Δυτική ΕλλάδαΕιδήσειςΤελευταία Νέα

Είκοσι συλλήψεις για νοθευμένα καύσιμα και ποτά -μπόμπες

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση με αρχηγό κάποιον που υποστήριξε ότι ήταν… ιερέας στο εξωτερικό – Εντοπίστηκαν 6 βενζινάδικα με νοθευμένα και λαθραία καύσιμα

Στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας εισήγαγαν και παρήγαγαν χημικά προϊόντα για τη νόθευση καυσίμων και παράλληλα διακινούσαν νοθευμένα καύσιμα, ενώ εισήγαγαν παράνομα αιθυλική αλκοόλη για τη νόθευση ποτών, προχώρησε η ΕΛ. ΑΣ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Συνολικά συνελήφθησαν 20 μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και το αρχηγικό, ενώ κατηγορούνται ακόμη 10 άτομα. Εντοπίστηκαν 6 πρατήρια υγρών καυσίμων με νοθευμένα και λαθραία καύσιμα, ενώ από την παράνομη αυτή δραστηριότητα, οι διαφυγόντες φόροι και δασμοί ξεπερνούν τα 1.200.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα που πηγάζουν από υψηλόβαθμα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, η εταιρεία που είχε συσταθεί και δραστηριοποιείτο στις παραπάνω παράνομες ενέργειες, ήταν κατά το παρελθόν συμφερόντων της οικογένειας Σκαφτούρου. Μάλιστα πριν από λίγο καιρό, σε ένα από τα πρατήρια της εταιρείας, ιδιοκτησίας της οικογένειας Σκαφτούρου, στην οδό Μεγαρίδος στον Ασπρόπυργο, είχε γίνει εμπρηστική ενέργεια με βόμβες μολότοφ, και είχαν πυρποληθεί νταλίκες. Τότε μάλιστα η ΕΛ. ΑΣ. διερευνούσε αν ο εν λόγω εμπρησμός συνδέεται με το οργανωμένο έγκλημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γι’ αυτό και στο βίντεο που ακολουθεί το οποίο έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η ΕΛ. ΑΣ., φαίνεται ξεκάθαρα ότι είναι έντονα καμμένο το τσιμέντο, από την συγκεκριμένη εμπρηστική επίθεση με τις μολότοφ.

Παράλληλα ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα όσα φέρεται να είπε ο αρχηγός του κυκλώματος που εξαρθρώθηκε, μιλώντας στους αστυνομικούς της Οικονομικής Αστυνομίας, στους οποίους υποστήριξε ότι κατά το παρελθόν ήταν… παπάς σε χώρα του εξωτερικού!

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της ΕΛ. ΑΣ. για την εξάρθρωση της εκληματικής οργάνωσης και τις συλλήψεις που πραγματοποιήθηκαν αναφέρει:

«Από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, υπό το συντονισμό των συναρμόδιων φορέων από το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο (ΕΛΥΤ, Δ’ ΤΕΣ, Τελωνείο Οινόης) και με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας εισήγαγαν και παρήγαγαν χημικά προϊόντα για τη νόθευση καυσίμων, διακινούσαν νοθευμένα καύσιμα και εισήγαγαν παράνομα αιθυλική αλκοόλη για τη νόθευση ποτών.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν -20- μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και το αρχηγικό, ενώ έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητούνται ακόμη -10- μέλη της.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για –κατά περίπτωση- εγκληματική οργάνωση, λαθρεμπορία υγρών καυσίμων και αιθυλικής αλκοόλης, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος, καθώς και για παράβαση των νόμων περί όπλων, περί ανταγωνισμού και των κανόνων ρύθμισης της αγοράς προϊόντων.

Ειδικότερα, από την ενδελεχή έρευνα και μετά από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριακών στοιχείων και με τη χρήση ειδικών ανακριτικών τεχνικών, προέκυψε η συγκρότηση δομημένης και με διαρκή δράση εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στη συστηματική εισαγωγή από τη Βουλγαρία χημικών προϊόντων, με σκοπό τη νοθεία καυσίμων και αιθυλικής αλκοόλης, χωρίς την καταβολή φόρων και δασμών. Παράλληλα, εκμεταλλευόμενοι τη νόμιμη λειτουργία εταιρείας απολυμαντικών, λειτουργούσαν και παράνομο εργοστάσιο παρασκευής χημικών διαλυτών κατάλληλων για νόθευση καυσίμων.

Προς τον σκοπό αυτό, ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης είχε συγκροτήσει -3- ανεξάρτητες υποομάδες, με κατάλληλη υποδομή και τεχνικό εξοπλισμό. Από αυτές οι δύο ασχολούνταν με τη διοχέτευση χημικών διαλυτών σε πρατήρια υγρών καυσίμων, είτε μέσω της εισαγωγής τους από τη Βουλγαρία είτε λειτουργώντας το παράνομο εργοστάσιο παραγωγής αυτών, ενώ η τρίτη στη μεταφορά λαθραίας αιθυλικής αλκοόλης σε ποτοποιίες, μέσω των οποίων ακολούθως διοχετεύονταν στην εγχώρια αγορά για κατανάλωση.

