Καλύτερη η εικόνα της πυρκαγιάς στην Πεντέλη

Βελτιωμένη είναι η εικόνα της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Τρίτης στην περιοχή της Πεντέλης, πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις και επεκτάθηκε σε Ντράφι, Πανόραμα Παλλήνης, Ανθούσα, Διώνη και Δασαμάρι, με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές σε υποδομές και ιδιοκτησίες.

Σύμφωνα με πηγές από την Πυροσβεστική με τις οποίες επικοινώνησε η «Ζούγκλα», μεγάλη είναι η αγωνία για την κατάσβεση των τυχόν αναζωπυρώσεων, αλλά και των διασκορπισμένων μικροεστιών που εκδηλώνονται σε ανύποπτο χρόνο.

Νεότερα στοιχεία για την εξέλιξη των πυρομετεωρολογικών συνθηκών
Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία της πυρομετεωρολογικής ομάδας FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / meteo.gr, η μέση ένταση των βόρειων ανέμων που πνέουν στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς θα διατηρηθεί στα 7 μποφόρ έως και νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης. Οι ριπές των ανέμων θα παραμείνουν στα 70-80 χλμ./ώρα.

Σταδιακή εξασθένηση των βόρειων ανέμων αναμένεται από αργά το απόγευμα της Τετάρτης (19:00-20:00), οπότε και η έντασή τους αναμένεται να υποχωρήσει στα 4-5 μποφόρ. Επισημαίνεται ότι από την αλληλεπίδραση του ανέμου με το έντονο ανάγλυφο της περιοχής η ένταση των ανέμων αναμένεται να είναι τοπικά υψηλότερη.

Επιπροσθέτως, σημειώνεται ότι οι ισχυρές ριπές του ανέμου αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα κηλιδώσεων (έναρξη νέων εστιών, ανεξάρτητων από το κύριο μέτωπο), διευκολύνοντας την παραγωγή και μεταφορά καυτρών.

Αξιοποιώντας στοιχεία που δόθηκαν ελεύθερα κατά την ενημέρωση του Πυροσβεστικού Σώματος, αλλά και δορυφορικές παρατηρήσεις θερμών σημείων, οι επόμενες εικόνες συνοψίζουν την αναμενόμενη εξέλιξη της έντασης του ανέμου στα πλευρά (δυτικά και ανατολικά), στην κεφαλή (νότια) και στην ουρά (βόρεια) της πυρκαγιάς στην Πεντέλη.

Ενεργοποίηση της Υπηρεσίας Copernicus για την άμεση χαρτογράφηση των περιοχών της Ανατολικής Αττικής

Κατόπιν εντολής του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ως Εθνικό Σημείο Επαφής, ενεργοποίησε την Υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για τις περιοχές της Ανατολικής Αττικής, οι οποίες επλήγησαν από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Τρίτη 19 Ιουλίου, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση (κωδικός ενεργοποίησης EMSR598) και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δωρεάν για την διαχείριση του έργου τους.

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων σε όλο το οδικό δίκτυο της Αττικής

Κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων σε όλο το οδικό δίκτυο, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα είχαν πραγματοποιηθεί διακοπές και εκτροπές στην κυκλοφορία των οχημάτων εξαιτίας της πυρκαγιάς που ξέσπασε το απόγευμα της Τρίτης στην περιοχή της Πεντέλης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.