Παρατείνονται έως τις 23 Ιανουαρίου τα μέτρα για την πανδημία

Παράταση για μία ακόμη εβδομάδα, δηλαδή μέχρι και τις 24 Ιανουαρίου, των μέτρων που ήδη βρίσκονται σε ισχύ, αποφάσισε η επιτροπή εμπειρογνωμόνων.

Άλλωστε, προς αυτή την κατεύθυνση «έδειξε» χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας πως «είναι πρόωρο να μιλήσουμε για άρση ή χαλάρωση των μέτρων».

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας αναφέρει:

«Σήμερα, Τετάρτη 12/1, συνεδρίασε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να εξετάσει τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας.

Αποφασίστηκε τα μέτρα που ισχύουν, να παραταθούν για μια εβδομάδα».

Τι θα γίνει στα σχολεία

Σχετικά με τα σχολεία, η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή διαβεβαίωσε ότι, αν χρειαστεί και εφόσον υπάρχει σχετική εισήγηση από την Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων, θα αλλάξουν τα πρωτόκολλα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε πως τα περίπου 25.000 θετικά τεστ που καταγράφηκαν τις δύο πρώτες μέρες επαναλειτουργίας των σχολείων «είναι εν δυνάμει κρούσματα που εντοπίστηκαν από σελφ τεστ», τονίζοντας ότι «δεν προκλήθηκαν από τη σχολική δραστηριότητα».

Η ίδια είπε μεταξύ άλλων ότι, εάν δεν γίνονταν αυτά τα τεστ, οι περισσότεροι από αυτούς θα μπορούσαν να μολύνουν πολλούς, αφού ήταν ασυμπτωματικοί. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι αν χρειαστεί να αλλάξουν τα πρωτόκολλα σε περίπτωση αύξησης των περιστατικών μόλυνσης, το υπουργείο ακούει πάντα την Επιτροπή των Ειδικών. «Επίσης, γίνεται προσπάθεια να βγει όσο γίνεται νωρίτερα η απόφαση σχετικά με την άδεια ειδικού σκοπού για τους γονείς των οποίων τα παιδιά νοσούν με κορωνοϊό».

Συγκρατημένη αισιοδοξία για την πανδημία από τους ειδικούς

Μια συγκρατημένη αισιοδοξία διατηρούν οι ειδικοί όσον αφορά την πορεία της πανδημίας με τη μετάλλαξη Όμικρον, καθώς θεωρούν πως η αποκλιμάκωση ίσως να έρθει νωρίτερα από το αναμενόμενο. Σε κάθε περίπτωση, όμως, εφιστούν την προσοχή και προειδοποιούν για τον κίνδυνο εκτόξευσης των περιστατικών Covid. O καθηγητής Πνευμονολογίας κ. Νίκος Τζανάκης μιλώντας στο Mega είπε πως οι πολίτες συγκρατήθηκαν κατά τη διάρκεια των γιορτών και έδωσε τη δική του ερμηνεία για τη διάψευση της χθεσινής πρόβλεψης.

«Είναι έκπληξη αυτό που έγινε. Μπορεί να οφείλεται σε τεχνικούς λόγους ενσωμάτωσης κρουσμάτων, που ίσως να υπήρχαν θέματα εγγραφής στις διάφορες δομές που κάνουν τεστ. Ελπίζω να μην είναι αυτό και να συνεχιστεί και σήμερα η μείωση των κρουσμάτων. Στη σκακιέρα έχουν μπει κι άλλοι παίκτες, όπως τα σχολεία. Έχω παρατηρήσει σε άλλες χώρες ότι υπάρχει μια πρόσκαιρη πτώση ή σταθεροποίηση κρουσμάτων και μετά ακολουθεί εκτόξευση», υποστήριξε ο ίδιος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.