Εκτός ελέγχου η φωτιά στη Ζήρια Αχαΐας

Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά που ξέσπασε λίγο μετά τις 12.30 το μεσημέρι σε δασική έκταση στη Ζήρια Αχαΐας.

Πλέον οι φλόγες βρίσκονται πολύ κοντά σε σπίτια των χωριών Ζήρια, Λαμπίρι και Καμάρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη καεί τέσσερα σπίτια, κάτι που υποχρέωσε την Πυροσβεστική να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τις δυνάμεις της. Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση αυτή τη στιγμή επιχειρούν 95 πυροσβέστες με 33 οχήματα, τέσσερις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, μέλη εθελοντικών ομάδων, πέντε αεροσκάφη μεταξύ των οποίων και το γιγαντιαίο ρώσικο Beriev, και δημοτικές υδροφόρες.

Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου και η περίμετρος της περιοχής που κλείνει από τις αρχές όλο και μεγαλώνει. Πριν από λίγο αποφασίστηκε η διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου στο ρεύμα προς Πάτρα, ενώ όσοι οδηγοί θέλουν να πάνε από την Αχαΐα στην Αθήνα θα πρέπει να μπουν στην Στερεά Ελλάδα και να πάρουν τον δρόμο Ναυπάκτου – Ιτέας. Στην περιοχή σπεύδει επίσης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Αρχικά δόθηκε εντολή εκκένωσης των χωριών Ζήρια και Άνω Ζήρια, ενώ στη συνέχεια έκλεισαν η Παλαιά και η Νέα Εθνική Οδός στο ύψος του Δρέπανου. Λίγο αργότερα η φωτιά πλησίασε στα σπίτια στις Καμάρες και, με μήνυμα από το 112, δόθηκε εντολή εκκένωσης τους προς το Αίγιο. Λόγω της διακοπής κυκλοφορίας στους δύο εθνικούς δρόμους, παρατηρείται μποτιλιάρισμα στα σημεία που έχουν μείνει ανοιχτά, καθώς είναι μεγάλος ο αριθμός των οδηγών που επιχειρούν να απομακρυνθούν είτε προς την Αθήνα είτε προς το Αίγιο.

Η ίδια εντολή δόθηκε και στους κατοίκους του χωριού Καμάρες, όπου υπάρχουν εγκλωβισμένοι λουόμενοι στην παραλία και οδηγοί. Λουόμενοι που παρουσιάζουν αναπνευστικά προβλήματα απομακρύνονται ήδη από με σκάφη του Λιμενικού. Πάντως, όσοι βρίσκονται στις παραλίες Πούντα Καμαρών και Λαμπίρι ζητούν ακόμη μεγαλύτερη συνδρομή από σκάφη, καθώς, όπως λένε, μπορούν να απομακρυνθούν μόνο από τη θάλασσα. Για το λόγο αυτό, γίνονται συνεχώς περιπολίες από σκάφη του Λιμενικού αλλά και ιδιωτικά σκάφη για να παρέμβουν όποτε αυτό κριθεί απαραίτητο. Ωστόσο, λόγω των ισχυρών νότιων ανέμων είναι δύσκολο να προσεγγίσουν τις παραλίες και να απομακρύνουν πολίτες. Απομακρύνθηκαν, επίσης, 110 παιδιά από κατασκήνωση στην περιοχή της Παναγοπούλας.

Σε ετοιμότητα βρίσκονται δύο νοσοκομεία, το Πανεπιστημιακό στο Ρίο και το νοσοκομείο του Αιγίου για να υποδεχτούν πολίτες που θα χρειαστούν ιατρική βοήθεια. Ήδη υπάρχουν αναφορές για αναπνευστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν κάτοικοι στα Κάτω Ζήρια, ενώ έχει οργανωθεί επιχείρηση για τη μεταφορά γυναίκας που έχει εγκλωβιστεί κοντά στην εκκλησία του χωριού.

Κλιμάκιο της διεύθυνσης αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού (ΔΑΕΕ) μεταβαίνει, με εντολή του αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστρατήγου Στέφανου Κολοκούρη, στην Αιγιαλεία Αχαΐας, με σκοπό τη διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.