ΕιδήσειςΤελευταία Νέα

Θρίαμβος Ιμάμογλου – Πανωλεθρία Ερντογάν

Ο Οθωμανός σουλτάνος απώλεσε την Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα και τη Σμύρνη

Σε θρίαμβο εξελίσσονται για τον Εκρέμ Ιμάμογλου οι δημοτικές εκλογές στη γείτονα χώρα. Ο απερχόμενος δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης και υποψήφιος του CHP της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας αποσπά το 50% των ψήφων στα αποτελέσματα της αναμέτρησης για την Κωνσταντινούπολη.

Συγκεκριμένα, με καταμετρημένο το 41,42% των ψήφων, ο Εκρέμ Ιμάμογλου λαμβάνει ποσοστό 50%, έναντι 41,25% που καταγράφει ο Μουράτ Κουρούμ του ΑΚΡ. Αναμενόμενα, ο Εκρέμ Ιμάμογλου προχώρησε σε μια πρώτη δήλωση κατά την οποία εξέφρασε την ικανοποίησή του για το πώς διαμορφώνεται η εικόνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
«Έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα αυτή τη στιγμή και τα παρακολουθούμε με αγωνία. Έχουμε πολύ καλή ομάδα και ένα πολύ καλό σύστημα παρακολούθησης των αποτελεσμάτων. Η εικόνα που έχουμε ικανοποιεί πολύ, αλλά δεν πρέπει να μιλάμε πριν να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα από τον δήμο», ανέφερε ο Ιμάμογλου.

Δείτε live τα αποτελέσματα:

Ο εκλεκτός του Ρετζέπ Ερντογάν, Μουράτ Κουρούμ, βρίσκεται στο 41,25% γεγονός το οποίο ερμηνεύεται ως μια μεγάλη ήττα του Τούρκου προέδρου, που ήλπιζε να πάρει πίσω τον μεγαλύτερο δήμο της χώρας. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, η αντιπολίτευση έχει προβάδισμα έναντι του κόμματος του Ερντογάν στις τρεις μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Στην Άγκυρα, ο δήμαρχος Μανσούρ Γιαβάς δείχνει ότι επανεκλέγεται κερδίζοντας 57,81% των ψήφων έναντι 34,53% του αντιπάλου του, Τουργκούτ Αλτιντόκ, με το 24,89% των ψήφων καταμετρημένο.

Στη Σμύρνη, ο Τσεμίλ Τουντσάι έχει προβάδισμα με 47,89% έναντι 37,19% του Χαμζά Μουντέν, με 47,26% καταμετρημένο.

Η γενική εικόνα μέχρι στιγμής
Το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ χάνει και στην Επικράτεια, καθώς στο 52% των ψήφων συγκεντρώνει ποσοστό 36,8% έναντι 37,84% που συγκεντρώνει το Λαϊκό Ρεπουμλπικανικό Κόμμα.

Η αντιπολίτευση έχει πάρει κεφάλι στη δυτική Τουρκία και τα μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ το κυβερνών κόμμα διατηρεί τις δυνάμεις του στην ενδοχώρα.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα:
Εξασφαλισμένη πρέπει να θεωρείται η νίκη των υποψηφίων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP για τη δημαρχία στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα, με βάση τα μερικά αποτελέσματα.

Στην Κωνσταντινούπολη, ο Εκρέμ Ιμάμογλου σημειώνει θρίαμβο, καθώς με καταμετρημένο το 71%, συγκεντρώνει 50,4% έναντι 40,9% του Μουράτ Κουρούμ.

Στην Άγκυρα, ο Μανσούρ Γιαβάς ήταν σαρωτικός και κήρυξη από νωρίς τη νίκη του. Με καταμετρημένο το 46,4%, συγκεντρώνει 58,6%, έναντι 33,5% που συγκεντρώνει ο Τουργκούτ Αλτιντοκ.

Στη Σμύρνη, με καταμετρημένο το 61,22%, ο Τσεμίλ Τουντσάι, συγκεντρώνει 48,03%, έναντι 37,08% που συγκεντρώνει ο Χαμζά Μουντέν.

Στα Άδανα, με καταμετρημένο το 33,06%, ο Ζεϊντάν Καραλάρ, συγκεντρώνει 47,34%, έναντι 37,75% που συγκεντρώνει ο Φατίχ Μεχμέτ Κοτσαϊσπίρ.

Στην Αττάλεια, με καταμετρημένο το 45,45% ο Μουχετίν Μποτσέκ, συγκεντρώνει 47,58%, έναντι 40,85% του Χακάν Τουτουντσού.

Στην Προύσα, με καταμετρημένο το 50,72%, ο Μουσταφά Μποζμπέι, συγκεντρώνει 47,05% έναντι 39,1% του Αλινούρ Ακτάς.

Οζγκού Οζέλ: «Οι ψηφοφόροι επέλεξαν να αλλάξουν το πρόσωπο της Τουρκίας»
«Οι ψηφοφόροι επέλεξαν να αλλάξουν το πρόσωπο της Τουρκίας» μετά από 22 χρόνια κυριαρχίας του ισλαμο-συντηρητικού κόμματος AKP, δήλωσε ο αρχηγός του σοσιαλδημοκρατικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), του κύριου σχηματισμού της αντιπολίτευσης.

«Ήθελαν να ανοίξουν την πόρτα σε ένα νέο πολιτικό κλίμα στη χώρα μας», πρόσθεσε ο Οζγκού Οζέλ, το κόμμα του οποίου βρίσκεται σε πορεία νίκης στις μεγάλες τουρκικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Κωνσταντινούπολης και της πρωτεύουσας Άγκυρας.