Covid-19Τελευταία ΝέαΥγεία

Στο “κόκκινο” 10 νομοί της Βόρειας Ελλάδας

Όλο και πιο κοντά στο ενδεχόμενο επιβολής ολικού lockdown στις περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, μας φέρνουν οι δηλώσεις των αρμόδιων υπουργών.

Οι υπουργοί Υγείας Βασίλης Κικίλιας, Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοϊδης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, με δηλώσεις τους σήμερα Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου, άρχισαν να μας προετοιμάζουν για ένα πιθανό «σφράγισμα» των «κόκκινων» περιοχών της χώρας.

Ιδιαίτερα ο κ. Κικίλιας κατά την ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρας μας, απαρίθμησε 10 περιοχές της Βόρειας Ελλάδας όπου όπως είπε παρατηρήθηκαν περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους την τελευταία εβδομάδα, ενώ χαρακτήρισε ως «σοβαρή» την κατάσταση στη Δυτική Αττική.

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις περιφερειακές ενότητες: Κιλκίς, Ξάνθης, Πιερίας, Δράμας, Θεσσαλονίκης, Κοζάνης, Πέλλας, Ροδόπης, Λάρισας και Γρεβενών, ενώ σημείωσε ότι ειδικά για τις περιοχές της Κοζάνης και της Δυτικής Αττικής, συνεδριάζει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων.

Μάλιστα, τόνισε ότι αν τα κρούσματα δεν μειωθούν, όλα είναι ανοιχτά και θα επαναξιολογηθούν όλα τα μέτρα κατά του κορωνοϊού.

«Αν επιδεινωθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα θα επαναξιολογηθούν τα μέτρα» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση σε όσους δεν συμμορφώνονται να σκεφθούν πολύ προσεκτικά πόσο επιβαρύνουν επιδημιολογικά δεδομένα και αντίστοιχα τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για τις περιοχές αυτές.

Πέτσας: «Καμία περίπτωση χαλάρωσης των μέτρων»

Παράλληλα, το ενδεχόμενο να υπάρξει ακόμη και ολικό lockdown σε περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, άφησαν ανοικτό τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, όσο και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχ. Χρυσοχοϊδης. Για τον ίδιο λόγο εξάλλου, μεταβαίνει αύριο Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη όπου θα πραγματοποιήσει σειρά συναντήσεων με τους φορείς για την πορεία του κορωνοϊού, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Συγκεκριμένα ο κ. Πέτσας απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πότε θα χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα, τόνισε: «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση χαλάρωσης μέσα στις γιορτές. Υπάρχει περίπτωση σκλήρυνσης. Η χαλάρωση είναι θα ήταν λάθος σήμα. Έχουμε ν’ αντιμετωπίσουμε έναν πολύ μεγάλο κίνδυνο. Αν δεν τηρήσουμε τα μέτρα, θα δώσουμε το έναυσμα για ένα τρίτο κύμα, το οποίο θα είναι πάρα πολύ επικίνδυνο, δεδομένου ότι το Σύστημα Υγείας έχει πιεστεί πάρα πολύ. Επομένως, δεν δίνουμε κανένα σήμα χαλάρωσης. Σκλήρυνσης, όμως, μπορεί να δώσουμε», κατέληξε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε ότι έχει παρατηρηθεί κατά τη διάρκεια της εφαρμογής των μέτρων του lockdown ότι σε κάποιες Περιφερειακές Ενότητες της χώρας είτε δεν πέφτουν τα κρούσματα όσο θα θέλαμε είτε πέφτουν αργά είτε έχουμε και μικρές αναζωπυρώσεις από καιρό σε καιρό. «Σε τέτοιες περιπτώσεις, αν τα κρούσματα επιμείνουν ψηλά και διατηρηθεί η πίεση στο Σύστημα Υγείας, τότε δεν θα έχουμε άλλη επιλογή παρά να πάρουμε ακόμη πιο σκληρά μέτρα, για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, στη διάρκεια των εβδομάδων που έρχονται μέχρι τις 7 Ιανουαρίου», είπε και ανέφερε χαρακτηριστικά περιοχές, όπως η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, που ανησυχούν: «Βλέπουμε στα νοσοκομεία της, Πτολεμαΐδας και της Κοζάνης ότι, αντί να πέφτουν οι εισαγωγές, αυξάνονται. ‘Αρα, ενδέχεται κάποιες περιοχές, στις οποίες δεν θα έχουμε μία διόρθωση, να μπουν σε ολικό lockdown», ανέφερε και κατέληξε προειδοποιώντας ότι από τη συμπεριφορά μας και την τήρηση των μέτρων θα κριθούν αυτές οι αποφάσεις.

powered by Rubicon Project
Χρυσοχοΐδης: «Κανείς δεν μπορεί να κάνει του κεφαλιού του. Θα σφραγισθούν περιοχές»

Από την πλευρά του ο κ. Χρυσοχοΐδης, σε δηλώσεις του μετά από ευρεία σύσκεψη στην Ελευσίνα, προειδοποίησε πως εάν δεν τηρηθούν τα μέτρα προστασίας, είναι ενδεχόμενο να «σφραγιστούν περιοχές», σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «Κανείς δεν μπορεί να κάνει του κεφαλιού του».

«Δεν έχω να πω πολλά, στην πραγματικότητα έχω να πω ένα μόνο: Κανείς δεν μπορεί να κάνει του κεφαλιού του. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε, να εξηγήσουμε, να συνδράμουμε, αλλά του κεφαλιού του κανείς. Σε αντίθετη περίπτωση θα σφραγισθούν οι περιοχές, ακόμη και σπίτι σπίτι… Δεν είναι ούτε απειλή, ούτε προειδοποίηση. Είναι απόφαση και θα γίνει έτσι αν χρειαστεί», σημείωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *