Covid-19ΕιδήσειςΠολιτικήΤελευταία ΝέαΥγεία

Πρωτοχρονιά χωρίς καμία χαλάρωση των μέτρων

Για την κατάσταση που επικρατεί όσον αφορά την πανδημία του Covid-19 στη χώρα και το σχέδιο για τον εμβολιασμό του πληθυσμού που ξεκίνησε την Κυριακή μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, τονίζοντας πως τα φετινά Χριστούγεννα ήταν μια πρωτόγνωρη κατάσταση για όλους.

Πρωτοχρονιά και Θεοφάνια με SMS

Συγκεκριμένα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα έως τις 7 Ιανουαρίου», ενώ επισήμανε ότι θα ισχύσουν τα ίδια μέτρα των Χριστουγέννων για την Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνια.

Προτεραιότητα το άνοιγμα των σχολείων

Όσον αφορά τα σχολεία, απάντησε πως εντός αυτής της εβδομάδας θα υπάρξει συνάντηση της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκης Κεραμέως, με την επιτροπή ειδικών, ώστε να τεθεί το πλαίσιο για το άνοιγμα των σχολικών βαθμίδων. Επανέλαβε δε πως προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν στις 8 Ιανουαρίου.

Τι θα γίνει με το λιανεμπόριο

Για το άνοιγμα στο λιανεμπόριο επισήμανε ότι θα πρέπει πρώτα να δούμε το επίπεδο κρουσμάτων και διασωληνωμένων σε ΜΕΘ ασθενών την επόμενη εβδομάδα και τότε θα πάρουμε αποφάσεις.

«Το 2020 ζήσαμε καταστάσεις που δεν είχαμε διανοηθεί»

«Σε λίγες μέρες αφήνουμε πίσω μας το 2020. Στη χρονιά που φεύγει οι κοινωνίες αλλά και οι οικονομίες παντού στον κόσμο δοκιμάστηκαν από τη σοβαρότερη υγειονομική κρίση και τη χειρότερη ετήσια παγκόσμια ύφεση από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ξεκινώντας την πρώτη μετά τα Χριστούγεννα εξ αποστάσεως ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Το 2020 έφερε δυστυχώς τεράστιες ανθρώπινες απώλειες. Επέβαλε ασφυκτικούς περιορισμούς στις κοινωνίες του κόσμου. Καθήλωσε την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα. Έπληξε επιχειρήσεις, επαγγελματίες και εργαζόμενους σε ολόκληρο τον πλανήτη. Το 2020 ζήσαμε καταστάσεις που δεν είχαμε διανοηθεί. Άλλαξε η ζωή μας και η χώρα μας υπέστη τις συνέπειες της πανδημίας» επισήμανε ο κ. Πέτσας.

«Τόσο στο πρώτο όσο και στο δεύτερο κύμα της πανδημίας ωστόσο, τα πήγαμε συγκριτικά καλύτερα από πολλές άλλες χώρες» τόνισε.

Το εμβόλιο είναι ο μόνος τρόπος για να τελειώνουμε με την περιπέτεια του κορωνοϊού

«Στον πιο πρόσφατο χάρτη θετικότητας που δημοσίευσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων την περασμένη Πέμπτη, η χώρα μας, με εξαίρεση κάποιες περιοχές της Β. Ελλάδος, είναι, σε αντίθεση με το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, στο πράσινο. Με καλύτερη δηλαδή επιδημιολογική εικόνα» επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Όπως είπε, «στο μεταξύ ξεκίνησε από χθες στην πατρίδα μας, ταυτόχρονα με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ο εμβολιασμός. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος, ως εκπρόσωπος της Εκκλησίας, εμβολιάστηκαν ήδη, δίνοντας το παράδειγμα σε όλους μας και αναδεικνύοντας την εμπιστοσύνη στην ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου».

«Γι’ αυτό ακριβώς, η χθεσινή μέρα -όπως τόνισε ο πρωθυπουργός αμέσως μετά τον εμβολιασμό του- είναι σπουδαία. Γιατί το εμβόλιο είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε οριστικά να τελειώνουμε με την περιπέτεια του COVID. Ο μόνος τρόπος για να ξαναπάρουμε στα χέρια μας τον έλεγχο των ζωών μας. Να αγκαλιάσουμε και να αγκαλιαστούμε με τους ανθρώπους που αγαπάμε. Να ξαναπάρει μπροστά η οικονομική δραστηριότητα» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Από χθες αναπτύσσουμε πλέον δύο παράλληλες προσπάθειες. Άμυνα, με όσα μέτρα απαιτούνται για την ανάσχεση της πανδημίας, Και αντεπίθεση, με την επιχείρηση “Ελευθερία” για τον εμβολιασμό, που θα απελευθερώσει την κοινωνία και την οικονομία από την καθήλωση που επέβαλε η παγκόσμια μάστιγα του κορωνοϊού.

»Σε ό,τι αφορά την άμυνα, ξέρουμε όλοι τη σημασία της για την προστασία της ζωής μας και της ζωής αυτών που αγαπάμε. Ξέρουμε πια πως η επιδείνωση μπορεί να επέλθει πολύ εύκολα σε μικρό χρονικό διάστημα, ενώ η πτωτική πορεία έχει πολύ μικρότερο ρυθμό. Και αυτό επιβάλλει να συνεχίσουμε με ακόμη μεγαλύτερη προσοχή -τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανίων- να τηρούμε σχολαστικά τα μέτρα που ισχύουν. Η διατήρηση του δείκτη μετάδοσης (Rt) του ιού, χαμηλότερα μεν αλλά κοντά στη μονάδα, δεν επιτρέπει εφησυχασμό. Οι κατειλημμένες κλίνες ΜΕΘ βαίνουν μεν μειούμενες, ωστόσο η κατάσταση εξακολουθεί να απαιτεί αυξημένη επαγρύπνηση. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, της 27ης Δεκεμβρίου, το ποσοστό κάλυψης ανέρχεται σε 68% στην Επικράτεια, 63% στην Αττική και 91% στη Θεσσαλονίκη.

»Σε ό,τι αφορά την αντεπίθεση και την επιχείρηση “Ελευθερία”, που ξεκίνησε χθες, ξέρουμε όλοι ότι πρόκειται για μια πολύ σύνθετη, πολύπλοκη και απαιτητική άσκηση, με τη συμμετοχή σχεδόν του συνόλου της Δημόσιας Διοίκησης, των Δήμων, αλλά και -όπου αυτό είναι απαραίτητο- των Ενόπλων Δυνάμεων. Και αυτό το ολιστικό Σχέδιο αρχικά θα εστιάσει στις ομάδες με την υψηλότερη προτεραιότητα, όπως έχει προταθεί από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

»Κάθε πολίτης θα μπορεί να ελέγξει εάν ανήκει σε κάποιες από τις ομάδες προτεραιότητας, είτε εισάγοντας τον ΑΜΚΑ και το Ονοματεπώνυμό του στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr και τη web/mobile εφαρμογή, είτε αποστέλλοντας γραπτό μήνυμα (SMS) στον αριθμό 13034. Οι πολίτες που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα τεχνολογικά μέσα θα έχουν τη δυνατότητα να κλείσουν ραντεβού με επίσκεψη στα Κ.Ε.Π. ή τα φαρμακεία».

429.000 δόσεις εμβολίου έως το τέλος Ιανουαρίου

Την ίδια ώρα ο κ. Πέτσας εξήγησε πως έως τέλος Ιανουαρίου αναμένονται στην Ελλάδα άλλες 429.000 δόσεις εμβολίων από την Pfizer. Σκοπός είναι τον Ιανουάριο να τεσταριστεί σιγά σιγά το σύστημα με το εμβόλιο της Pfizer και ελπίζουμε γρήγορα να υπάρξουν εγκρίσεις και για τα εμβόλια των άλλων εταιρειών, ώστε από τον Φεβρουάριο να επιταχύνουμε τους εμβολιασμούς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *