Τέλος οι μάσκες από την Πέμπτη σε εξωτερικούς χώρους – Χωρίς self test οι πλήρως εμβολιασμένοι

Χωρίς μάσκες θα μπορούν πλέον να κυκλοφορούν οι πολίτες στους εξωτερικούς χώρους από αύριο Πέμπτη, όπως ανακοινώθηκε κατά την τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.

Η νέα αυτή χαλάρωση των μέτρων αφορά όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως αν είναι εμβολιασμένοι ή όχι. Αντίθετα η χρήση μάσκας εξακολουθεί να είναι υποχρεωτική σε κλειστούς εσωτερικούς χώρους, αλλά και σε εξωτερικούς χώρους με συνωστισμό.

Σε ό,τι αφορά την απαγόρευση κυκλοφορίας, το μέτρο καταργείται από τις 28 Ιουνίου καθώς το επιδημιολογικό προφίλ της χώρας έχει βελτιωθεί. Την ίδια ώρα, σταματούν και τα self test για τους πλήρως εμβολιασμένους.

«Καθώς βελτιώνεται η εικόνα, απελευθερώνονται δραστηριότητες που δεν επιβαρύνουν. Σήμερα αποδεχθήκαμε την εξαίρεση από την υποχρέωση των self test για τους πλήρως εμβολιασμένους. Η επιτροπή εισηγήθηκε τη διατήρηση της μάσκας σε όλους τους δημόσιους χώρους και τους εξωτερικούς όπου υπάρχει συγχρωτισμός. Δηλαδή επιτρέπεται να βγάλουμε τη μάσκα μόνο όπου δεν υπάρχει συγχρωτισμός. Θεωρούμε τη μάσκα ως τη σημαντικότερη προστασία έναντι του κορωνοϊού», ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης.

«Η βελτίωση της εικόνας στη χώρα είναι σαφής. Ο μέσος όρος κρουσμάτων μειώθηκε κατά 35%, κάτω από 400 την ημέρα. Μειώθηκε και η ηλικία των νέων κρουσμάτων, στα 35, λόγω της κινητικότητας και του γεγονότος ότι δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα. Μειώθηκαν και τα τεστ που γίνονται, ωστόσο η θετικότητα έχει πέσει, σε πολλές περιοχές μάλιστα κάτω από το 1%», τόνισε η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου.

Ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων μειώθηκε κάτω από 4.000. Κάποιες περιοχές όμως εμφανίζουν κίνδυνο αύξησης των κρουσμάτων, λόγω της τουριστικής περιόδου και των στελεχών μετάλλαξης. Ένας στους τρεις νοσηλευόμενους αφορά νέους 25 με 55 ετών, λόγω του εμβολιασμού των μεγαλύτερων ηλικιών.

«Ο αριθμός των διασωληνωμένων και των θανάτων μειώνεται. Οι προβλέψεις για το Rt είναι ευοίωνες. Σημαντική μείωση στους θανάτους άνω των 75. Δεν έχουν μειωθεί σημαντικά οι θάνατοι στους 65-74. Γι’ αυτό τους καλούμε να εμβολιαστούν», πρόσθεσε ακόμα η κ. Παπαευαγγέλου.

Παράλληλα, ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης έκανε ειδική αναφορά στο στέλεχος Δέλτα, λέγοντας ότι έχει αυξημένη διεισδυτικότητα από τα άλλα στελέχη και η λύση είναι ο άμεσος εμβολιασμός.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι αίρονται από αύριο τα εξής μέτρα:

Αναστέλλεται η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους από τις 05:00 το πρωί της Πέμπτης, εφόσον δεν υπάρχει συγχρωτισμός.
Από 28 Ιουνίου αίρεται η απαγόρευση κυκλοφορίας.
Δεν θα κάνουν self test οι εργαζόμενοι και διπλά εμβολιασμένοι αν έχουν περάσει 15 ημέρες μετά τον τελευταίο εμβολιασμό.
Μέχρι 10 άτομα ανά τραπέζι στην εστίαση.
Δεξιώσεις με 300 άτομα σε γάμους και βαπτίσεις.
Για τις οργανωμένες παραλίες 120 άτομα ανά 1.000 τ.μ επιφάνειας παραλίας.
Την ίδια ώρα, ο Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε ότι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί οι κάτοικοι της Ρόδου, της Πάρου και της Ικαρίας γιατί διαπιστώνεται διασπορά του ιού.

Για τον δημόσιο τομέα ανακοινώθηκε ότι μπορούν να επανέλθουν με αυτοπρόσωπη παρουσία στις εργασίες τους εργαζόμενοι που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου ή υψηλού κινδύνου. Οι υψηλού κινδύνου (κατηγορία α’) θα βρίσκονται σε θέσεις που δεν έχουν επαφή με το κοινό. Ειδικά για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό θα κρίνεται κατά περίπτωση.

Επίσης επαναπροσδιορίζεται ο τρόπος εξυπηρέτησης του κοινού στο δημόσιο, με κατά προτίμηση -αλλά όχι αποκλειστικά κατόπιν προγραμματισμένων ραντεβού- με βάση τους κανόνες που ισχύουν για το λιανεμπόριο, δηλαδή ένα άτομο ανά 16 τμ. και με χρήση μάσκας ακόμη και σε εξωτερικό χώρο αν έχουν σχηματιστεί ουρές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.