Covid-19Τελευταία ΝέαΥγεία

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη Θεσσαλονίκη

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης στη βόρεια Ελλάδα θέτει σε εφαρμογή το Υπουργείο Υγείας, ώστε να αντέξουν τα νοσοκομεία την αφόρητη πίεση από την πανδημία. Χθες το πρωί, από τις 118 κλίνες Εντατικής COVID-19 της Θεσσαλονίκης, κενές ήταν οι 8, ενώ υπήρξε στιγμή μέσα στην ημέρα που ο αριθμός τους μειώθηκε στις 3.

Το Υπουργείο Υγείας προχωρεί στη δημιουργία έως αύριο 50 νέων κλινών στη Θεσσαλονίκη, από τη μετατροπή νευροχειρουργικών, καρδιοχειρουργικών και αγγειοχειρουργικών μονάδων σε μονάδες εντατικής θεραπείας COVID-19, με τον εξοπλισμό που έχει ως στρατηγικό απόθεμα το Υπουργείο Υγείας. Σε μονάδα νοσηλείας ασθενών COVID-19 πρόκειται να μετατραπεί πτέρυγα του Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου 424 στη συμπρωτεύουσα.

Παράλληλα, τίθεται σε εφαρμογή και σχέδιο αεροδιακομιδών ασθενών που χρήζουν Εντατικής από τη Θεσσαλονίκη σε νοσοκομεία της Αττικής και άλλων περιοχών της χώρας. Οι αεροδιακομιδές θα γίνονται με αεροσκάφος C130 της Πολεμικής Αεροπορίας, εφοδιασμένο με την ειδική κάψουλα. Παράλληλα, έχει εκπονηθεί σχέδιο μεταφοράς ασθενών σε μονάδες εντατικής θεραπείας άλλων νομών, πρωτίστως στη Θεσσαλία, και η επίταξη ιδιωτικών κλινικών για τη μετατροπή τους σε μονάδες αποκλειστικής νοσηλείας ασθενών με COVID-19.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να μεταβεί εκτάκτως ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, προκειμένου να οργανωθεί η εντατικοποίηση των ελέγχων για τήρηση των μέτρων, κάτι που δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να δούμε και στην Αττική.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος έφτασε το πρωί στην πόλη, «ήρθε η μεγάλη στιγμή της μεγάλης μάχης στη Θεσσαλονίκη. Δυστυχώς δεν προσέξαμε», προσθέτοντας ότι το ποσοστό των θετικών τεστ αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη είναι 32%, που σημαίνει τεράστια διασπορά της νόσου. Χθες το απόγευμα στις μονάδες εντατικής θεραπείας της επικράτειας νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι 263 ασθενείς με COVID-19, έναντι 169 που ήταν ο αντίστοιχος αριθμός μία εβδομάδα πριν, ενώ σημειώθηκαν επιπλέον 41 θάνατοι. Ο αριθμός των νέων διαγνώσεων ήταν χθες 2.384, εκ των οποίων 588 καταγράφηκαν στην Αττική, 652 στη Θεσσαλονίκη και 164 στη Λάρισα.

Παράλληλα, πρόσκληση στους ιδιώτες γιατρούς να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας απηύθυνε ο Β. Κικίλιας. Σε τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος με τη συμμετοχή των προέδρων των ιατρικών συλλόγων της χώρας, προτάθηκε από τον υπουργό η σύναψη σύμβασης ιδιωτών γιατρών με το ΕΣΥ με μπλοκάκι για 6 μήνες και με δυνατότητα παράτασης για άλλους έξι, με μηνιαία αποζημίωση 2.000 ευρώ καθαρά και αμειβόμενες εφημερίες. Οι ιδιώτες γιατροί θα μπορούν να διατηρήσουν το ιδιωτικό τους ιατρείο και την επαγγελματική τους σχέση με ιδιωτικές κλινικές.

Υπενθυμίζεται ότι τη σχετική δυνατότητα συνεργασίας με ιδιώτες γιατρούς, στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, προέβλεπε τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Υγείας στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα. Έντονη ήταν η αντίδραση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος που τονίζει ότι «αντί για μπλοκάκια στα νοσοκομεία, η κυβέρνηση όφειλε να εντάξει υποχρεωτικά και όχι προαιρετικά τους ιδιώτες γιατρούς, σε ένα ενιαίο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας».

πηγη:zougla.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *