Επίσημο αίτημα της Αθήνας για προμήθεια είκοσι F-35

Η Ελλάδα απαντά στην Τουρκία και καταθέτει επίσημο αίτημα προς τις ΗΠΑ για την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών F-35.

Συγκεκριμένα, το επίσημο αίτημα της Ελλάδας για 20 «αόρατα» και άλλα 20 υπό αίρεση, με χαρακτηριστικά Stealth αεροσκάφη F-35, θα φτάσει τις επόμενες ώρες στο γραφείο Αμυντικής συνεργασίας της Αμερικανικής πρεσβείας.

O υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, υπέγραψε το αίτημα πριν αναχωρήσει για τη Μαδρίτη και τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Το αίτημα εν συνεχεία εστάλη στη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών, απ’ όπου και θα σταλεί στις ΗΠΑ.

Η Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών και Επενδύσεων διαμορφώνει, σύμφωνα με πληροφορίες, το Ελληνικό αίτημα και από τον Διευθυντή της, Ναύαρχο ε.α. Αριστείδη Αλεξόπουλο, θα παραδοθεί στους Αμερικανούς.

Πρόκειται για μια διαδικασία που είναι δρομολογημένη εδώ και αρκετό καιρό. Η υπογραφή και την αποστολή του Letter of Request (LoR) που είναι το πρώτο βήμα σε μια μακρά διαδικασία.

Με αυτό τον τρόπο επισφραγίζεται η πρόθεση της Πολεμικής Αεροπορίας να περάσει στην πέμπτη γενιά μαχητικών αεροσκαφών, τα οποία στην Ελλάδα θα έρθουν στα τέλη του 2027- 2028.

Πρόθεση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι μέσα στον Ιούλιο να προχωρήσει και το αίτημα για την αναβάθμιση των 38 F-16 Block 50, που αποφασίστηκε την Τρίτη στην επιτροπή εξοπλισμών της Βουλής.

Σημειώνεται ότι η ενέργεια είναι κάτι για το οποίο είχε προϊδεάσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.