Η πυρκαγιά κατακαίει Θρακομακεδόνες, Βαρυμπόμπη και Μαλακάσα

Άλλη μία δύσκολη νύχτα ήταν η χθεσινή με τους πυροσβέστες να δίνουν μάχη με τις φλόγες που εξαπλώνονται ραγδαία και καίνε στο πέρασμά τους σπίτια και εκτάσεις γης. Το μεγάλο μέτωπο της φωτιάς στην Αττική αφορά τους Θρακομακεδόνες, τη Βαρυμπόμπη και τη Μαλακάσα που καίγονται σπίτια. Η πυρκαγιά έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις στην Πάρνηθα και στον Άγιο Στέφανο, ενώ προβλέπεται μια ακόμα δύσκολη μέρα, καθώς άρχισε ήδη να ενισχύονται οι άνεμοι στην περιοχή.

Το στοίχημα των πυροσβεστών είναι να οριοθετηθεί άμεσα η φωτιά που έχει κατεύθυνση τον Ωρωπό.

Εάν η φωτιά περάσει στο δάσος, τα πράγματα θα είναι ανεξέλεγκτα. Γι΄αυτό οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής δίνουν μεγάλη μάχη (στη Μαλακάσα) στην κρίσιμη χαράδρα που βρίσκεται στον κυκλικό κόμβο Μαρκοπούλου με κατεύθυνση τον Ωρωπό.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική το μέτωπο κινείται αργά μεν αλλά σταθερά και το θερμικό φορτίο είναι τόσο ισχυρό που είναι πολύ δύσκολο να ανακοπεί η πορεία της, παρά τις πολύ ισχυρές δυνάμεις που επιχειρούσαν όλη την νύχτα, που ενισχύθηκαν με το πρώτο φως της μέρας από τα εναέρια μέσα.

Τα εναέρια μέσα επιχειρούν από νωρίς το πρωί. Στην δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 5η Αυγούστου, στην περιοχή Βασιλικά Πάρνηθας, επιχειρούν 720 πυροσβέστες με 40 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 215 οχήματα, το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, 3 Α/Φ και 4 Ε/Π εκ των οποίων 1 συντονιστικό. Συνδρομή παρέχουν ως πεζοπόρα τμήματα 40 πυροσβέστες από τη Κύπρο, 80 πυροσβέστες από Γαλλία και 16 από Ισραήλ. Επίσης, συνδρομή παρέχουν ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα, η ΕΛ.ΑΣ., εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

Νέες εκκενώσεις οικισμών

Νέο μήνυμα εστάλη περίπου στις 6 το πρωί του Σαββάτου από το 112 για εκκένωση των περιοχών Αγία Σκέπη, Αγία Παρασκευή, Καπιτένια, Βρυσάκι, Λόφος Κουρεμένου προς Δροσιά, μέσω λεωφόρου Μαραθώνος.

«Αν βρίσκεστε στις περιοχές Αγία Παρασκευή, Αγία Σκέπη, Καπιτένια, Βρυσάκι, Λόφος Κουρεμένου εκκενώστε τώρα προς Δροσιά μέσω Λεωφόρου Μαραθώνος. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας» αναφέρει συγκεκριμένα το μήνυμα που στάλθηκε στα κινητά των κατοίκων από την Πολιτική Προστασία. Πρόκειται για περιοχές πέριξ της Βαρυμπόμπης.

Η φωτιά καίει ανεξέλεγκτα. Στο ένα μέτωπο, κινείται βορειοανατολικά των Θρακομακεδόνων, ωστόσο, υπάρχουν και άλλες εστίες σε διάφορες περιοχές, όπως και τη Βαρυμπόμπη. Η ατμόσφαιρα είναι αποπνιχτική. Πυροσβέστες και εθελοντές έδωσαν ολονύχτια μάχη για να σβήσουν τη πυρκαγιά, ενώ από το πρωί τα εναέρια μέσα επιχειρούν στην προσπάθεια της οριοθέτησής της. Ωστόσο, σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων οι εντάσεις των ανέμων αναμένεται να ενταθούν.

Η προσπάθεια των Πυροσβεστών στη Μαλακάσα γίνεται για να μη φτάσει η φωτιά στον Ωρωπό. Με τη συνδρομή και του στρατού, οι πυροσβέστες άνοιξαν αντιπυρικές ζώνες για να εμποδίσουν τη φωτιά. Προς το παρόν δεν φυσάει ο άνεμος για να μεταφέρει τις καύτρες σε άλλες εστίες στη Μαλακάσα.

Στο μέτωπο της Πάρνηθας το πρόβλημα εντοπίζεται στους Θρακομακεδόνες και την Βαρυμπόμπη, όπου οι φλόγες είναι από χτες μέσα στους οικισμούς και έχουν κάψει σπίτια, ενώ οι ισχυρές επίγειες δυνάμεις έδωσαν τιτάνια μάχη για να ανακόψουν την πορεία της, αλλά δεν κατάφεραν να την ελέγξουν.

Δυνάμεις της Αστυνομίας έκαναν αγώνα μαζί με τους πυροσβέστες να απομακρύνουν τον κόσμο που δεν ήθελε να εγκαταλείψει τα σπίτια του, με την ελπίδα ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στη διάσωση τους, παρά το γεγονός ότι οι οικισμοί έχουν εκκενωθεί και με μήνυμα του 112 από χτες το βράδυ.

Έκκληση στους πολίτες που είναι στις περιοχές στις οποίες έχει διαταχθεί εκκένωση από την Πυροσβεστική να φύγουν από τα σπίτια τους, απηύθυνε ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Θανάσης Αυγερινός. Ανέφερε ότι υπάρχουν πολίτες που δεν έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, αναφερόμενος στους Θρακομακεδόνες και τη Βαρυμπόμπη.

Ζήτησε να ενεργοποιηθεί εκ νέου το 112 για τους Θρακομακεδόνες και τη Βαρυμπόμπη. Οι πολίτες καλούνται να πάνε προς την θάλασσα, δηλαδή προς την Σκάλα Ωρωπού.

Βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας

Από χτες έχουν ενταχθεί στις δυνάμεις πυρόσβεσης, πυροσβέστες και αεροσκάφη που έχουν φτάσει από την Γαλλία, την Ουκρανία, καθώς και από την Κύπρο που έφτασαν πρώτοι προχτές ανταποκρινόμενοι στο αίτημα της χώρας μας για βοήθεια στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας.

Συνολικά 100 Ουκρανοί είναι ήδη στην Εύβοια, 82 Γάλλοι στην Αττική, μαζί με 40 Κύπριους πυροσβέστες, όπως επίσης και τα δύο γαλλικά αεροσκάφη και ένα ακόμα καναντέρ από την Κροατία, ενώ από σήμερα εντάσσονται στις δυνάμεις πυρόσβεσης 16 Ισραηλινοί πυροσβέστες και τα δύο σουηδικά αεροσκάφη air tractor, ενώ αναμένονται σήμερα από την Ρουμανία 112 πυροσβέστες με 23 οχήματα και τρία ελικόπτερα σούπερ πούμα από την Ελβετία. Δύο ακόμα αεροσκάφη από την Κύπρο επιχειρούν στην Κρήτη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *