Ανθρωπιστική τραγωδία στο Νεπάλ

Ανθρωπιστική τραγωδία στο Νεπάλ

Την άμεση συνδρομή της διεθνούς κοινότητας ζητά το Νεπάλ για να καταπολεμήσει την δραματική έκρηξη κρουσμάτων κορωνοϊού που έχει διαλύσει τη χώρα, φέρνοντας την σε μια κατάσταση που δείχνει χειρότερη από αυτή της γειτονικής Ινδίας.

Οι κακοί κυβερνητικοί χειρισμοί, η έλλειψη εμβολίων και η επιβάρυνση των νοσοκομείων που λειτουργούν πέρα από τα όρια των, ούτως ή άλλως περιορισμένων, δυνατοτήτων τους, έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κοκτέιλ. Αν σε αυτά προστεθεί ο αριθμός ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων που πλέον ξεπερνούν τα 9.000, και ο ασύλληπτος δείκτης θετικότητας, ο οποίος βρίσκεται στα επίπεδα του 47%, τότε γίνεται σαφές ότι πλέον μιλάμε για ανθρωπιστική τραγωδία.

Οι εικόνες που έρχονται από το κράτος των Ιμαλαΐων είναι συγκλονιστικές. Οι νεκροί μεταφέρονται μέσα σε μαύρες σακούλες και αποτεφρώνονται μαζικά σε ανοιχτούς χώρους από στρατιώτες που προηγουμένως έχουν κουβαλήσει τα ξύλα για να φτιάξουν την πυρά.

Οι πολίτες κάνουν τεράστιες ουρές για να κάνουν μια από τις σπάνιες όσο και πολύτιμες δόσεις του εμβολίου, αλλά συνωστίζονται σε τέτοιο βαθμό που τελικά προκαλούν ακόμα μεγαλύτερη διασπορά του κορωνοϊού.

Μια από τις περιοχές που έχει χτυπηθεί περισσότερο είναι αυτή που βρίσκεται στα σύνορα με την Ινδία όπου χιλιάδες Νεπαλέζοι μετανάστες επιστρέφουν για να προλάβουν το προαναγγελθέν κλείσιμο των συνόρων. «Πρέπει να δράσουμε άμεσα αν θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα περιορίσουμε αυτή την καταστροφή» λέει ο Alexander Matheou, διευθυντής του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου στην Ασία.

Από την πλευρά του, ο Netra Prasad Timsina, διευθυντής του Ερυθρού Σταυρού στο Νεπάλ, λέει: «Αυτό που συμβαίνει τώρα στην Ινδία είναι το τρέιλερ για το Νεπάλ αν δεν καταφέρουμε να συγκρατήσουμε την έξαρση του ιού, ο οποίος σκοτώνει όλο και περισσότερους ανθρώπους».

Στελέχη ανθρωπιστικών οργανώσεων μιλούν για τις δυσκολίες στη διαχείριση της κρίσης εξηγώντας ότι η χώρα προμηθεύεται ιατρικό εξοπλισμό από την Ινδία, η οποία, όμως, τον χρειάζεται για να καλύψει τις δικές της ανάγκες. Επίσης, τα φάρμακα, τα εμβόλια και ό,τι άλλο χρειάζεται για να αντιμετωπιστεί η πανδημία πρέπει να διοχετευτεί σε όλη τη χώρα και όχι μόνο στην πρωτεύουσα Κατμαντού. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μεταφερθούν από κακούς ορεινούς δρόμους και, συχνά με τα πόδια. Πρόκειται για μια συνταγή η οποία δεν βοηθά στην αντιμετώπιση της πανδημίας. «Η μεταφορά εμβολίων και τεστ σε απομακρυσμένα χωριά είναι μια πολύ δύσκολη αποστολή» τονίζουν.

Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια χώρα με αδύνατο σύστημα υγείας, με μόλις 1.600 κρεβάτια εντατικής και 600 αναπνευστήρες για τα 30 εκατομμύρια των κατοίκων της και μια αναλογία 0,7 γιατρών για 100.000 ανθρώπους. Ακόμα και το υπουργείο Υγείας της χώρας παραδέχεται ότι ο έλεγχος έχει χαθεί: «Ο αριθμός των μολύνσεων έχει ξεπεράσει τα όρια του συστήματος υγείας και είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν νοσοκομειακές κλίνες για να φροντίσουμε όσους το χρειάζονται».

Σχόλια

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια. Γιατί δεν ξεκινάτε τη συζήτηση;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *