Διπλωματική τρικυμία εν κρανίω του Ερντογάν- «Δεν θα ξαναμιλήσω ποτέ στον Μητσοτάκη»

Σε μια απρόσμενη και διπλωματικά πρωτόγνωρη δήλωση προέβη ο πρόεδρος της Τουρκίας σχετικά με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, μετά την επίσκεψη του τελευταίου στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, ούτε λίγο ούτε πολύ σαν ένα κακομαθημένο παιδί, δήλωσε πως γι’ αυτόν δεν υπάρχει πια Μητσοτάκης αλλά και πως δεν πρόκειται να συνομιλήσει ποτέ ξανά με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Προφανώς ο Τούρκος πρόεδρος διαθέτει κοντή τη μνήμη, αφού την ίδια ακριβώς δήλωση είχε ξανακάνει προ καιρού, ωστόσο συνάντησε προσφάτως τον Κυριακό Μητσοτάκη στην Κωνσταντινούπολη.

Πέραν τούτων όμως, δεν συνηθίζεται μια τέτοια διπλωματική συμπεριφορά και μάλιστα σε επίπεδο ηγετών έστω κι αν υπάρχουν εντάσεις. Η τόσο μεγάλη προσωποποίηση της κόντρας προφανώς καταδεικνύει σύγχυση εκ μέρους της Τουρκικής πλευράς.

Συγκεκριμένα ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «δεν υπάρχει για αυτόν» μετά την κριτική που άσκησε στην Άγκυρα κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ και τον κατηγόρησε ότι επιχείρησε να μπλοκάρει την πώληση αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Άγκυρα, όπως μεταδίδουν τα πρακτορεία Reuters και Anadolu.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αποφασίσουν από μόνες τους αν θα πουλήσουν F-16 στην Τουρκία, χωρίς να χρειαστεί να συμβουλευτούν τον Έλληνα πρωθυπουργό, είπε ο πρόεδρος Ερντογάν, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

«Συμφωνήσαμε να μην συμπεριλάβουμε τρίτες χώρες στη διαμάχη μας. Παρ’ όλ’ αυτά, την περασμένη εβδομάδα επισκέφθηκε τις ΗΠΑ και μίλησε στο Κογκρέσο και τους προειδοποίησε να μην μας δώσουν F-16», είπε ο Τούρκος πρόεδρος στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

«Δεν υπάρχει πια για μένα. Δεν θα συμφωνήσω ποτέ να συναντηθώ μαζί του. Θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας με έντιμους πολιτικούς» φέρεται να είπε ο Ερντογάν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.