ΠολιτικήΤελευταία Νέα

Κοινή ελληνογαλλική άσκηση στη Μεσόγειο

Ενεργοποιήθηκε η αεροπορική δύναμη της Γαλλίας που βρίσκεται εγκατεστημένη στην Πάφο της Κύπρου με την αποστολή μαχητικών Rafale από τη Μεγαλόνησο στην Κρήτη, την ώρα που στα όρια της τουρκικής Navtex στην ανατολική Μεσόγειο διεξαγόταν κοινή ελληνογαλλική άσκηση με την ειδική task force που έχει στείλει ο πρόεδρος Μακρόν στην περιοχή.

Στην άσκηση συμμετείχαν οι Φρεγάτες «ΣΠΕΤΣΑΙ», «ΑΙΓΑΙΟΝ», «ΛΗΜΝΟΣ», «ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ» και γαλλική ομάδα πλοίων (Task Force) αποτελούμενη από το γαλλικό Ελικοπτεροφόρο FS «TONNERRE» και τη Φρεγάτα FS «LA FAYETTE», γνωστή από παλαιότερες επιχειρήσεις στην περιοχή.

Έχει σημασία ότι η ναυτική άσκηση διεξήχθη εντός της περιμέτρου που καθορίζουν οι συντεταγμένες της τουρκικής Navtex και όπου βρίσκεται συγκεντρωμένη δύναμη του τουρκικού στόλου. Επίσης ιδιαίτερη σημασία, επιχειρησιακή και στρατηγική, έχει το γεγονός ότι γαλλικά Rafale Που απογειώθηκαν από τη βάση «Ανδρέας Παπαναδρέου» της Πάφου προσγειώθηκαν και χρησιμοποίησαν για επανεξυπηρέτηση τις εγκαταστάσεις της 115 Πτέρυγας Μάχης στη Σούδα.

Ιδίου τύπου αεροσκάφη φέρονται να έχουν χρησιμοποιηθεί και για την επίθεση των τουρκικών δυνάμεων στην αεροπορική βάση Al Wattya στη Λιβύη πολύ πρόσφατα. Οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες ερευνούν ακόμα για να προσδιορίσουν από ποιο σημείο απογειώθηκαν και τι όπλα χρησιμοποίησαν τα αεροσκάφη αυτά.

Επισημαίνεται ότι τα Rafale είναι μακράς εμβέλειας μαχητικά πολλαπλών ρόλων και έχουν τη δυνατότητα να φέρουν πυραύλους Kruz γαλλικής τεχνολογίας οι οποίοι εξαπολύονται βεβαίως από μεγάλες αποστάσεις και παντά πέραν της γραμμής του ορίζοντα.

Η εν λόγω άσκηση περιελάμβανε προχωρητικούς ελιγμούς, αντικείμενα κοινής επιχειρησιακής σχεδίασης, ανταλλαγής τακτικής εικόνας, επικοινωνιών καθώς και συνεργασία πτητικών μέσων και συνέβαλε στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχόντων σε συμμαχικό πλαίσιο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *