Έντονη διπλωματική κινητικότητα για την απελευθέρωση των δύο τάνκερ

Άναψαν τα «αίματα» της διπλωματίας μετά την κατάληψη των δύο ελληνικών δεξαμενόπλοιων από Ιρανούς κομάντος στον Περσικό Κόλπο ως αντίποινα στην κατάσχεση του δεξαμενόπλοιου υπό ιρανική σημαία «Pegas» ανοιχτά της Καρύστου τον Απρίλιο.

Πως έγιναν οι καταλήψεις

Σύμφωνα με τη ναυτιλιακή επιθεώρηση TradeWinds, έξι Ιρανοί στρατιώτες που έφτασαν με ελικόπτερο επιβιβάστηκαν στο «Delta Poseidon» και το πλήρωμα του δεξαμενοπλοίου έλαβε εντολή να συγκεντρωθεί στη γέφυρα για ανάκριση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το «Delta Poseidon», αλλά και το «Prudent Warrior» οδηγήθηκαν στα ιρανικά χωρικά ύδατα και παραμένουν αγκυροβολημένα εκεί. Το «Delta Poseidon» είναι φορτωμένο με ιρακινό αργό πετρέλαιο που κατευθυνόταν προς ελληνικά διυλιστήρια.

Ακολούθησαν έντονοι διάλογοι Ιρανών – Ελλήνων

Κατά τη στιγμή της εισβολής των Φρουρών της Επανάστασης υπήρξαν έντονοι διάλογοι μεταξύ των στρατιωτών και των Ελλήνων ναυτικών, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Star.

Οι Ιρανοί κομάντος σημάδεψαν με τα όπλα τους τους Έλληνες ναύτες και τους είπαν να μείνουν ακίνητοι και να παραδώσουν τον έλεγχο του πλοίου.

Ο συγκλονιστικός διάλογος:

Iρανοί: Μην κουνηθεί κάνεις. Αν έχετε όπλα παραδώστε τα τώρα.
Πλήρωμα: Δεν είμαστε οπλισμένοι. Είμαστε ένα εμπορικό πλοίο. Τι είστε εσείς; Κατάπατάτε τους νόμους.
Ιρανοί: Εμείς είμαστε ο νόμος εδώ. Συγκεντρωθεί τε όλοι στην γέφυρα και ακινητοποιήστε το πλοίο. Παραδώστε τα κινητά σας. Κλείστε τον ασύρματο. Η μόνη επικοινωνία σας θα είμαστε εμείς.
Πλήρωμα: Έχουμε οικογένειες. Μη μας κάνετε κακό. Είμαστε νόμιμοι.
Ιρανοί: Δε θα πάθει κάνεις κακό. Αρκεί να μη δημιουργήσετε πρόβλημα. Είμαστε ο στρατός του Ιράν.
Ιράν: «Δεν κρατούνται τα πληρώματα – Είναι καλά στην υγεία τους»

Πάντως, παρά την «αιχμαλωσία» των ναυτικών, η Τεχεράνη εμμένει στην άποψή της ότι πλήρωμα των δύο κατασχεθέντων από τους Φρουρούς της Επανάστασης, ελληνικών τάνκερ δεν τελεί υπό κράτηση και είναι καλά στην υγεία του.

Μάλιστα, οι ναυτιλιακές ιρανικές αρχές εξέδωσαν και ανακοίνωση, την οποία μετέδωσε το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim News, τονίζοντας ότι :«Το πλήρωμα των δύο ελληνικών τάνκερ δεν έχει συλληφθεί και όλα τα μέλη του πληρώματος… είναι καλά στην υγεία τους και προστατεύονται και τους παρέχονται οι απαραίτητες υπηρεσίες ενώ βρίσκονται επί των πλοίων, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

ΥΠΕΞ Βρετανίας: Απαράδεκτη η κατάσχεση των ελληνικών πλοίων

Το ΥΠΕΞ του Ηνωμένου Βασιλείου έσπευσε να καταδικάσει το ρεσάλτο από πλευράς Ιράν, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτη» την εξέλιξη αυτή.

«Η κατάσχεση ελληνικών πλοίων από τους IRGC (Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης) είναι απαράδεκτη. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δεσμευτεί για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και την ασφάλεια της ναυτιλίας στα στενά του Ορμούζ»., ανέφερε εκπρόσωπος του Βρετανικού ΥΠΕΞ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Ιούλιο του 2019 και η Βρετανία αντιμετώπισε παρόμοια προβλήματα όταν τότε οι Φρουροί της Επανάστασης κατέλαβαν δύο βρετανικά πετρελαιοφόρα: το Stena Impero και το Mesdar. Το δεύτερο το άφησαν ελεύθερο σχεδόν άμεσα μετά από οδηγίες που πήραν από τις ιρανικές αρχές. Το Stena Impero όμως, αφού «ακολουθήθηκε η νόμιμη διαδικασία και ξεκίνησαν οι απαραίτητες έρευνες», σύμφωνα με τους Φρουρούς της Επανάστασης, κατασχέθηκε γιατί «δεν τηρούσε τους διεθνείς θαλάσσιους κανονισμούς».

Η Βρετανία όπως και άλλες δυτικές χώρες υποστήριζαν ότι η κατάσχεση του Stena Impero αποτελούσε αντίποινα για την κατάσχεση του ιρανικού υπερ-δεξαμενόπλοιου Grace 1 κοντά στο Γιβραλτάρ, 15 μέρες πριν. Οι Βρετανοί τότε κατηγόρησαν το Grace 1 ότι παραβίασε τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Συρίας.

Υπενθυμίζεται ότι το πλήρωμα του Delta Poseidon αποτελείται από 25 άτομα δύο εκ των οποίων είναι Έλληνες.

Όσον αφορά στο πλοίο Prudent Warrior έχει 24 άτομα πλήρωμα και 7 εξ αυτών είναι Έλληνες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.