με λήψεις από αέρος.

Στο βίντεο ακούγονται δεκάδες κάτοικοι να διαμαρτύρονται για τις ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα, αλλά και για την σκληρή αντιμετώπισή τους από τις αρχές.

Ο δημιουργός του βίντεο έχει προσθέσει σε αυτές τις ασπρόμαυρες εικόνες, με χρονολογική σειρά, μια σειρά ήχων από συνεντεύξεις Τύπου, από βίντεο που αναρτώνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και από τηλεφωνικές κλήσεις των κατοίκων.

Το βίντεο ξεκινά με τις φωνές πολιτικών να δηλώνουν, στην αρχή της επιδημίας τον Μάρτιο, ότι ένα σύντομο προληπτικό λοκντάουν δεν θα ήταν σκόπιμο λόγω των οικονομικών του επιπτώσεων.

Αυτός ο αρχικός δισταγμός οδήγησε στην έκρηξη του αριθμού των θετικών περιστατικών, που τελικά πυροδότησε το σημερινό λοκντάουν, το οποίο αναμένεται να διαρκέσει πολλές εβδομάδες.

Το βίντεο κοινοποιήθηκε μαζικά το βράδυ της Παρασκευής στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης WeChat. Όμως οι λογοκριτές κατάφεραν να σβήσουν κάθε ίχνος του μέσα σε λίγες ώρες.

Επίσης, διαγράφτηκαν όλες οι αναφορές σε αυτό από το μικρομπλόγκ Weibo, αλλά παρέμειναν κάποια σχόλια που επικρίνουν την λογοκρισία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.