Τα μέλη των υποομάδων είχαν συγκεκριμένους ρόλους, όπως:

-η αναζήτηση χημικών διαλυτών, αποθηκευτικών χώρων και φορτηγών οχημάτων,
-η συνεννόηση με τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης της Βουλγαρίας, για τον χρόνο και τρόπο εισαγωγής των χημικών διαλυτών, καθώς και τη μετέπειτα μεταφορά και αποθήκευση,
-η ανεύρεση και παραγγελία πρώτων υλών για την παραγωγή χημικών διαλυτών,
-η εποπτεία της διαδικασίας παραγωγής και μεταφοράς των διαλυτών και
-η προμήθεια και διακίνηση της λαθραία εισαγόμενης αιθυλικής αλκοόλης σε επιχειρήσεις εμπορίας αλκοολούχων ποτών.

Ως βασικό χώρο για τις δραστηριότητές τους χρησιμοποιούσαν χώρο στάθμευσης φορτηγών οχημάτων στον Ασπρόπυργο, όπου κατέληγαν τόσο οι ποσότητες της αιθυλικής αλκοόλης όσο και οι ποσότητες των χημικών διαλυτών και των νοθευμένων καυσίμων.

Πιο αναλυτικά, χρησιμοποιούνταν δύο αποθηκευτικοί χώροι στη Δυτική Αττική, στους οποίους έφταναν αρχικά οι χημικοί διαλύτες από τη Βουλγαρία και στη συνεχεία κατέληγαν στον ανωτέρω χώρο στάθμευσης, όπου πραγματοποιούνταν η νόθευση του αγνώστου προελεύσεως καυσίμου.

Παράλληλα, σε τρίτο χώρο, ανεξάρτητο από τους δύο προηγούμενους, υπήρχε έδρα εταιρείας, η οποία λόγω της δραστηριότητάς της προμηθευόταν όλα τα απαραίτητα χημικά υλικά, για την παραγωγή παράνομων χημικών διαλυτών, οι οποίοι αμέσως μετά κατέληγαν στον ίδιο χώρο στάθμευσης, ώστε να διοχετευτούν με βυτιοφόρα υγρών καυσίμων στα πρατήρια.

Αναφορικά με την προμήθεια και διακίνηση της αιθυλικής αλκοόλης, εκμεταλλεύονται το δίκτυο που διατηρεί το αρχηγικό μέλος για το λαθρεμπόριο καυσίμων και οι ποσότητες αποθηκεύονται στις ίδιες εγκαταστάσεις, απ’ όπου παραλαμβάνονται από μέλος της τρίτης υποομάδας, είτε με το δικό του όχημα είτε με οχήματα από εταιρεία ενοικιάσεων, ώστε να παραδοθούν στη συνέχεια σε πελάτες- ποτοποιίες και επιχειρήσεις εμπορίας αλκοολούχων ποτών.

Για την αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης, πραγματοποιήθηκε βραδινές ώρες της Τρίτης, 5 Μαρτίου 2024, στοχευμένη αστυνομική επιχείρηση, αφού τα μέλη της οργάνωσης είχαν προβεί στην παραγωγή τριάντα τόνων χημικών διαλυτών, τη μεταφορά αυτών με φορτηγό όχημα στον χώρο στάθμευσης στον Ασπρόπυργο και τη μετάγγιση των χημικών διαλυτών σε βυτιοφόρο όχημα, το οποίο στη συνέχεια μετέβη σε πρατήριο υγρών καυσίμων στην Αθήνα.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε -6- πρατήρια υγρών καυσίμων, -1- χώρο στάθμευσης φορτηγών οχημάτων, -7- οικίες, -2- αποθήκες, -1- εταιρεία παραγωγής απολυμαντικών και χονδρικού εμπορίου χημικών προϊόντων βιομηχανικής χρήσης, -1- εταιρία χονδρικού εμπορίου ποτών και -2- ποτοποιίες.

Από τις έρευνες αυτές, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

-85.265- λίτρα χημικών διαλυτών,
-12.101- λίτρα αμόλυβδης βενζίνης άνευ νομίμων παραστατικών,
-5.762- λίτρα αιθυλικής αλκοόλης,
-746- λίτρα λοιπών αλκοολούχων υγρών,
-12- Ι.Χ.Ε., από τα οποία τα -6- απασχολούσαν, ενώ -3- θα αποσταλούν για εργαστηριακή εξέταση στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών,
-4- Ι.Χ. φορτηγά οχήματα,
-2- βυτιοφόρα οχήματα,
-4- κυνηγετικές καραμπίνες,
-8- κινητά τηλέφωνα και
το χρηματικό ποσό των -78.955- ευρώ.

Οι ποσότητες των παράνομων χημικών διαλυτών που διακινήθηκαν από την πρώτη υποομάδα ανέρχονται σε -111- τόνους και από τη δεύτερη σε -150- τόνους, ενώ οι δασμοί και οι λοιπές επιβαρύνσεις που στερήθηκε το Δημόσιο, τόσο από τις κατασχεθείσες όσο και από τις διακινηθείσες ποσότητες χημικών διαλυτών, λαθραίων καυσίμων, αιθυλικής αλκοόλης και λοιπών αλκοολούχων ποτών ξεπερνούν τα -1.200.000- ευρώ.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα και παραπέμφθηκαν σε ανακριτή.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, στον τηλεφωνικό αριθμό 11012 ή στη διαδικτυακή πύλη του Ελληνικού Κράτους (gov.gr) «Καταγγελία για οικονομικά εγκλήματα», για να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες και επίμεμπτες ενέργειες ή δραστηριότητες κατά του τομέα της οικονομίας, της δημόσιας περιουσίας, καθώς και της κοινωνικής και ασφαλιστικής πρόνοιας και των δικαιωμάτων.